Arama sonuçları

Bebeğinizin sosyo duygusal gelişimi (25-36 ay)

Bebeğinizin sosyo duygusal gelişimi (25-36 ay)

Davranışlarını gözlemeye ve değerlendirmeye başlar (24-36 ay)
Bu dönemde çocuklar bir standarda göre kendi davranışlarını değerlendirir. Başkalarının kendileri hakkındaki beklentilerini öğrendikçe, ailedeki ve çevresindeki standartları, kuralları daha iyi anlar. Çocuklar davranışlarını değerlendirebilecekleri kendi standartlarını oluşturur. Standartlara göre kendi davranışlarını değerlendirmeye başladıkça suçluluk, utanma, gurur gibi yeni duygular gelişecektir.

Oyunda sırasını beklemeyi öğrenir (24-36 ay)
Bu yaşta daha az bencil, daha bağımsız ve güvenli olur. Yetişkinlerden işbirliğini, sıraya girmeyi, sırasını beklemeyi öğrenir ve bu durum başkalarının duygu ve davranışlarını anlamalarını sağlar. Yönlendirme ve örnek olma ile zaman içinde arkadaşlarıyla oynarken işbirliği yapmayı öğrenir. Kavgalarda kendi çözüm yollarını deneyebilir. Oyuncak değiş tokuşunda, daha önce yaptıkları gibi çekerek alma, çığlık atma gibi davranışlar yerine kibarca isteyebilir.

Rutinlerinde değişikliklere itiraz eder (24-36 ay)

Bu dönemde günlük düzenindeki büyük değişikliklere itiraz eder. Tanıdığı oyun arkadaşlarına ilgi gösterir.

Anne babadan kolayca ayrılabilir (24-36 ay)

Anne babasından ayrılmak isteyemeyen çocuklar bu dönemde kolayca ayrılabilir.

Cinsiyetinin farkındadır (30-36 ay)
Bu dönemde kendilerinin kız mı, erkek mi olduğunun farkındadır. Ancak çocuklar mevcut cinsiyetlerinin kalıcılığını anlamakta güçlük çeker. Örneğin kız çocuk saçını keserse erkek, erkek çocuk da elbise giyerse kız olacağını düşünür. Kendi hemcinsleriyle oynamayı tercih eder.

Suçluluk ve utanma duygusu hissedebilir (30-36 ay)
2 ile 3 yaş arasında bir standarda göre davranışlarını değerlendirme becerisi kazanır. Haklarında başkalarının beklentilerini öğrendikçe kurallarla, aile standartları ve kültürle ilgili daha çok fikirleri olacaktır. Bunları içselleştirmeye başlayacaktır. Algıladıkları bu standartları yerine getirmediklerinde, utanma veya suçluluk duygusu geliştirebilir. Suçluluk hissi ile başarısızlığı kendindeki eksikliğe değil, ortama bağlar. Bu duygular kendini düzeltme ve daha iyi yapma isteğine yol açar. Örneğin kaza ile bir çocuk birinin canını acıtırsa kendini kötü hisseder, ancak kötü insan olduğunu düşünmez. İyi bir insan olduğunu ancak kötü bir şey yaptığını düşünür ve suçluluk duyar.
Yine algıladığı bu standartları yerine getirmediğinde suçluluk duygusu da geliştirebilir. Utanma ile bu başarısızlığı kendilerine bağlar, ortama değil. Örneğin çocuk bir şeyde başarısız olduğunu algılarsa, kendisinin iyi ve zeki olmadığı için bunun olduğuna inanır ve utanır.

Gurur duygusunu gösterir (30-36 ay)
2 ile 3 yaş arasında bir standarda göre davranışlarını değerlendirme becerisi kazanan çocuklarda gurur duygusu da kendini gösterir. Gurur mutluluktan daha farklıdır. Olumlu bir şey olduğunda hissedilir. Gururla çocuk “yapabilirim, başarabilirim” duygusunu kazanır.

* Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynakları kullanılarak, hazırlanmıştır

Fotoğraf: Alya Kavin Suna Şengül

Uyarı: Fotoğrafın kullanım hakkı pervinkaplan.com'a aittir, kaynak belirtilerek de kullanılamaz

19-02-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş