Arama sonuçları

Bu yıl baraja tüm üniversiteler takılacak

Bu yıl baraja tüm üniversiteler takılacak

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) bu yıl mühendislik ve mimarlık okumak isteyen gençler için getirdiği baraja bu yıl tüm üniversiteler takılacak. KKTC üniversiteleri bu kez "baraj" dışında kalmayacak. Bu da mimarlık, hukuk, mühendislik ve tıp alanlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin KKTC'ye kaçışını önleyecek.

2015 yılında YÖK, ilk kez üniversite tercihi yapacak öğrenciler için iki fakülteye başarı sırası barajı getirdi. Tıp okumak isteyen gençler ilgili puan türünde yani MF-3'te eğer ilk 40 bin, hukuk fakültesine gitmek isteyenler ise TM-3 puan türünde ilk 150 bin başarı sırasının altında kaldılarsa bu iki bölümü tercih edemedi. Ancak bu uygulamadan KKTC'deki üniversiteler muaf oldu. Tıp ve hukuk okumak istedikleri halde Türkiye'deki baraja takılanlar bu nedenle de KKTC'ye gitti.

3 MÜHENDİSLİK BARAJ DIޞI

Bu yıl bölümler için getirilen baraj genişletildi ve hem mimarlık hem de mühendislik programlarını kapsadı. Ancak mühendislikte baraj tüm mühendislikleri kapsamıyor. Ziraat, su ürünleri ve orman mühendislikleri hariç mühendislik fakültelerine girmek isteyen öğrenciler ilgili puan türünde yani MF-4'te ilk 240 bin başarı sırasında olmazlarsa bu bölümleri tercih edemeyecek.

Mimarlık fakültesi öğrencileri için de başarı sırası barajı geçerli olacak. Henüz mimarlık okumak isteyenlerin takılacağı baraj belli değil. Önümüzdeki günlerde bu bölüm için de geçerli olacak baraj açıklanacak. 

KKTC ÜNİVERSİTELERİ MUAF DEОİL

Ancak geçen yıl tıp ve hukukta barajın geçerli olmadığı KKTC üniversiteleri için bu yıl aynı uygulama geçerli olacak. Mühendislik ve mimarlık için getirilen baraj onlar için de bu yıl geçerli. Hatta tıp ve hukuk fakültelerinde geçen yıldan bu yana uygulanan 40 bin ve 150 bin başarı sırası barajı bu yıl KKTC üniversiteleri için de uygulanacak.

YÖK aslında her yıl iki bölümle "baraj" getirerek lisans tercihi yapabilmek için gereken 180 puan şartını da sessizce kaldırmış oluyor. Bildiğiniz gibi öğrencilerin lisans programlarını tercih edebilmeleri için Lisans Yerleştirme Sınavları'nda (LYS) 180 ve üzerinde puan almaları gerekiyor. Bu durumda LYS'de ilgili puan türünde 180 alan bir öğrenci boş kontenjan olursa başta vakıf üniversitelerinin ücretli programları olmak üzere istediği lisans programını tercih etme hakkına sahip.

ÖОRENCİ Mİ CEZALANDIRILMALI?

Ancak "insan yaşamını etkileyen bölümler" denilerek, bazı programlar için yeni baraj puanlar getiriliyor. Belli programlar için "başarısı düşük" öğrenci istenmiyor. Oysa sınav başarısı düşük öğrencilere belli programlar yasaklanmasından önce sorunun asıl kaynağına inmek yani lise eğitimin nasıl bu kadar başarısız olduğunun araştırılması gerekiyor. Öğrenmeleri gereken konular "öğretilmeden" bu öğrencilerin nasıl olup mezun olabildiklerini ve nasıl "öğrenmenin ve öğretmenin" gerçekleşemediğini sormak gerekiyor.

Öğrencileri cezalandırmak yerine onlara öğretemeyenlerin sorgulanması ve cezalandırılması daha etkili bir çözüm olur. 

Bu yazı Habertürk Gazetesi'nde Pervin Kaplan'ın köşe yazısı olarak yayımlanmıştır

12-11-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş