Arama sonuçları

Boğaziçi eylemlerinde tutuklananların sayısı 11'e yükseldi

Boğaziçi eylemlerinde tutuklananların sayısı 11'e yükseldi

Boğaziçi eylemlerinde tutuklananların sayısı 11'e yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum Rektör Melih Bulu’ya karşı akademisyenler ve öğrencilerin başlattığı eylemler dün de devam etti. Boğaziçi’ndeki protestoların 38’inci gününde de bir öğrenci daha tutuklandı.

ÖNCE SERBEST BIRAKILDI SONRA TUTUKLANDI

BirGün'ün haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerine katılan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hasan Koral Hacıbeyoğlu, 2 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştirilen eylemde gözaltına alındı. 6 gün gözaltına tutulan Hacıbeyoğlu, çıkarıldığı mahkemece serbest bırakıldı. Serbest bırakıldıktan sadece birkaç dakika sonra ‘mala zarar verme’ suçlamasıyla 9 Şubat’ta tekrar gözaltına alınan Hacıbeyoğlu, dün savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Beyoğlu, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Maltepe Cezaevi’ne gönderildi. Boğaziçi eylemleri bahane edilerek tutuklanan öğrenci sayısı 11’e yükseldi.

Hacıbeyoğlu’nun avukatı Seher Eriş, süreci BirGün’e anlattı. Hacıbeyoğlu’na ‘Mala zarar verme’, ‘görevi yaptırmamak için direnme’ ve ‘2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşü kanuna muhalefet’ suçlamaları yöneltildiğini söyleyen Eriş, olay günü polis aracının kitlenin üzerine sürüldüğünü ancak bu görüntülerin dosyaya girmediğini belirtti. O sırada yüzü görünmeyen bir kişinin polis aracına tekme attığına yönelik görüntülerin dosyaya girdiğini söyleyen Eriş, bu fotoğraf nedeniyle daha önce bir öğrencinin tutuklandığını hatırlattı. Tutuklanma kararının ‘kamu malına zarar verme’ suçlamasıyla alındığını aktaran Eriş, şunları dile getirdi: “Dosya kapsamında daha önce 8 öğrenci gözaltına alınmış ve soruşturma aşamaları tamamlanmıştı. Ancak müvekkil 8 öğrenci içerisinde değildi. 8 öğrenci içerisinde bir kişiye eylemde polis aracına tekme attığı iddiasıyla tutuklama kararı verilmişti 6 Şubat’ta. Tedbiri tutuklamaya ihtiyaç yok çünkü bu kişinin delilleri karartma şüphesi yok, zaten tüm deliller toplanmış. Hukuka aykırı şekilde tutuklanmış oldu. Ayrıca soruşturma dosyasında polisin hukuka aykırı bir şekilde yaptığı açık kaynak araştırması yer alıyor.”

Boğaziçi direnişi nedeniyle tutuklanan öğrencilerin özgürlüğünü talep eden duvar yazılaması yaptıkları gerekçesiyle 5 öğrenci gözaltına alındı.

Öte yandan Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampus’taki protestolar da sürüyor. Akademisyenler rektörlük binasına yüne sırtını döndü. Rektörlük binasından çıkıp kendini Melih Bulu'nun arkadaşı olarak tanıtan kişi öğrencilere çikolata dağıtmak istedi fakat öğrenciler “Çikolata değil, arkadaşlarımızı istiyoruz” diyerek reddetti.

DİRENENLER KRİMİNALİZE EDİLEMEZ

Ülkenin dört bir yanından akademisyenlerin, öğrencilerin ve gazetecilerin Boğaziçi’nde direnenlere yönelik desteği sürüyor. 173 gazetecinin imzasıyla 'Boğaziçililer yalnız değildir!' başlıklı bir metin yayımlandı. Bildiride şöyle denildi: “Yaşananları objektif bir şekilde aktarmakla yükümlü olan ve bir kamu görevi icra eden biz gazeteciler, demokratik haklarını kullanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve onlara destek veren akademisyenlerin kriminalize edilmesi çabasını reddediyoruz.”

Galatasaray Üniversitesi’nden Akademisyenler ise “Üniversite boyun eğmeyecek” dedi. “Boğaziçi’ne yapılan rektör atamasına karşı, öğrencilerin ve akademisyenlerin itirazlarına katılıyoruz” denen açıklamada, üniversite bileşenlerinin iradesinin ve demokratik teamüllerin yok sayıldığına dikkat çekildi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Mühendisliği, Kimya Mühendisliği ve Şehir ve Bölge Planlama bölümünden öğrenciler ile 29 kulüp yaşananlara karşı ortak açıklama yaptı. İTÜ’deki 3 bölümün öğrencileri tarafından yayımlanan bildirilerde bölüm öğrencileri olarak Boğaziçililerin talepleri dile getirildi.

Menemen İZSU’da çalışan işçiler de Boğaziçi direnişini selamladı. “Üniversite öğrencilerinin bilimsel, demokratik üniversite talebi aynı zamanda işçilerin de talebidir” diyen işçiler, Boğaziçili öğrencilerin yanlarında olduklarını duyurdu.

11-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş