Arama sonuçları

Başbakan Yıldırım: Yeni sistemde açık uçlu sorular olacak

Başbakan Yıldırım: Yeni sistemde açık uçlu sorular olacak

Başbakan Binali Yıldırım Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş (TEOG) sistemi yerine getirilecek yeni sisteme dair açıklamalarda bulundu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı ve Fahri Doktora Tevcih Tönerinde yaptığı konuşmasında "Yeni sistemde klasik sınav yapılacak" diyen Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:

SINAV STRESİNİN AZALTILMASI LAZIM: 

Üniversiteye girişin sınav stresinin azaltılması lazım. Mezun olan sayısı da aynı üniversitelerin sunduğu kontejyan da aynı. Herkes Onsekiz Mart'a gitmek isterse sorun başlıyor. Bir sınava kaderi bağlamak yerine bütün kademelerde öğrencinin kabiliyetine, başarısına göre hazırlanması. Bunu TEOG'da yapıyoruz ilk olarak. 

ÖĞRENCİNİN KADERİNİ BİR SINAVA BAĞLAMAYALIM DİYORUZ:

TEOG neden değişiyor? Bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. Koca koca uzmanlar konuşuyor. TEOG dediğiniz şey 8. sınıfın bir sınavının merkezi olarak yapılmasıdır. Bunun öğrenci ve veliler üzerinde oluşturduğu bir stres var. Kaderini öğrencinin bir sınava bağlamayalım diyoruz. 

TESTTEN VAZGEÇİYORUZ:

TEOG öğrencinin kaderi bir sınavca bağlanmamalı,. Her yılın başarı ortalaması alınacak. Öğrenci istediği yere yerleşecek. Artık testten de vazgeçiyoruz. Klasik sınav yapılacak. Sorular test değil. Sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular sosyal bilgiler şunu anlat. Matematik şu problemi çöz. A şıkkı B şıkkı falan yok. Açık uçlu sorular sorulacak. Buradan alınacak sonuçlar da mezuniyete esas belirleyici notlar olacak.

TEOG YERİNE SİSTEM ARAYIŞI

Bunun öğrenciler ve veliler üzerinde oluşturduğu stres var. 4 yılını ilkokul 4 yılını ortaokul olarak okuyor. Spor lisesine mi gidecek fen bilimlerine mi imam hatip'e mi gidecek. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor 5-6-7-8 bu bir veri. Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ne tarafa gidiyor? Spor mu sanat mı matematik mi? Buralar tespit ediliyor buna belirli oranda katkı yapan 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları soru bankasından geliyor. Her okul kendine göre yapmıyor. Okuma sistemi de dışarıda okunuyor. Mezuniyet puanı çıkıyor o puana göre öğrenci istediği yere yerleşiyor. 6. sınıfa giden torunum var Bahar. Gittim sarıldı boynuma 'Dede TEOG kalktı ne güzel' Kızım senin ne işin var TEOG'la. O bile TEOG stresine girmiş. Daha 2 sene var. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza?

SINAV TEK BAŞINA BELİRLEYİCİ OLMAYACAK:

Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak"

 

 

29-09-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş