Arama sonuçları

Beşiktaş Anadolu Lisesi: Yüzdelik dilimi, kontenjanı, üniversite başarısı nedir?

Beşiktaş Anadolu Lisesi: Yüzdelik dilimi, kontenjanı, üniversite başarısı nedir?

Beşiktaş Anadolu Lisesi geçen sene 2020-2021 eğitim öğretim yılında hazırlık sınıfı açılan liselerden birisiydi. Peki hazırlık sınıfı açılması puan ve yüzdelik dilimlerini etkiledi mi?  Hangi dilimden öğrenci alıyor? Diplomasının özelliği nedir? Öğrencilere nasıl bir ortam sunuyor? Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) üniversiteye yerleşme oranları nedir?

pervinkaplancom instagram yayınına katılan Beşiktaş Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Emin Dörtbudak sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

HAZIRLIK SINIFI NASIL ETKİLEDİ?

-Geçen yıl hazırlık sınıfı açılan liselerden birisiniz? Bu durum okula olan ilgiyi nasıl etkiledi?

2020 -2021 Eğitim Öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfının açılmasıyla birlikte okulumuza olan ilgi biraz daha artmıştır. Yabancı dil bilenlerin, bilmeyenlere göre kendilerine büyük avantaj sağlayacağının farkında olan öğrencilerin öncelikli tercihi hazırlık sınıfı olan okullar olmuştur. Bu sebeple bizleri il dışından arayanların sayılarında da belirgin bir artış yaşanmıştır.

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu?

Geçen sene okulumuzun yüzdelik dilimi en yüksek (tavan): 0,36 , en düşük (taban) :1,1. Puan ise 459,24 olmuştur.

- İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Okulumuzda ilk merkezi yerleştirmenin ardından nakil döneminde puanlarda  1 puan dahi oynamamaktadır.

HAZIRLIĞI ATLAMAK MÜMKÜN MÜ?

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün olacak mı? Seviyelerine göre sınıflar mı oluşuyor?

Hazırlık sınıfı İngilizce seviyesi yeterli olan öğrenciler için zorunlu değil.   Hazırlık sınıfında öğrenim görmeden aynı okulun 9 uncu sınıfına doğrudan geçmek isteyen öğrencilerin velileri, yeterlilik sınavından 5 gün önce okul yönetimine  yazılı olarak başvurur. Öğrenciler İngilizce ve Türkçe derslerinden sınava alınır. Her iki dersten de en az 70 puan alan öğrenciler başarılı sayılarak 9 uncu sınıfa devam ettirilir. Başarılı olamayan öğrenciler hazırlık sınıfına devam eder.

İngilizce sınavı yazılı ve sözlü olarak uygulanır. Bu sınavın temel amacı, öğrencilerimizin 9. sınıf İngilizce dersinin gerektirdiği dil becerilerine sahip olup olmadıklarını ölçmektir. Bu dil becerileri okuma, yazma, konuşma ve dinlediğini anlama şeklinde dört ana başlıkta toplanmaktadır. Yazılı sınavda öğrencinin dili doğru olarak kullanabilme yeteneği ve kelime hazinesi, sorulara verilen cevaplar yazma bölümü içinde değerlendirilecektir.

Sözlü sınavda öğrencinin konuşma becerisi, akıcılık, dilbilgisi kurallarına uygunluk, kelime hazinesi ve telaffuzu göz önünde tutularak değerlendirilecektir.

UZAKTAN EĞİTİM NASIL GEÇTİ?

-Velilerin de çok merak ettiği soruların yanıtlarından birisi de uzaktan eğitimde yabancı dil nasıl öğrenileceği oluyor. Sizde nasıl bir eğitim oldu?

Pandemi sürecinde uzaktan eğitimle tanışan öğretmen ve öğrencilerimiz bu konuda oldukça başarılı oldular. Teknolojiyi eğitimde yoğun olarak kullandılar.

Yabancı dilde öğrencilerimizin kullandığı kitapların online uygulamaları var. Öğretmenler ve öğrenciler bunu indiriyorlar. Ayrıca Google classroom üstünden oluşturuluyor ve öğrencilerin ödev ve aktivite takipleri yapılıyor. Dersler zoom üzerinden sanal sınıf sisteminde interaktif olarak işleniyor.

-Uzaktan eğitim sürecinde sadece EBA mı kullanıldı, yoksa öğretmenler öğrencilerine ders verebildi mi?

Zoom ve Google classroom üzerinden derslerimizi yapmaya başladık. Bunda da gayet başarılı olduk . herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadık.

KAÇ SAAT DİL EĞİTİMİ VAR?

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil var? Sonraki sınıflarda kaç saat oluyor?

Hazırlık sınıflarımızda haftada 20 saat İngilizce, 4 saat Almanca dersi var.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat?

Birinci yabancı dilin yanında asgari düzeyde gösterilen yabancı dil olarak Almanca okutulmaktadır.Hazırlık sınıflarında haftada 4 saat, diğer sınıflarda haftada 2 saat okutulmaktadır. Biz 9. sınıfta 2 saat daha Almanca koyarak haftada 4 saat ders okutturacağız.

IB, AP GİBİ PROGRAMLAR

-Hazırlık sınıfından sonra önümüzdeki yıl için uluslararası programlar IB, AP gibi bir gelişmeyi de öğrenciler bekleyebilir mi?

IB VE AP Programlarını uygulayabilmek için ciddi bir alt yapı desteğine ihtiyacımız var. Eğer önümüzde ki yıllarda velilerimizden ve sponsorluklardan bu desteği bulabilirsek böyle bir düşüncemiz var.

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor?

Şu an okulumuzda 42 öğretmen ve 3 idareci ile birlikte toplam 45 personelimiz bulunmaktadır.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-2021-2022 öğretim yılı için kontenjanınız nedir? Geçen yıl kontenjan 120 olmuştu. Bu yıl kaç öğrenci alacaksınız?

2021–2022 yılı kontenjanımız 120’dir. Geçen yıla göre sınıf bazında olmadı, ancak öğrenci bazında bir azalma söz konusu oldu. Geçen yıl 4 şube 136 öğrenci alırken, bu yıl 4 şube 120 öğrenci alıyoruz.

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Sınıf kontenjanlarımız hazırlık sınıflarında 30 olacaktır.

- Okulda yatılı okuma imkanı bulunuyor mu?

Okulumuzun pansiyonu bulunmadığından yatılı okuma durumu söz konusu değildir.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? İstanbul dışından öğrenciniz var mı?

Şuan 561 öğrencimiz olup, akrabalarının yanında kalan il dışından öğrencilerimiz bulunmaktadır.

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı?

Öğrencilerimiz için özel bir burs sistemi yok. Ancak durumu kötü olan öğrencilerimize, velilerimizden sağladığımız burslarla yol ve yemek ücretlerini karşılamaya çalışıyoruz.

OKULDA SOSYAL YAŞAM NASIL?

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuz sosyal faaliyetler yönünden oldukça etkin bir okuldur. Etkin bir şekilde çalışabilecek kulüplerin seçimine dikkat ediyoruz.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI NEDİR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Okulumuz genel yapı itibarıyla sayısal ağırlıklı öğrencilerden oluştuğu için mühendislikler ön plana çıkıyor. 2020 YKS yerleştirme sonuçlarına baktığımızda 9 öğrencimiz tıp fakültesine, 9 öğrencimiz diş hekimliği fakültesine, 9 öğrencimiz hukuk fakültesine yerleşmiş olup 25 civarında öğrencimiz de istedikleri bölümlere yerşemediğinden tercihte bulunmamıştır.

YKS KURSU VAR MI?

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Her yıl 12. Sınıflara yönelik DYK kursları açıyoruz. Ancak öğrencilerimizin çoğunluğunun uzak ilçelerden gelmesi ve özel eğitim kurumlarını tercih etmelerinden dolayı bunu hayata geçiremiyoruz.

HANGİ KİMLİKLERİ KAZANDIRIYOR?

-Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor?

Atatürk İlke ve İnklaplarına bağlı, çağdaş, hoşgörülü, birbirine saygı ve sevgi duyan, ortak sorumluluk bilincine sahip, sosyal yardımlaşma ve dayanışma becerisi gelişen, eleştiriye açık objektif ve ekip ruhu ile çalışma kültürünü kazandırıyor.

DİPLOMASININ ÖZELLİĞİ NEDİR?

-Okulun diplomasının özelliği nedir?

Muazzam manzarası, buram buram tarih kokan binası ile her yıl başarısını kat ve kat arttıran, sosyal aktiviteleri, gerçekleştirdiği projeleri ve düzenlenen çeşitli yarışmalar ile Beşiktaş’ın en güzide eğitim kurumlarından biri haline gelmiştir. Bu eğitim kurumundan mezun olanlar kendilerini çok şanslı hissetmektedirler.

-Neden sizin lisenizi tercih etsinler?

Tecrübeli ve yetkin bir eğitim kadrosuna sahip olması, konum itibariyle çok güzel ve ulaşımın rahat olması, iddialı İngilizce kadrosuna sahip olması, buradan mezun olan öğrencilerin üniversitede hazırlık sınıfını geçecek kapasitede dil becerisine sahip olması, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşvederek kendilerini fark etmelerini sağlamak, her alanda bilimsel ve kurumsal başarılarımız.

-Depreme dayanıklılıkla ilgili sorular da geliyor. Bina ne durumda?

Binamız 1871 yılında yapılmış olup, ahşap kalgir bir yapıya sahiptir.

 

21-06-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş