Arama sonuçları

Basit önlemler alın çocuğunuzu koruyun

Basit önlemler alın çocuğunuzu koruyun

Basit önlemleri alın çocuğunuzu koruyun. Çocuk sahibi her annenin korkusudur, bulaşıcı hastalıklar. Oysa ki, aşı ve el yıkama gibi basit tedbirlerle çocukları sarılık, hepatit, kabakulak, bit ve uyuz gibi hastalıklardan korumak hiç de zor değil.  

Medicana Çamlıca Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Karaca, bazı bulaşıcı hastalıkların sinsi seyirli olduğunu ve özelikle de öğrencilerin birbirlerine çok fazla hastalık bulaştırdığını söyledi. Dr. Karaca, her gün 6-8 saat bir arada yaşayan çocuklarda hastalıkların görülme oranının çok fazla olduğunu, bu nedenle  çocuklara ellerin sabunla yıkanmasının öneminin anlatılması gerektiğini vurguladı. Dr. Karaca’nın verdiğini bilgiye göre, en sık görülen bulaşıcı hastalıklar ve önleme yolları şöyle:

KIZAMIK, SUÇİÇEĞİ, KIZAMIKÇIK, KIZIL NEDİR?

Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kabakulak, kızamık, suçiçeği, kızamıkçık aşı ile önlenebilir. Kızıl ise boğaz ağrısı, ateş, döküntü ile seyreden bir hastalıktır. Aşısı yoktur ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Boğaz kültürleri ile taşıyıcı çocuklar saptanıp tedavi edilebilir.

KABAKULAK NEDİR?

Çocukluk çağı hastalığı olan kabakulak da aşılamayla önlenebilir.  Bu hastalıkları geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerekir. Çünkü bu hastalıklar damlacık yolu ile bulaşır. Şişlikten 2 gün önce ve şişlikten 4-5 gün sonra bulaşıcıdır.

HEPATİT A NEDİR? 

Özellikle dışkıyla kirlenmiş yiyeceklerle dışkı-ağız yoluyla bulaşan A tipi hepatit (sarılık) okul çocuklarında sık görülmektedir. Sarılıktan korunmanın yolu aşılama, gıda ve el temizliğiyle mümkündür. Çocuklara mutlaka her gün okula gitmeden, el temizliğinin önemi anlatılmalı. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocuklara, beslenme teneffüsü ve tuvaletin ardından mutlaka ellerinin yıkanması sıkı sıkı öğütlenmeli.

BAĞIRSAK SOLUCANLARI NEDİR?

Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanları da görülebilmekte. Açıkta uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının bulaşmasına neden olur. Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık gibi belirtiler görülür. Tespit edilirse tedavisi mümkündür. Korunmada tuvaletten sonra sabunla el yıkanması, açıkta satılan gıdaların yenilmemesi, sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması önemlidir.

UYUZ VE BİT NASIL GEÇER?

Uyuz, bitlenme gibi hastalıklar da okul çocuklarının karşılaştığı önemli sorunlardandır. Bu hastalıkları önlemek için çocukların kişisel hijyen koşullarını yerine getirmelerinin sağlanması, hastaların saptanarak tedavi edilmeleri gerekir.

BULAŞICI HASTALIK SIRASINDA NE YAPILMALI?

1. Bulaşıcı hastalık tanısı konan çocuklar doktorun önerdiği süre kadar okula gönderilmemeli

2. Okul bu hastalıklardan haberdar edilmeli.

3. Hastaya yakın olan çocuklar bu hastalıklar açısından takip edilmelidir.

Şule YILMAZ

pervinkaplanblog@gmail.com

25-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş