Arama sonuçları

Beklenen oldu: Şura’dan okul öncesine ‘din eğitimi’ kararı çıktı

Beklenen oldu: Şura’dan okul öncesine ‘din eğitimi’ kararı çıktı

7 yıl sonra ilk kez toplanan Milli Eğitim Şurası’nda beklenen oldu. Şura öncesinde eğitimcilerin “gizli gündem var, okul öncesine din eğitimi getirilmek isteniyor, bu madde şura kararı olarak çıkacak” uyarıları gerçek oldu.

Komisyonların toplantısının ardından Genel Kurul’a ek madde olarak gelen ve oy çokluğuyla kabul edilen maddelerden birisi de okul öncesi eğitime “din eğitimi” oldu.

Komisyonlarda böyle bir karar alınmamasına rağmen, Genel Kurul'a oylanmak üzere  4 ek madde geldi. Bu maddelerden birisi ise okul öncesi eğitime din eğitimi eklenmesiydi. Genel Kurul'da apar topar onaylanan bu maddeye sadece 46 eğitimci şerh koydu. Ama mu madde oy çokluğuyla geçti.

Okul öncesi eğitimle ilgili komisyonlarda yer alan bir eğitimci maddenin getirilişi ile ilgili şöyle dedi: "Bu konuyu komisyona getirmek istediler ama yapılmadı, genel kurula bu madde geldi ve oy çokluğuyla onaylandı. Şaşkınlık içindeyiz. 'Şura bu madde için mi toplandı?' diye kendimize soruyoruz. Kendimi figüran gibi hissetttim. Asıl amaç bu maddeymiş, anladık."

EĞİTİMCİLER UYARMIŞTI

Şura öncesinde eğitimciler ise okul öncesi eğitime ‘din eğitimi’ getirilmesine ilişkin tavsiye kararı alınabileceğini uyarında bulunmuştu. Eğitimciler, okul öncesi eğitime din eğitimi getirilmesinin çocukların sağlıklı gelişimi açısından uygun olmadığını dile getirmişti.

EĞİTİM BİR SEN İSTEMİŞTİ

İktidara yakınlığı ile bilinen Eğitim Bir Sen, Şura öncesinde ayımladığı “Görüş ve Öneriler” isimli raporda okul öncesi için dini eğitim istemişti. Sendikanın raporunda, Şura için hazırlanan öneriler arasında okul öncesi eğitime din ve ahlak eğitiminin getirilmesi şu ifadelerle dile getiriliyor:

OKUL ÖNCESİNE DİN EĞİTİMİ

“Bugün ülkemizde, okul öncesi eğitimin niteliğine dair temel sorunlardan biri erken çocukluk döneminde din ve ahlak eğitimine yönelik boşluktur. Ülkemizde, ilk ve ortaöğretimde din eğitimi ve öğretimi alanında önemli mesafeler alınmasına rağmen, erken çocukluk din ve ahlak eğitimi için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Okul öncesi eğitim programlarında dinî ve ahlaki gelişime yönelik bir içerik bulunmamaktadır. Bu boşluğun insan hayatının en kritik döneminde olması, sadece bu eğitimden mahrum kalan çocukların değil, toplumsal hayatın geleceğini etkileyecek boyutta geniş bir etki sahasına sahip olduğu hatırda tutulmalıdır. Okul öncesinde değerler eğitimi modelleri üzerinden bir okul öncesi din ve ahlak eğitimi süreci tasarlanmalıdır.”

Böylece sendikanın bu talebi Genel Kurul’da kabul edilen öneriler arasında yer aldı.

BAĞLAYICI DEĞİL AMA

Şura kararları bağlayıcı değil, tavsiye niteliğinde. Ancak liselerde din derslerinin artırılması, 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesi de “Şûra kararları” referans gösterilerek yaşama geçirildi. Bu nedenle eğitimcilerin de dile getirdiği gibi “yapılmak istenenler” Şûra kararları denilerek de eğitim sistemine entegre edilebiliyor.

03-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş