Arama sonuçları

Başarısızlık öğrencinin değil, sistemin suçu

Başarısızlık öğrencinin değil, sistemin suçu

Başarısızlık öğrencinin değil, sistemin suçu. Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte öğrencilerin geçen seneye göre daha başarısız olduğu ortaya çıktı. 4+4+4 sisteminin ilk mağduru olan öğrenciler bu sene LGS’ye girdi. Sonuçlara bakıldığında geçen seneye oranla öğrencilerin sonuçlarının daha da kötüye gittiği açığa çıktı.

Geçen sene matematikte 4.9 olarak belirlenen Matematik ortalaması bu sene 4,89’a geriledi. Türkçe’de ise geçen sene 12.55 olarak hesaplanan ortalama bu sene 10’a düştü. Yine geçen sene 5.14 olan İngilizce ortalaması bu sene 3,53’e indi. Konuyu BirGün’den Mustafa Kömüş’e değerlendiren uzmanlar, soruların iyi olduğunu ancak eğitim sisteminin bunu karşılamadığını söyledi. Başarı oranları ise şöyle 2020 LGS’de şöyle oldu:

  • Din Kültürü: Yüzde 54
  • Fen Bilimleri: Yüzde 39
  • İnkılap Tarihi: Yüzde 38
  • Türkçe: Yüzde 37
  • Yabancı Dil: Yüzde 25
  • Matematik: Yüzde 13

4+4+4 ETKİSİ

4+4+4 sisteminin sonuçlarda mutlaka etkisi olduğunu belirten Eğitim Uzmanı Ali Taştan başarısızlığın çocukların suçu olmadığını söyledi: “Bu çocuklar 4+4+4’ün ilk ürünleri. Bu çocuklar içerisinde 60 aylık, 66 aylık başlamış olanlar var. İlkokulların dört yıl olması, çocukların ortaokula erken başlaması, ortaokula ayak uyduramamaların da etkisi var. Zaten geçen yıl oranlarına, net ortalamalarına baktığınızda düşüş var. Ders bazında baktığınızda da düşüş var. Nerden tutsanız dökülüyor. Bu elbette çocuklarımızın suçu değil. Uzaktan eğitimin de faydalı olmadığını görüyoruz. Bence bir an önce ilkokullar beş yıl olmalı, hatta MEB 6 yılı tartışmalı. Bir de MEB verilerin tamamını açıklamıyor. Yaş gruplarına, hangi okul türlerine göre çocukların kaç puan aldığını açıklamıyor. Bunları da açıklarsa daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir. Sınav kâğıdı kaybolan çocuklar var. Bu çocuklar mahkemeye gittiğinde, kâğıtları bulunduğunda tüm sıralamalar değişecek. MEB’in bunu da göz önünde bulundurması gerekiyor.”

EĞİTİM YETERSİZ

Rehberlik Uzmanı Onur Soğuk ise, soruların iyi olduğunu ancak verilen eğitimin o kalitede olmadığını aktardı: “Geçen seneye göre ortalamalarının düşmesinin iki nedeni var. Birincisi, salgın sürecinde çocuklar haliyle koptu. Ülke geneline baktığımızda özellikle o yaş grubu zaten uzaktan eğitime pek alışkın değil. Dolayısıyla bu süreçte çoğu çocuk derslerden ve okuldan koptu. Bu da akademik başarıyı etkiledi. İkincisi ise, sorular geçen seneye göre daha zorlayıcıydı. Bu da ortalamayı düşürdü. Bu sene 4+4+4 sisteminden dolayı çok fazla öğrenci sınava girdi. Tüm bunlar başarıyı azaltan, ortalamayı düşüren faktörler. Türkçenin, ana dilin yüzde ellinin altında olması oldukça düşündürücü. Bunlara önlem alınması lazım. Son iki yıldır MEB’in sormuş olduğu sorular gerçekten iyi sorular. Ama verilen eğitim o kalitede değil.”

ÇOCUKLAR ÖNEMSENMİYOR

Diğer bir Rehberlik Uzmanı Nazik Kösegil ise ‘başarısız’ görülen öğrencilerin önemsenmediğinin altını çizdi: “Pandeminin etkisinden bağımsız düşünemeyiz bu süreci. Çünkü okulda anlatılan dersle soruların formatı farklı. Çünkü test yöntemi başka bir şey. Ortalamalara bakıldığında da sayısal ortalamalarının her yıl geriye gittiğini gösteriyor. Gelecek matematik ve fen üzerine kurulu ama sonuç bize öğrencinin açısından bu iki dersin değerinin düştüğünü gösteriyor. Dolayısıyla öğrenci okulda öğrendiğini sınavlarda gösteremiyor. Genel olarak ortaya çıkan sonuç şu: Bir başarılı çocuklar var. Ama bu grup çok da kalabalık değil. 100 çocuğun en az 75’i ise sürekli aşağıya gidiyor. Başarılı çocuk ne verirseniz alıyor ama asıl desteğe ihtiyacı olan çocuğu göremiyoruz. Eğitim politikasındaki yanlış da bu aslında. Açık söylemek gerekirse bu ‘başarısız’ çocuklar umursanmıyor da. Bu durum ortalamalara da okul içindeki durumlara da yansıyor. Kayıp öğrenciler de yakalanmıyor doğal olarak. LGS’de de aynı durum var. Başarılı yüzde 10 aynı okullara giriyor. Geri kalan yüzde 90’la kim ilgileniyor?”

18-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş