Arama sonuçları

Bebeğinizin dil gelişimini izleyin (13-24 ay)

Bebeğinizin dil gelişimini izleyin (13-24 ay)

Söylenen kelimeleri taklit etmeye başlar (10-14 ay)

Anlamını bilmese de 10'uncu ayda duydukları kelimeleri tekrar etmeye başlar. Doğru ve tam şekilde tekrarlayamayabilirler çünkü bazı sesleri çıkarmak onlar için çok güçtür. Örneğin, “çanta” yerine, “danda” diyebilir. 17-21 aylıkken konuşmanın taklit edilmesi, hareketin taklit edilmesinden daha sık görülür.

Tek bir komutu takip edebilir (12-18 ay)

"Bana ver”, "Masanın üzerinde" gibi tek komutları takip edebilirler.

İlk kelimeleri söylemeye başlar (12-19 ay)

Kelimeleri kullanarak birşeyleri temsil etme becerisi 12 aylıkken başlar. Ancak bu gelişim her bebekte farklılık gösterebilir. İlk kelimeleri ilgisini çeken nesnelerin isimlerinden oluşur. Bunlar hayvan, insan ya da oyuncakların isimleri olabilir. Ayrıca bir kelimeyi birçok şey için kullanabilir. Örneğin köpek kelimesini 4 ayaklı tüm hayvanlar için kullanabilir.

Tam olmayan emir cümleleri söyler (12-24 ay)

Örneğin, yemeği gösterip, “ver” ya da “yemek” der.

Tanıdık kişi, nesne ve vücudunun kısımlarının isimlerini bilir (14-24 ay)

Anlaşılır kelimeleri kullanmaya başlama dönemi çocuktan çocuğa farklılık gösterse de ilk kelimeler, tanıdıklarının isimleri, sevdikleri şeyler veya vücudun kısımlarıdır.

Bildiği nesne ile fotoğrafını eşleştirebilir (14-24 ay)

Anlama becerilerinde gözle görülür bir ilerleme kaydeder. Sorulara ve komutlara hızlı cevap verir. Bu yaşta farklı nesne ve resimlerin isimlerini söyleyerek, gösterir.

2 veya 3 kelimelik cümleler kullanır (15-24 ay)

Bu dönem 2- 3 kelimeden oluşan cümlelerle iletişim kurar. Fiil ve isimlerle cümleler yapar. Bu süreç çok bireysel olmasına rağmen çoğu çocuk 50’den fazla kelimeyi öğrenmiştir ve kısa cümlelerle konuşabilir.

Kelime dağarcığı 50- 350 kelimeden oluşur (16-24 ay)

Çocuktan çocuğa farklılık gösterebilir. Kimisi daha az, kimisi daha fazla kelime ile konuşur. Bu rakam genelde bu yaştaki bir çocuğun kullandığı kelime sayısını gösterir. Çocuklar kullandıklarından daha fazla kelimeyi anlar.

Fiil ve isimleri öğrenip ekler ile kullanmaya başlar (18-24 ay)

Fiilleri "düş–tü, düş–üyor, düş–ecek" gibi ekler ile kullanmaya başlar, isimleri "kutu–yu, kutu–ya" gibi ekler ile kullanabilir. Sözcüklerin ekler alması önemli bir gelişmedir.

Kelime hazinelerinde hızlı artış görülür (18-24 ay)

Bu dönemde her gün 9- 10 kelime öğrenir. 18 aylıkken çocukların kelime hazinelerinde patlama yaşanır. Bazı çocuklarda bu patlama olmayabilir. Bu dönemde çocuklar her şeyin bir ismi olduğunu öğrenir. Bir kelimeyi duyarlar ve birkaç kez duyduktan sonra anlamını öğrenirler.

2-3 sözcükten oluşan cümleler kullanır (21-30 ay)

"Bunu bana ver", "Saçımı düzeltiyorum" gibi iki ya da üç sözcükten oluşan cümleler kurmaya başlar.

Basit sorular sorabilir (24-30 ay)

"Ne, kim, nerede, nasıl" gibi soru cümleleri kurabilir.

Gramer- dil yapısına uygun doğru emir cümleleri kullanabilir (24-31 ay)

Basit cümleleri olumsuz cümleye dönüştürebilir. “Anne ayakkabı“ cümlesi “Anne ayakkabı değil"olur. Çoğu gramer olarak doğru, karmaşık cümleler kurmaya başlar. Örneğin, soru sormayı öğrenir. “Kuş nerde?” , “Çorap giymem" gibi doğru negatif cümleler kurmaya başlar.

Bilinen nesneleri ve resimleri tanır (24-32 ay)

Bildiği nesneleri ya da resimleri artık isimlendirirmeye başlar

* Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

Fotoğraf: Anabilim Eğitim Kurumları

19-02-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş