Arama sonuçları

Boğaziçi Rektörü Prof. Dr. Özkan: Eleştirilere açığız

Boğaziçi Rektörü Prof. Dr. Özkan: Eleştirilere açığız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Boğaziçi Üniversiteliler Derneği’nin (BURA) genel kurulunda yaptığı konuşmada, Boğaziçi Üniversitesi için  “Bu ülke ve bu milletin değerlerine yaslanamadığı için küresel bir marka haline gelme çabalarında da hedeflerine tam manasıyla ulaşamamıştır” demişti. Erdoğan’ın eleştirisinin ardından, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Mehmed Özkan’dan akşam saatlerinde Twitter’da yaptığı paylaşım Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt olarak paylaştığı gündeme gelmişti. Özkan ‘U.S. News and Report’un dünya üniversiteler sıralamasını paylaştı. Sıralamada Boğaziçi Üniversitesi dünyada 190’ıncı,  Türkiye’deki üniversiteler arasında ise birinci sırada yer alıyor.  Tartışmalar devam ederken Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan’la, sıralamalarıyla ilgili attığı tweet sonrası Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'ya yaptığı açıklamalarda "Eleştiriye açığız" dedi.

İşte Prof. Dr. Özkan'ın açıklamaları:

ELEŞTİRİYE AÇIĞIZ, TEŞVİK EDİCİ BULUYORUZ

Ben attığım tweeti orada açıkladım, yani yaptığım konuşmada da üniversitenin ne kadar iyi bir yerde olduğunu söyledim. Benim tweetim bazıları tarafından Sayın Cumhurbaşkanına yanıt gibi algılanmış. Böyle bir amacım yoktu. Ama eleştirilere açığız, bu tür eleştiriler motive edici, teşvik edici, değerli buluyoruz. Bu eleştirilerden rahatsız olmadan, her zaman açık olmak lazım. Boğaziçi kültüründe de bu var. Her eleştiriye açık olacağız ki, iyi olmakla yetinmeyip, daha iyilerini yapabilir hale gelelim.

2017’de U.S. News’in Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda 166’ncıydık. 2018’de 190’ıncı olduk. Türkiye’den ilk 200’e giren başka üniversite yok. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın önünde arkamdaki ekranda yansıttım, bugün attığım tweette aynı slayt arkamda görünüyor. Konuşmam, üniversitenin başarıları üzerine kurgulanmıştı, onu anlatmaya çalıştım.

HEDEFİMİZ DÜNYANIN İLK 10'U

Aslında dünyada Boğaziçi olarak 190’ıncı, Türkiye’de ise birinci olmak iyi de, dünyada o kadar övüneceğim konu değil. Dünya çapında ilk 10’a girmeli. Bunun için de önemli karşılanması gereken ihtiyaçlar var. Araştırma altyapısından tutun da maddi kaynaklara, desteklere kadar üniversitelerimizin birçok boyutta güçlendirilmesi gerekir. YÖK’ün başlattığı birtakım çalışma ve araştırmalar var. Bunlar önemli adımlar. Hedefimiz aslında dünya sıralamasında çok daha yukarıda olmak. Attığım tweet bunların bir parçası. Üniversitemizin, Türkiye çapında da çok sayıda araştırma projesi bakanlıklar tarafından destekleniyor. Her zaman iyileştirme potansiyeli var, yaptıklarımızı daha kapsamlı duyurmamız gerekiyor. Oradan da çıkarmamız gereken sonuçlar var, kamuoyunu bilgilendirme konusunda eksiğimiz olduğunu hissediyorum. Mezunlarımızdan daha çok destek olmalarını isteyebiliriz. Dünya üniversitelerine, özellikle rekabet etmek istediğimiz üniversitelere, bakınca onlarda çok büyük oranda mezun desteği görüyoruz. Mezunların üniversiteden ayrıldıktan sonra artık bu kurumları nasıl daha çok yüceltebilecekleri konusunda yardım etmeleri lazım.”

09-01-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş