Arama sonuçları

Bebeğinizin bedensel gelişimi (13-24 ay)

Bebeğinizin bedensel gelişimi (13-24 ay)

Biberonla beslenmeyi bırakır (12-15 ay)

Biberonun sürekli kullanılması çocuğun dişlerine zararı verebilir. Ağız gelişimini zayıflatabilir ve diş kaybına neden olabilir. Biberonu sürekli kullanan çocukların öğrenme ve oyun için sadece bir elleri serbesttir. Bu da istenen bir durum değildir. Ancak bırakamayacağını hissediyorsanız en azından sınır getirebilirsiniz. Bu dönemde dökerek bardaktan da içer.

Diş çıkarmaya devam eder (12-15 ay)

Diş çıkarırken bebekler huzursuz olabilir. Isırabileceği soğuk şeyler ve diş kaşıma oyuncakları verebilirsiniz. Soğutulmuş havuç da etkilidir. Diş jeli de kullanabilirsiniz. Çok keyifsiz hissederse doktora danışabilirsiniz.

Yürürken küçük nesneler taşıyabilir (12-18 ay)

Oyuncakları gibi küçük nesneleri yürürken taşıyabilirler. Kalem tutabilirler ancak yeterince kontrollü değildir.

Çoğu yiyeceği (yarı katı ve katı) çok iyi çiğneyebilir ve yutabilir (12-24 ay)

Yarı katı ya da katı birçok yiyeceği artık çok iyi çiğneyebilir ve yutabilir. İçmek için bardağı kaldırabilir. Bardağı yardımsız iki elleriyle tutar. Bardaktaki sıvıyı içtikten sonra bardağı masaya koyabilir.

Bazı giysileri çıkarabilir ancak giyinemez (12-24 ay)

ޞapka, ayakkabı, çorap gibi basit giysileri çıkarır ancak giyemez. Mobilyalara desteksiz tırmanır ve aşağı inebilir.

Beş veya fazla bloktan kuleler inşa edebilir (12-24 ay)

Doğal bir şekilde kendiliğinden çizebilir. Bu dönemde 5 veya daha fazla bloktan kuleler insa edebildiğini görürsünüz. 

Kaşıkla dökerek yemek yiyebilir (13-18 ay)

Bebeğiniz bu dönemde kaşık kullanmaya başlayabilir. Kendi başına kaşık kullanarak yemeğini dökerek de olsa yiyebilir. Yemeği bitirdiğinde de tabağını uzatabilir.

İşbirliği yapar (13-18 ay)

Giyinirken ve soyunurken çok daha fazla işbirliği yapar.

Yatay ve dikey çizgileri kopyalayabilir (14-24 ay)

Bu dönemde bebeğinizin yatay ve dikey çizgileri kopyalayabildiğini görürsünüz. Basit çizgilerde kontrolü daha fazla eline alabilir. Bu becerilerini daha karmaşık hareketlere dönüştürür. Çocuklar düzensiz çizgilerden daha kontrollü çizgilere, örneğin basit çizgileri kopyalamaya ilerlerler. Bu birçok hareketi koordine etmeyi gerektirir.

Merdivenlerden aşağı yukarı destekle inip çıkar (15-24 ay)

İlk adımlarından 6 ay sonra çoğu çocuk daha olgunlaşmış yürüme stiline geçer. Ayaklarını birbirine yakın tutar, daha akıcı hareket eder. Destekle merdivenleri çıkar ve iner. Hala merdivenlerden düşme tehlikesi yaşayabilir. Merdiven başlarına koruma kapıları yaptırabilirsiniz.

Parmakla yenen yiyecekleri ağızlarına götürür (16-19 ay)

Haşlanmış havuç, spagetti gibi parmakla yenen yiyecekleri ağızlarına götürmeye başlar.

Boya kalemiyle veya kurşun kalemle kağıda çizgiler çizebilir (16-20 ay)

Elleri iyice gelişmiştir. Bu kalemi tutabilmeyi, karışık hareketleri kullanarak çizmeyi içerir. Çoğu 2- 3 yaş çocuğu çerçeve yani sınırlar içinde boyamada henüz çok iyi değildir.

İçindekileri boşaltmak için çekmeceleri ters çevirir (16-24 ay)

1 yaşındakiler el ve parmak kullanımına yönelik küçük kas becerilerini geliştirir. Nesneleri keşfeder, el becerileri gelişmiş olarak yeni hareketler için girişimde bulunur. Yürümeye başlayan çocuklar çekmecelerin içini boşaltmaktan zevk alırl. Bu altında, üstünde, içinde, yanında gibi mekan kavramlarını anlamalarına yardımcı olur. Ancak bu yeni beceriler sorunları da beraberinde getirirebilir. Tehlikeli malzemeleri çekmecelerden kaldırmak gerekir. Bu dönemde nesneleri devirmekten, sayfa çevirmekten ve çizmekten zevk alır.

Hangi elini kullanacağına karar verebilir (16-33 ay)

Çoğu çocuk sol veya sağ el kullanımı ile ilgili el tercihi yapmayabilir. Çoğu sağ ve sol eli dönüşümlü kullanır. Örneğin sol elini birkaç ay kullanır sonra sağ ele geçer veya eşit süreler her ikisini de kullanır. 2. yaşta bazıları tercih yapar. Çoğu uzun yıllar her ikisini dönüşümlü kullansa bile genel olarak yüzde 10-13 ü sol elini kullanır.

Kaşığı çok az dökerek, iyi şekilde kullanır (18-24 ay)

Kaşığı döndürmeden ağzına götürür. Katı yiyecekleri çok az döker. Pipet ile içebilir. Bardağı çok az dökerek kullanabilir. Saplı, sıvı dolu kabı eline alırken diğer eliyle de destek alır. Bu yaştaki çocuktan kabı kontrol etmesi, içip boğazına kaçırmadan yutması ve tekrar masaya geri koyması beklenir. Çok az dökmesi normal karşılanmalı. Yardımla ellerini yıkayıp, kurulayabilir.

Ayak uçlarında durabilir (18-24 ay)

Düşmeden oyuncakları toplayabilir. Geri adım atabilir. Topu tekmeleyebilir, fırlatabilirler, büyük bir topu yuvarlayabilir. Tekerlekli ve sürülen oyuncakların üzerinde oturabilir ve hareket ettirebilir.

Tek ayak üzerinde durabilir (18-36 ay)

Bu dönemde dengesini sağlamaya başlamış ve tek ayak üzerinde durmaya başlar.

Makas kullanmayı öğrenebilir (18-36 ay)

Makası elinde tutabilir ve kullanabilir ancak kazaların da olabileceğini dikkate alarak, ancak siz yanındaysanız makası kullanmasına izin vermelisiniz.

Dudak kontrolü var, emme yutma sırasıyla yapılır (19-24 ay)

Ağzından bardak alındığında dudak kontrolü vardır. Emme ve yutma hareketini sırasıyla yapar. Yutarken nefes almayı keser. Büyük delikli boncukları ipe dizebilir, makas kullanmayı öğrenebilir. Kili yoğurabilir.

Tuvaletinin geldiğini fark etmeye başlar (19-24 ay)

Çocuklar bu dönemde çişlerinin gelmesinden kaynaklı, sidik torbasında doluluk hisseder. Kaslar otomatik olarak boşalmak için kasılır.Tuvaletinin geldiğini veya bezinin ve pantolonun ıslandığını bazen haber verebilir.

Koşmaya başlar, giysilerini çıkarır (20-24 ay)

Düğmesiz giysilerini çıkarmaya başlayabilir. İlk adımlarından 6 ay sonra yürümeye başlayan çocuklar daha olgun bir yürüme stili geliştirir. Ayaklarını daha yakın tutar ve akıcı hareket ederler. Kısa koşmalar denerler. 3 yaşa kadar iyi koşamamalarına rağmen 2. yaşta çoğu etkili bir şekilde hareket eder. Hızdaki artışla birlikte anne babalara ve çocuğa bakanlara görevler düşer. Çocuklar henüz nerede güvenli koşulabileceğini bilmez. Hızlı durma konusunda yeterince becerikli değildirler.

* Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

Fotoğraf: Alya Kavin Suna ޞengül

Uyarı: Fotoğrafın kullanım hakkı pervinkaplan.com'a aittir, kaynak belirtilerek de kullanılamaz

 

19-02-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş