Arama sonuçları

Biden’ın ABD Başkanlığı yükseköğretimde neleri değiştirecek?

Biden’ın ABD Başkanlığı yükseköğretimde neleri değiştirecek?

Biden’ın ABD Başkanlığı yükseköğretimde neleri değiştirecek? ABD’nin 46. Başkanı seçilen Demokrat Parti üyesi Joe Biden, ofisteki ilk haftalarında, Trump yönetiminin pek çok politikasını değiştireceğini ve koronavirüse karşı yeni önlemler alınacağını açıklamıştı. Peki Biden’ın ABD Başkanlığının yükseköğretimde neleri değiştirmesi bekleniyor?

GÖÇMEN ÇOCUKLARIN EĞİTİM HAKLARI KORUNACAK, ÖĞRENCİLERİN KREDİ ÖDEMELERİ ERTELENECEK

Joe Biden, ofisteki ilk gününde, göçmen çocukların haklarını arttırarak ve öğrencilerin kredi borçlarını erteleyerek Trump’ın aksine daha eğitim ve öğrenci dostu bir yaklaşım sergiledi.

The Chronicle of Higher Education'ın haberine göre, Biden tarafından uygulamaya konulan bazı temel kararnameler ise şu şekilde:

  • Çoğunlukla Müslüman olan pek çok ülkeye uygulanan öğrenci ve ziyaretçi yasağı kaldırılacak. Uygulamanın, ABD’de eğitim gören uluslararası öğrencilerin sayısını arttırması bekleniyor.
  • Göçmen Çocuklarda Geç Kalınmış Dava korumaları yeniden yürürlüğe konulacak. Obama’nın başkanlığı sırasında uygulamaya konulan ve Trump tarafından iptal edilmeye çalışılan uygulamaya göre, ABD’ye ayak basan göçmenlerin sınır dışı edilme korkusu olmaksızın bir okula kayıt olma hakkı olacak.
  • Öğrenci kredilerinin ödemeleri ertelenecek. Geçtiğimiz Mart ayındaki ilk koronavirüs teşvik paketinden bu yana pek çok borçlu öğrenci hükümete bir ödeme yapmazken, Biden yönetimi bu ay biten ödeme süresini Eylül ayına çekiyor.

GÖÇMENLERE İLİŞKİN REFORMLARIN ULUSLARARASI ÖĞRENCİ SAYISINI ARTTIRMASI BEKLENİYOR

Biden, Trump’ın göçmenlere ilişkin katı politikalarını değiştirmeye hazırlanırken, bu durumun pek çok uluslararası yüksek lisans öğrencisini de ABD’de eğitim alma konusunda cesaretlendirmesi bekleniyor.

Biden’ın başkanlıktaki ilk günü sırasında Kongre’ye gönderilen kanun teklifiyle birlikte, STEM (Fen, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) alanlarında yüksek lisans yapan öğrencilerin vize alma süreçlerinin ve ABD’de kalmalarının kolaylaştırılması öngörülüyor.

BIDEN’IN ÜNİVERSİTELERİN YENİDEN AÇILMASIYLA İLGİLİ KARARNAMESİ NELERİ İÇERİYOR?

Biden’ın Perşembe günü yayınladığı koronavirüs ve eğitimi konu alan kararnameye göre, devlet kurumlarının okul ve üniversitelerin güvenli bir şekilde açılmalarını ve online eğitime eşit ulaşımı desteklemeleri gerekiyor.

Kararnameye göre Kovid-19’un eğitimdeki eşitsizliği giderek arttırması için birtakım önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önlemler kapsamında üniversitelerde gerçekleştirilmesi beklenen değişiklikler ise şu şekilde:

  • Üniversiteler yeniden açılma süreciyle ilgili olarak rehberlik hizmeti alacaklar. Her üniversitenin yeri, kaynakları ve nüfusuna göre yeniden açılma süreçlerinin üniversiteden üniversiteye farklılık göstereceği göz önünde bulundurulacak. Eğitim, Sağlık ve İnsani Hizmetler departmanlarının bu kapsamda birlikte çalışmaları ve her üniversiteye özel politikalar geliştirmeleri esas alınacak.
  • Test malzemeleri ve filyasyon çalışmalarının eşit bir şekilde dağıtılmasına dikkat edilecek. Kararnameye göre, Eğitim Departmanı'nın kontak takibini mümkün olan en geniş ölçekte yapması bekleniyor.
  • Online eğitimin desteklenmesi en büyük öncelikler arasında olacak. Biden’ın kararnamesi eğitim sekreterini okul ve üniversitelere gereken teknik desteğin sunulmasını şart koşuyor. Öğrencilere yüksek kalitede bir uzaktan deneyimi yaşatılmasının esas olduğu vurgulanırken, evinde internet olmayan öğrenciler için de Federal Haberleşme Komisyonu tarafından çözümler üretilmesi bekleniyor.
  • Bilgi toplama çalışmaları sosyoekonomik farklılıklara odaklanacak. Kararname, devlet kurumlarının, sosyoekonomik farklılıkları gözeterek pandeminin eğitim üzerindeki etkilerini ölçecek şekilde veri toplamalarını öngörüyor. Özellikle siyahi, Latin ya da benzeri azınlıkların bu süreçteki durumunun incelenmesi büyük önem taşıyor.
  • Kararnameye göre, eğitim paydaş ve uzmanlarının da sürece katkıda bulunması istenecek. Devlet kurumları; yerel ve devlet yetkilileri, eğitimciler ve sendikalardan, pandeminin eğitime olan etkisiyle başa çıkmak için stratejiler geliştirmelerini isteyecek.
  • Kararname, okul ve kampusların pandemiyi yönetmekle ilgili öğrendikleri bilgileri birbirleriyle paylaşabilecekleri bir sistemin kurulmasını da içeriyor.

35 MİLYAR DOLARLIK EĞİTİME TEŞVİK PAKETİ GÖRÜŞÜLÜYOR

Kongre’nin Biden tarafından talep edilen 35 milar dolarlık ekstra bütçe talebini kabul etmesi halinde, üniversitelere verilmesi planlanan “Acil İstikrar Fonları,” üniversitelerin bahar döneminde açık kalabilmeleri için önemli bir destek olacak.

Biden’ın acil fon talebinde bulunmasının sebebi ise Kovid-19’a Karşılık ve Hazırlıklı Olmak için Belirlenen Ulusal Stratejiler planına uyarak, üniversitelerde daha çok koronavirüs testinin yapılmasına ve üniversitelerin daha güvenli bir şekilde açılmasına olanak sağlamak. Fon kapsamında, öğrenciler, akademisyenler ve çalışanların aşılanması da yer alıyor.

Lise mezunlarının üniversiteye kaydolma oranının 2019’dan 2020’ye dek %20 oranında düştüğü gözlemlenirken; düşük gelirli ailelerde üniversite planlarını iptal etme oranı, daha yüksek gelirli ailelerin iki katı oranında seyrediyor. Biden’ın fon teklifiyle birlikte üniversitelerin açık tutularak vatandaşlara üniversite okuma şansının sağlıklı bir şekilde sunulması hedefleniyor.

Plana göre, federal Eğitim Departmanı'nın, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ile birlikte çalışarak, üniversiteleri “en son bilimsel veriler ve buluşlar doğrultusunda nasıl ve ne zaman açılacakları” konusunda yönlendirmesi bekleniyor.

BIDEN’IN EĞİTİM SEKTÖRÜNÜN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Biden’ın eğitim sekreterliği için aday gösterdiği Miguel Cardona’nın çoğunlukla ilk ve ortaöğretimde uzmanlaştığı belirtilirken, yükseköğretimle ilgili görüşleri konusuna net bir fikir bulunmuyor. Fakat Cardona’nın yakın zamanda Connecticut Halk Radyosu’na verdiği röportaj, yükseköğretimde odaklanmak istediği bazı noktaları içeriyor.

Programa göre, Cardona tarafından vurgulanan eğitim başlıkları şu şekilde:

  • Dezavantajlı öğrencilerin desteklenmesi: Kolej ve üniversitelerin pandeminin yol açtığı öğrenme kaybıyla nasıl baş etmesi gerektiği sorulduğunda, Cardona odak noktasının “Kovid-19 kayıpları yüzünden daha çok etkilenebilecek öğrencileri kaybetmemek” olduğunu söyledi.
  • Öğrenci kredi borçlarının rahatlatılması: Cardona, öğrenci kredisi alan Amerikalı öğrencilerin kendisi için bir öncelik olduğunun altını çizdi. Cardona, Biden’ın, kredi borcu olan öğrencileri rahatlatmaya yönelik planlarını da destekliyor.
  • Bölge üniversitelerine erişim: Biden, bölge üniversitelerine erişebilmenin önemini vurgularken, Biden’ın bu üniversiteleri ücretsiz yapma planına da katıldığını belirtti. Cardona’ya göre, bölge üniversitelerinin sadece öğrenciler değil, kariyerinde ilerlemek isteyen yetişkinler için de erişilebilir olması gerekiyor.
  • Öğrenci başarısını arttırmak: Cardona, yükseköğretim ile üniversite öncesi ikili kayıt programları arasındaki çizginin bulanıklaştığını düşünüyor. Öğrencilerin nasıl diploma alacağı konusunun bu kadar kafa karıştırıcı olmaması gerektiğini söyleyen Cardona, bu sürecin öğrenciler için daha kolay işlemesi gerektiğini savunuyor.

TRANSSEKSÜEL ÖĞRENCİLERİN HAKLARI KORUNACAK

Biden, ofisteki ilk gününde transseksüel öğrencilerinin haklarının korunması için de direktif verdi. Biden’ın yürürlüğe soktuğu “Title IX” kanunu, eğitim kurumlarında cinsel ayrımcılık ve cinsel istismara karşı koruma sağlıyor. Trump hükümetinin bu konudaki yaklaşımını tersine çeviren Biden’ın talimatı, ABD tarihinde bir başkan tarafından cinsel yönelim ve kimlikle ilgili verilen en geniş kapsamlı karar olarak yorumlandı.

Pek çok üniversite transseksüel öğrencilere karşı ayrımcılık yapılmamasını ilke edinirken, yine de Biden’ın talimatının LGBTQ öğrencilerinin haklarının korunmasında olumlu etki yapacağı öngörülüyor. Yine de, bu öğrencilerin spor etkinliklerindeki kategorizasyonu, lavabo ve giyinme odası kullanımları gibi belirsizlikler de gündemdeki yerini koruyor.

Biden, Pazartesi günü imzaladığı bir kararla birlikte Başkan Donald Trump’ın 2018 yılında yürürlüğe koyduğu, transseksüel kişilerin ABD ordusuna girmesini yasaklayan kararı da iptal etti. Şu anda esas soru, askeri akademinin de bu kararı izleyip izlemeyeceği.

Trump’ın yürürlüğe koyduğu yasaktan sonra, ABD Denizcilik ve Sahil Koruma Akademileri transseksüel öğrencileri bünyelerinde Kabul etmeyeceklerini söylemişlerdi. Sahil Koruma Akademisi adına konuşan bir yetkili, kurumun kabul şartlarının Biden’ın kararı sonucunda değişip değişmeyeceğini söylemek için henüz erken olduğunu söyledi.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

27-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş