Arama sonuçları

Bebeğinizin sosyo duygusal gelişimi (0-12 ay)

Bebeğinizin sosyo duygusal gelişimi (0-12 ay)

Üzüntüsünü ifade eder (0-3 ay)
Bebeğinizin daha 0-3 aylık iken üzüntüsünü belli ettiğini biliyor muydunuz? Bu aylarda onların üzüntüsünün nedeni insan veya  nesnelerle olumlu ilişkilerinin kesilmesidir. Örneğin annenin bebeği ile ilişkisini kesmesi onu üzer. Bunu da ağlama, ağız kenarlarını buruşturma ve kaşlarını birleştirerek gösterir.

İğrenme ve memnuniyet ifadesi gösterir (0-3 ay)
Bebeklerin anneleri ile ilişkilerindeki yüz ifadelerini inceleyen araştırmacılar  onların daha ilk aylardan itibaren  iğnenme, memnuniyet, ilgi ve kızgınlıklarını gösterdiklerini saptadı. Bebek iğrenme  ifadesini açık ağız, kalkmış üst dudak ve buruşturulmuş bir burun ile gösterebilir.  İlgi ifadesi ise gözlerin açılması, dikkatini yoğunlaştırma, kaşların hareketi veya buruşturulmasını içerir. 3’üncü aydan sonra başkalarında gördüğü duygusal ifadelere tepki vermeye ve bunları algılamaya başlar. 9’uncu aydan sonra ilgi ifadelerini diğerlerinden daha sık gösterir.

Kızgınlık duygularını görebilirsiniz (0-3 ay)

Kızgınlığı daha çok hareketleri kısıtlandığında yani elleri, kolları hareketsiz bırakıldığında görülür. Yetişkinlerin ilgisini çekmekte zorlandığında da kızgınlık ifadesi gösterir.  

Duygu gösteren yüz ifadelerini taklit edebilir (0-5 ay)
Doğumdan hemen sonra başkalarının yüzlerinde gördükleri duygusal ifadelere cevap verir, bunları algılayabilir. Çünkü insanlara cevap vermenin bir yolu onların yüz ifadelerini taklit etmektir. Bir çalışmada 36 saatlik bebeklerin yetişkin ifadelerini taklit edebildikleri görülmüştür. Başka bir deneyde 10 haftalık bebekler annelerine, onların üzüntü, mutluluk ve kızgınlık ifadelerini taklit ederek tepki vermişlerdir.

Sosyal gülücükleri vardır (1-3 ay)
Bebekler doğduğu andan itibaren güler. Bu gülüşler başlangıçta sosyal ilişkilere veya olaylara cevap niteliğinde değildir. İlk 2 ayda, bebekler gülüşlerin anlamlarını anlamaya çalışır.

Beklenmedik olaylar karşısında şaşırdığını gösterebilir (3-5 ay)
Tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi bebekler de daha 3-4 aylıkken beklenmeyen bir olay olduğunda şaşırır. Yapılan bir deneyde bebekler kendilerine doğru yürüyen birçok yetişkin arasında yer alan cüceyi gördüklerinde korku veya sevinç değil, şaşırma ifadesi göstermişlerdir.

Aynadaki görüntüsü ile ilgilenir  (4-7 ay)
4. ayda görsel algılamada artış olur. Çevresindeki yenilikleri fark etmeye başlar. Bu dönem aynalar onlar için çok iyi oyuncak olur. Ayaklarını hareket ettirdiklerinde veya bir şeye ulaşmaya çalıştıklarında aynaya yansıyan görüntüleri onları etkiler. Bu aylar kendi vücutlarıyla, aynadaki görüntülerini birleştirmeye başladıkları zamandır.

Oyun oynamak zevk verir  (4-7 ay)
4-7 ay arasındaki bebeklerin kişilik özellikleri gelişmeye başlar. Anne, baba veya bakıcılarına gülümser, güler, ses çıkarır. Bu dönemde kısa sürede oyuncaklarından sıkılır ancak annesinin veya kendine bakan kişilerin ilgisinden memnun olur.

Anne baba yanından ayrıldıklarına ağlar (8-12 ay)
Çoğu bebek, anne ve babasından ayrıldığında üzüntü yaşamaya başlar. Bu üzüntünün kaynağı ayrılık endişesidir.

Korku duygusu başlar  (8-12 ay)
7-8 aylıkken bebeklerin çoğu korku duygusunu göstermeye başlar. Korku duygusu bazı zihinsel gelişim adımlarının gelişmesini gerektirdiğinden aylar sonra gelişir. Çocukların korkuyu ifade edebilmeleri için daha önce korkuya neden olan bir olayı hatırlayarak, karşılaştırma yapmaları gerekir.  Örneğin yabancı korkusu, çocuğun yüzünü bildiği ve hatırladığı bir kişi ile diğer insanları karşılaştırdığında oluşturur. Korku ifadelerini gözlerin açılması, ağızın yana doğru çekilmesi ve ağlama ile gösterirler. Çocuklar korkuyu yaşadıklarında güvenli ve kendisini rahatlatan kişileri arar.

Oyuncakları ve insanları tercih eder (8-12 ay)
8-12 ay arasında bazı kişilere veya oyuncaklara karşı güçlü tercih göstermeye başlar. Bu oyuncaklar veya nesneler elinden alındığında büyük tepki gösterir. Birçok bebek özel bir oyuncak veya battaniye gibi bir nesneyi kendisine duygusal destek kaynağı olarak seçebilir.

Yabancılara karşı utangaçlık veya endişe başlar (8-13ay)
7-8 aylıkken çoğu bebek etrafındaki tanımadığı insanlar olduğunda “yabancı endişesi ya da korkusu” olarak adlandırılan korku ifadesi gösterir.  Bu tepkileri normaldir, hatta birkaç ay sonra daha da şiddetlenir. Anne babalarına yapışabilir veya yabancı kişiden saklanmaya çalışabilirler.  Bu korku araştırmalara göre tanıdık yüzleri hatırladıkça ve yabancı yüzleri fark ettikçe arttar.  Yabancılar yavaş hareket ettiklerinde ve hemen çocuğa dokunma girişiminde bulunmadıklarında azalır.

Anneyi veya bakıcısını tercih eder (8-15 ay)
2 yaşına yaklaştıklarında başkalarının kendilerine eşlik etmesinden hoşlanır ama seçme şansı olduğunda kendilerine en yakın kişiyi annelerini ve bakıcılarını tercih eder. Sıkıntılı olduğunda, acıktığında veya oyun oynamak istediğinde aradığı annesidir. Gece uyandığında da anneyi arar.

Önce tepkiye bakar, sonra hareket eder  (8-15 ay)
8-15 aylıkken bebekler ne yapacaklarına karar verebilmek için başkalarının yüz ifadelerine bakmaya ve onları anlamaya başlar. Yüzlerde duygusal  ipuçları arar. Örneğin çocuk bir şeye dokunmaya çalıştığında, annenin yüzünde korku ifadesini görürse o nesneye dokunması daha az bir olasılıktır. Eğer çocuk onaylayan bir bakış görürse o nesneye dokunur.  Özellikle anne babalarının kendi davranışlarına yönelik tepkilerini çok merak ederler. Bu yaşta bebekler evde ne olacağını görmek ve diğerlerinin tepkilerini görmek için birçok şey yaparlar.  Çünkü bu neden-sonuç ilişkileri, insanlar ve nesnelerle ilişkilerinde ne bekleyeceğini öğrenmenin bir yoludur. Bu denemeler anne babanın odayı terk ettiğinde ağlaması veya nesneleri yere düşürmesi şeklinde kendini gösterir.

* Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

Fotoğraf: Alya Kavin Suna Şengül

Uyarı: Fotoğrafın kullanım hakkı pervinkaplan.com'a aittir, kaynak belirtilerek de kullanılamaz. 

15-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş