Arama sonuçları

Bilgisayar oyunları nasıl geliştiriliyor?

Bilgisayar oyunları nasıl geliştiriliyor?

Bilgisayar oyunları nasıl geliştiriliyor? Gelişen internet teknolojileri, mobil ortamlar ve bilgisayar ortamları ile birlikte geniş kitlelere ulaşan dijital oyunlar günden güne yaygınlaşıyor. Birçoğumuzun severek oynadığı, unutamadığı bir bilgisayar oyunu olduğunu düşünürsek, bu konu pek de şaşırtıcı değil.

Peki, bilgisayar oyunlarının nasıl geliştirildiğini hiç merak ettiniz mi?

Kendi oyunlarınızı geliştirmeyi ve onları diğer insanlarla paylaşmayı düşündünüz mü? Bu soruların yanıtları yetişkinleri olduğu kadar öğrencileri de oldukça heyecanlandırıyor.

Programlama öğrenmeyi kolaylaştırmak için çok çeşitli yazılımlar geliştirilmekte. Öğrencilerin dijital oyun tasarımı serüvenine başlangıcı diyebileceğimiz bu yazılımlar çoğunlukla oyun tasarımı, öykü anlatımı ya da animasyon oluşturma gibi birçok farklı dijital içeriğin oluşturulmasına olanak sağlıyor. Bu doğrultuda, dijital çağa uygun çalışmalar yürüten eğitim kurumlarında dijital oyun tasarımı kavramı her geçen gün daha da yaygınlaşıyor.

BİLGİSAYAR OYUNLARI NASIL GELİŞTİRİLİYOR?

 

Özel Arı Okulları, 4 ve 5. sınıf öğrencilerine dijital oyun dersi ile oyun tasarımı alanını yakından tanıma ve kendi oyunlarını geliştirme olanağı sunuyor. Dijital oyun tasarımı dersinde de oyun yaratarak öğrencilerin programlama öğrenmesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir yazılım kullanılıyor. Üç boyutlu bir ortamda oyun oluşturmanın yanı sıra simülasyon oluşturmaya da olanak sunan bu yazılım, “Eğer … ise … yap” mantığına dayalı basitleştirilmiş bir programlama dili kullanıyor.  

PROBLEM TABANLI ÖĞRENME

Bilgisayar oyunları aslında birbiriyle ilişkili birçok değişkenden oluşan karmaşık sistemler. Sadece oyun oynamakla karşılaştırıldığında ise oyun oluşturmak bilişsel olarak daha uğraş gerektirici olduğu yadsınamaz bir gerçek. Çünkü oyun oluştururken birbiriyle ilişkili birçok değişkeni bir araya getirmek ve etkili bir biçimde çalışmasını sağlamak için zamana yayılan bir düşünme süreci gerekiyor. Problem tabanlı öğrenme yaklaşımı temel alınarak tasarlanan dijital oyun dersinde de öğrencilere çözmeleri için git gide karmaşıklaşan oyun görevleri veriliyor ve yazılım ile bu oyunları tasarlamaları isteniyor. Öğrenciler oyunlarını tasarladıktan sonra gelişigüzel olarak eşleştirilip birbirlerinin oyunlarını oynayarak değerlendiriyor ve dönüt veriyorlar. Özel Arı Okulları 4-5. sınıf öğrencileri, bu süreçte tüketici konumundan üretici konumuna geçmekle kalmıyor, problem çözme, karar verme, çok boyutlu düşünme, iletişim kurma ve kendini ifade etme gibi birçok beceriyi kullandıkları zengin bir öğrenme deneyimi ediniyorlar. Oyun tasarımının öğretim ortamlarında kullanımı ile ilgili yapılan birçok araştırma da bu sürecin öğrencilerin programlama becerilerinin yanı sıra karar verme ve problem çözme gibi düşünme becerilerinin gelişimine de katkı sunduğunu gösteriyor.

Bu yazı advertoryal olarak hazırlanmıştır

28-02-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş