Arama sonuçları

Boğaziçi tutuklamalarına Adalet Bakanlığı yanıtı: Eşcinsellik İslam’a göre haram

Boğaziçi tutuklamalarına Adalet Bakanlığı yanıtı: Eşcinsellik İslam’a göre haram

Adalet Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki sergide Kabe görselinin yere serildiği gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında yapılan tutuklamalarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) verdiği cevapta, eşcinselliğin İslam dinine göre "haram" kabul edildiğini belirterek tutuklama kararının hukuka uygun olduğunu savundu.

DW Türkçe’den Burcu Karakaş’ın haberine göre, Melih Bulu’nun rektör olarak Boğaziçi Üniversitesi’ne atanmasının ardından protestolar başlamıştı. Protestolar sırasında Kabe fotoğrafı üzerine Şahmeran tasviri ve LGBTİ bayrağı bulunan görselin yere serildiği iddiasıyla soruşturma başlatılarak, öğrenciler tutuklanmıştı. İddianamedede, 2'si tutuklu 7 öğrenci hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" üç yıla kadar hapis cezası istenmişti. Öğrencilerden biri daha sonra serbest bırakılmış ve tutuklu tek öğrenci kalmıştı. Bu öğrencinin avukatları Anasaya Mahkemesi’ne başvurmuştu.

İSLAM’A GÖRE HARAM VE YASAK

Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanı Dr. Hacı Ali Açıkgül tarafından kaleme alınan ve mahkemeye gönderilen cevapta yer alan eşcinselliği İslam dinine göre yasak ve haram kabul edildiği sözleri ise Anayasa’da yer alan “laik hukuk devleti” ilkesine rağmen yargı kararlarına kadar giren İslami referanslar hukukçular tarafından tartışılıyor.

Evrensel’in haberine göre  Adalet Bakanlığının Anayasa Mahkemesi’ne Boğaziçi davasından tutuklu gençlerle ilgili yaptığı savunmada İslam dinine göre “yasak” ve “haram” kavramlarını kullanması tartışmaları derinleştirdi.

DİYANET FETVASI GİBİ, HUKUKİ NİTELİĞİ TARTIŞILIR

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ayşe Sarısu Pehlivan, Adalet Bakanlığı tarafından verilen savunma dilekçesinin adeta ‘Diyanet tarafından verilen bir fetva’ niteliğinde olduğunu ifade ederek, hukuki niteliğinin de tartışmalı olduğunu söyledi.

Adalet Bakanlığının laik bir kuruluş olmak zorunda olduğunu ifade eden Pehlivan, şöyle dedi: “Hukuki olarak değerlendirilmesi gereken bir konuda dini öne çıkaran savunma yapmıştır. Bu tür ifadelerden kaçınılmalıdır. Zira bağımsız olmayan yargımızda bir delik daha açılmasına neden olmaktadır. Laiklik ilkesinin içini boşaltmanın nelere mal olacağı Afganistan'daki Taliban olayları ile görülmüştür. Bir başka yargı kararında da ‘haşa’ kelimesi kullanılmıştı.”

25-08-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş