Arama sonuçları

Bu kez ‘etkilerine’ göre sıralandılar: Özyeğin Türkiye'den ilk sırada

Bu kez ‘etkilerine’ göre sıralandılar: Özyeğin Türkiye'den ilk sırada

Bu kez ‘etkilerine’ göre sıralandılar: Özyeğin ilk sırada. İngiliz sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE) bu kez üniversiteleri “etkilerine” göre sıraladı. İlk kez yapılan The Impact sıralamasında 76 ülkeden 550 üniversite değerlendirildi.

 “Üniversite Etki Sıralaması” üniversiteleri sosyal ve ekonomik etkileri bazında sıralayarak sürdürülebilirliğe yaptıkları katkı üzerinden değerlendirildi. Bu sıralamada birincilik Yeni Zelanda’dan Auckland Üniversitesi’nin oldu. Türkiye’den sıralamaya ilk giren üniversite ise 72’nci sıradan giren Özyeğin Üniversitesi oldu.

BU KEZ ETKİLERİNE GÖRE SIRALANDILAR: ÖZYEĞİN İLK SIRADA

19 Türk üniversitesi sıralamada yer aldı. Üniversiteler ve sıralamadaki yerleri şöyle:

72: Özyeğin Üniversitesi

87: Hacettepe Üniversitesi

92: Koç Üniversitesi

101-200: Abdullah Gül Üniversitesi

101-200: Ankara Üniversitesi

101-200: Boğaziçi Üniversitesi

201-300: Erciyes Üniversitesi

201-300: İzmir Teknoloji Enstitüsü

201-300: Kadir Has Üniversitesi

201-300: Ondokuz Mayıs Üniversitesi

201-300: Sabancı Üniversitesi

201-300: Yeditepe Üniversitesi

301+: Bahçeşehir Üniversitesi

301+ Beykent Üniversitesi

301+: Çukurova Üniversitesi

301+: İstinye Üniversitesi

301+: İzmir Ekonomi Üniversitesi

301+: Marmara Üniversitesi

301+: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK DERECE GETİRDİ

Türkiye’den sıralamaya giren ilk üniversite olan Özyeğin Üniversitesi ile konuyla ilgili açıklama yaptı. Üniversitelerin sosyal ve ekonomik etkileri bazında sıralanarak,  sürdürülebilirliğe yaptıkları katkı üzerinden değerlendirildiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi:

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ KRİTER OLDU

“Bu katkıyı da Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (SKH) temel alarak ölçüyor.  2016 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kalkınmayı sürdürülebilir kılmak üzere bir çerçeve oluşturmak için hayata geçirilen bu hedefler, 2030 yılı için yoksulluğun bitirilmesinden cinsiyet eşitliğine, sürdürülebilir şehirlerden iklim değişikliğine ve ekonomik kalkınmaya uzanan geniş bir yelpazede ele alındı.  Bu sıralama, üniversiteleri SKH’lerden 11 tanesi özelinde, en iyi oldukları 4 SKH bazında değerlendiriyor. Bu dört SKH’den bir tanesinin “SKH 17 - Hedefler için Ortaklıklar” hedefi olması ise zorunlu.  Bu değerlendirmede de üniversitelere sadece bu hedeflere katkıda bulunmak için neler yaptıklarını sormakla kalmayıp, raporladıkları faaliyetler için kanıt göstermelerini de talep ediyor. Hatta bu kanıtlardan kamuya açık bir şekilde yayımlananlar için ekstra puan da veriliyor. En önemli değerlerinden biri ‘sürdürülebilirlik’ olan Özyeğin Üniversitesi, bu doğrultuda gerçekleştirdiği çalışmalar ile Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedefleri’ne ulaşmak için üniversitelerin topluma yaptıkları katkı açısından, “toplumsal etkisi en yüksek Türk üniversitesi” olarak sıralamada yerini aldı.”

DÜNYA ÇAPINDAKİ YERİNİ GÖSTERDİ

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ise sıralamayla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu sonuçlar, Özyeğin Üniversitesi’nin yönetsel iradesi, bilimsel çalışmaları, iç ve dış paydaşlara sunduğu uygulamalı eğitimler ile Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına yaptığı katkıların dünya çapında somut bir yansımasıdır. Bu katkı, toplumun her kesiminden kişi ve kurumlarla iş birliği içinde başta üretim ve tüketim alışkanlıklarımızın değiştirilmesi; barış, istikrar, insan hakları, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, kentsel alanlarımızın inşa ve yönetiminin sürdürülebilir kalkınmayı destekleyecek şekilde değiştirilmesi, tüm eşitsizliklerin en alt düzeye indirilmesi ile ilgili gerçekleştirdiği katma değeri yüksek çalışmaları kapsamaktadır. Üniversitemizin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne ulaşılması için verdiği emek ve destek her alanda devam edecektir.” 

04-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş