Arama sonuçları

Bu eğitim için çocuğunuz hazır olmalı

Bu eğitim için çocuğunuz hazır olmalı

Çocuğu olanları en zorlayan süreçlerden biri de tuvalet eğitimidir. Çocuk hazır olmadan, yanlış zamanda ve çevrenin baskısıyla başlanan tuvalet eğitimi hem aileleri, hem de çocuğu strese sokar. Uzmanlar, eğitime çocuk kendini hazır hissettiğinde başlanıldığı ve sabır gösterildiği zaman sürecin çok kolay olacağını ifade ediyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Prof. Dr. Özgür Öner, genel olarak çocuklarda tuvalet eğitimine 2-2.5 yaşlarında başlanıldığını ancak bütün çocukların buna aynı yaşta hazır olmadığını, özellikle erkeklerde bu sürecin daha uzun sürdüğünü söylüyor. 

HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Çocuğun bu eğitime hazır olmasının önemini vurgulayan  Öner,  hazır olma belirtilerini şöyle sıralıyor: “Tuvalete gitme ihtiyacını ifade edebilme, bezi 2 saat veya daha fazla süre kuru tutabilme, lazımlığa gidip oturup kalkabilme, bezini çıkarma veya bez kirlendiğinde şikâyet etme, kıyafetlerini kendi başına indirip kaldırabilme”

HABER VERMESİNİ İSTEYİN 

''Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocuktan bezini ıslattığı veya kaka yaptığında haber vermesinin isteyin. Haber verdiğinde bu davranışını övün'' diyen Prof. Dr. Öner, evde çocuğun önce kıyafetle, daha sonra da bezle oturup deneme yapabileceği bir lazımlık bulundurması, bu sırada ilgileneceği bir oyuncak verilmesi ve önemli olanın çocuğun bir iki dakika oturmasını sağlamak olduğunu belirtiyor. 

TUVALETE NASIL OTURDUĞUNUZU GÖSTERİN

Anne ya da babanın, çocuğa tuvalete nasıl oturduklarını göstermesi, kardeşi tuvaleti kullanırken lazımlıkta oturmasına izin verilmesi ve büyüklerin tuvaletlerini bu şekilde yaptığınınanlatılması önerisinde bulunan Öner, eğitim sürecine ilişkin ayrıca şunları söylüyor: 

-Bir düzen oluşturmaya çalışın, örneğin çocuğunuzun bol sıvı aldıktan 45 dakika sonra tuvalete oturmasını sağlayın. Veya yemek yedikten yarım saat sonra bezini çıkarıp ya da sadece bezle dolaşmasına izin verin, arada bir tuvaleti gelip gelmediğini sorun 

-Tuvaleti her kullandığında çıkartma gibi küçük bir hediyeyle ödüllendirin

-Sifonu çekmesine izin verin

-Tuvaletten sonra mutlaka ellerini yıkatın

-Çocuk birkaç hafta tuvaleti düzgün kullandıktan sonra bir tören düzenleyip bezlerden kurtulun, iç çamaşırları alın. Kendi iç çamaşırlarını seçmesine izin verin

-Uyku sırasında kuru kalmayı öğrenene kadar yatağına uygun örtüler serin

SAKIN BU ZAMANLARDA BAŞLAMAYIN

Prof. Dr. Özgür Öner, kardeş gelmesi, yeni bir eve taşınma, hastalık ve seyahat gibi stresli ve zor zamanlarda tuvalet eğitimine başlanmaması uyarısında da bulunarak, tuvalet eğitimi sürecinin genelde 3-6 ay sürdüğünü söylüyor. Gece kuru kalmanın, gündüz kuru kalma sağlandıktan sonra aylar sürebildiğini, ancak 4 yaşından sonra kaka, 5 yáşından sonra çiş kaçıranlarda tıbbi değerlendirme yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

ARADA KAZALAR OLABİLİR, SAKIN CEZALANDIRMAYIN 

Öner, ''Arada kazalar olacağını unutmayın. Bu neredeyse kaçınılmazdır. Bu durumda çocuğunuzu cezalandırmayın ve bunun bir kaza olduğunu söyleyin'' uyarısında da bulunuyor.  Öner, bu tür kazaların daha az olması için, çocuğunu düzenli aralıklarla tuvalete götürülmesi, kıvranmaya başladığında uyarılması ve yatmadan önce tuvaletini yapmasının sağlanması gerektiğini vurguluyor. 

Bu konuda çatışmanın tuvalet eğitimini hızlandırmayacağı gibi, yaşanılan deneyimin şiddetine bağlı olarak çocukta psikolojik sorunlara neden olabilceğini ifade eden Prof. Dr. Prof. Dr. Özgür Öner, ''Çocuğunuz hazır olunca hızlı bir şekilde öğrenecektir.Eğer hazır olmadığını düşünüyorsanız, çevrenizdekilerin ısrarına kulak asmayın. Eğer tuvalet eğitimine başladıktan birkaç hafta sonra bir ilerleme olmuyorsa bırakın, birkaç ay sonra tekrar deneyin. Çocuğunuzla bu nedenle bir çatışmaya girmemelisiniz. Sabır gösterdiğinizde tuvalet eğitimi zor bir süreç değildir'' diyor.

Şule YILMAZ

info@pervinkaplan.com

23-03-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş