Arama sonuçları

Biden’ın zaferi ABD’deki yabancı öğrencileri sevindirdi

Biden’ın zaferi ABD’deki yabancı öğrencileri sevindirdi

Trump gidip, Biden gelince ABD’deki yabancı öğrenciler rahatladı. Princeton Üniversitesi’nde doktora yapan Türk öğrenci Reyhan Ayas, “Rahatladım. Son zamanlarda, ne kadar çalışırsam çalışayım işe yaramıyormuş gibi geliyordu. Burada hoş karşılanmıyormuşum gibi hissediyordum” diyor.

The Chronicle of Higher Education’dan Karin Fischer’ın haberine göre, Biden’ın seçilmesi uluslararası öğrenciler üzerinde genel olarak rahatlamaya yol açtı. Donald Trump’ın başkanlık yaptığı 4 yıl, yabancı öğrencilerin çoğu için zorlu geçti.

TRUMP GİDİP, BİDEN GELİNCE ABD'DEKİ YABANCI ÖĞRENCİLER RAHATLADI

Trump’ın başkanlığında yaptığı ilk hareketlerden birisi yabancı öğrenciler ve Müslüman ülkelerden gelen ülkelere seyahat yasağı getirmek olurken, yeni ABD Başkanı Joe Biden ise bu yasaları iptal edeceğini söylüyor. Biden’ın planlarında, yetenekli çalışanların vizelerini uzatmak ve yeni doktora mezunlarına da çeşitli imkanlar tanımak yer alıyor.

BIDEN’DAN DOKTORA ÖĞRENCİLERİNE YEŞİL KART PROJESİ

Biden’ın kampanyasında, “ABD’deki doktora programlarından mezun olan yabancı öğrencilere yeşil kart hakkı tanınmalı. Bu eğitimli çalışmaları yabancı ekonomilere kaybetmek ekonomik rekabetimiz için oldukça büyük bir kayıptır” ifadeleri yer alıyor.

Fakat koronavirüs, zayıflamış bir ekonomi ve yükselen ırkçılık gibi pek çok sorun arasında, yabancı öğrencilerin problemlerinin Biden’ın ajandasında tam olarak nerede yer alacağı kestirilemiyor. Trump’ın yürürlüğe soktuğu, yabancı öğrencilere Kovid-19 kapsamında yardım yapılmasını önleyen yasalar gibi pek çok yasayı Biden’ın tersine çevirmesi bekleniyor. Kamu Politikası ve Yasal Stratejiler Kıdemli Genel Müdürü Rachel Banks, yeni başkanın ABD’de okumak isteyen öğrencilere daha olanak sunması gerektiğini söylüyor.

Banks, “ABD’ye gelmeyi seçerek kampuslarımıza ve topluluklarımıza katkıda bulunanların bu tercihlerinin adil bir süreç içerisinde işleyeceğini ve kendileri ile aileleri için bu tercihleri yaparken güven duyabileceklerini bilmeye ihtiyaçları var” diyor.

TRUMP’TAN HALA SON DAKİKA SÜRPRİZLERİ BEKLENİYOR

Şu anda bile, Trump’ın yabancı mezunların ülkede kalmasını ve yabancı profesörlerin ABD’de işe alınmasını zorlaştıran yasaları mevcut. Trump’ın görevi bırakacağı tarihe henüz iki buçuk ayın olduğu ve bu süreçte de Trump’ın yabancı öğrencilere zorluk çıkarabilecek yeni yasaları yürürlüğe sokabileceğine de dikkat çekiliyor.

Banks, Trump’ın, yabancı öğrencilerin iş deneyimi kazanmak için katıldıkları, tercihe bağlı pratik eğitimde son dakika değişiklikleri yapabileceğinden de endişe duyduklarını belirtiyor. Avukatlar teklif edilen kanunun öğrencilerin vizelerine katı bir süre limiti koyacağını söylerken, onaylanması halinde de bu değişikliklerin düzeltilmesinin güç olacağının altını çiziyorlar.

‘EN AZINDAN ARTIK SALDIRI ALTINDA OLMAYACAĞIZ’

MIT mezunu bir yabancı öğrenci olan Mason Ng, “En azından artık savaş modunda olmayacağız” derken, Hintli bir San Jose State Üniversitesi öğrencisi ise, Biden’ın göçmenlere yönelik politikalarından emin olamadığını söylese de, “En azından artık saldırı altında olmayacağız” diyor.

Öğrenciler, mezuniyet sonrası stajlarının artık belirli bir süre limitine bağlı olmayacağını ümit ediyorlar. Gana’dan gelen ve Boston Koleji’nde okuyan bir öğrenci, yabancı öğrencilerin iş bulmasının her zaman daha zor olduğunu söylüyor ve ekliyor: “En azından kurum ve kuruluşlar hükümetten gelen ve yabancı mezunları sinirlendirecek emirlerle uğraşmak zorunda kalmayacaklar” diyor.

Öğrencilerin kendilerini hoş karşılanmıyor hissetmelerinin tek sebebi ise yasalar değil. Drexel Üniversitesi’nde okuyan Atharva Bhagwat, “Trump yönetimi sırasında ABD’de yabancı öğrenci olarak doğru ve yanlışı kolayca gözlemleyebiliyordum, fakat bir yorum yapmak zor geliyordu çünkü kendimi hep dışlanmış hissediyordum. Biden ile birlikte ABD toplumunun daha kucaklayıcı bir yapıya kavuşacağını ve kendimi öncekinden daha değerli hissedeceğimi düşünüyorum” diyor.

Arizona Üniversitesi’nde doktora adayı olan Santiago Castiello-Gutiérrez ise, Beyaz Saray’daki görüşlerin bir gecede değişeceğinden şüpheli olduğunun altını çiziyor. Türk öğrenci Ayas ise, Biden’ın seçilmesinin kendisine güven verdiğini söylüyor. Ayas, “Artık bir kişinin kötü ruh hali yüzünden ülkeden atılmayacağıma güveniyorum. Burada hoş karşılanacağıma inanıyorum” ifadelerini kullanıyor.

 

Petek SAMATYALI

pervinkaplan.com editörü

11-11-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş