Arama sonuçları

Bursa'da tercih krizi

Bursa'da tercih krizi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselere yerleştirmede adrese dayalı kayıt sisteminin nasıl işlediğini görmek için Bursa’yı “pilot il” olarak seçti. Bu hafta başında Bursalı öğrencilere “demo tercih uygulaması” başlatıldı. Sınav sonuçlarını bilmeyen, ellerinde “Yerleştirme Kılavuzu” olmayan velilere, tercih için bugün son gün olduğu “gerekirse sonradan birkaç değişiklik için şans verileceği” söylendi.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre okul müdürlüklerinden velilere giden yazıda, “Sayın veli, MEB’den gelen açıklamaya göre öğrencilerimizin mutlaka tercih yapmaları gereklidir. Bu tercihler esas alınıp daha sonra değiştirme hakkı verilecek” denildi. Eğitim Sen’den alınan bilgilere göre, bu uygulamayla Bursa’da 10 bin 982 öğrenci Anadolu liselerine, 5 bin 918 öğrenci Anadolu imam hatip liselerine, 18 bin 326 öğrenci mesleki teknik Anadolu liselerine yerleştirilmiş. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, ellerinde hiçbir veri olmayan velilerin tercih yapmak istemediklerini ve çok tedirgin olduklarını belirterek, “Velilere yerleştirme kılavuzu olmadan tercih yaptırılmak isteniyor. Sınav puanları ortada yok. Öğrenci belki yüzde 10’luk birime girecek. Adres üzerinden eşleştirmeler belli değil. Sendika olarak Bursa’da velilerin, öğrencilerin yanındayız. Tercih sayısı/adres çemberi dayatmasına karşı imza kampanyamızı ülkenin her yerinde sürdürmeye devam ediyoruz. Bursa Valiliği ile de görüşeceğiz ve bugün basın açıklaması yapacağız” dedi.

KOMŞU KAYIT NEDİR?

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, Bursa’daki uygulamaların yeni sistem hakkında bazı ipuçlarını ortaya çıkardığını belirterek şunları söyledi: “Yeni sistemde öğrencilerin ikametgâhlarına göre okullar, “Kayıt Alanı”, “Komşu Kayıt Alanı” ve “Diğer Kayıt Alanı” diye üç bölgeye ayrılacaktır. Her öğrenci buna göre 5 tercih yapacaktır. Öğrencinin kayıt bölgesi, okulda bulunma durumu, tercih sırası, okul başarı puanı, devamsızlık durumu ve yaşı gibi kriterlerin puanlamasıyla oluşacak skor, öğrencinin yerleşme puanı olarak kullanılacaktır. Ortaöğretim kurumuna adrese dayalı yerleşme bu kriterlerle oluşan skor puanı üstünlüğüne göre yapılacaktır.”

BİLGİ YETERSİZ

Sistemin henüz tam olarak anlaşılmayan birçok yanının olduğuna dikkat çeken Rona, “Bursa’ya gelerek ildeki tüm rehber öğretmenler ile bir tanıtım toplantısı yapan MEB Müsteşar Yardımcısı, sistem hakkında gelen birçok soruyu yanıtsız bırakmıştır. Bu da gösteriyor ki; ortaöğretime yerleşme sistemi henüz tam olarak oluşturulamamıştır. Bakanlık yetkilileri bile sistemin nasıl işleyeceği hakkında yeterli bilgiye sahip değillerdir. Pilot İl Bursa’da yapılacak uygulamadan ortaya çıkan sonuçlara göre sistem son şeklini alacaktır” dedi.

ZORUNLU TERCİH

Özkan Rona, MEB yetkililerinin “hiçbir öğrenci istemediği okul türüne yerleşmeyecek” sözünü hatırlatarak, sistemin gerçekte neler getirdiğini şöyle anlattı: “Ancak her öğrenciye en az iki farklı okul türünce tercih yapma zorunluluğu getiriliyor. Buna göre her öğrenci Anadolu + imam hatip, Anadolu + meslek veya imam hatip + Meslek şeklinde birden fazla okul türünü seçmek zorunda kalacak. Bu da sistemin bu vaadinin gerçekleşmeyeceğini, öğrencilerin bir bölümünün mutlaka istemediği okullara yerleşmek zorunda kalacağını gösteriyor. Kayıt alanlarının 3’e ayrılması da öğrencilere il içindeki tüm okullara tercih hakkı tanıyor. Tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler için ise sistemin bunu yapacağını düşünürsek, öğrenciler adreslerine uzak okullara da yerleşebilecekler. Bu duru, ‘herkes adresine yakın okula gidecek’ vaadinin de boşa çıktığını gösteriyor. Okul nedeniyle adres değişikliklerinin önüne geçmek için getirilen uygulama da imam hatip ortaokullarına ve özel okullara ayrıcalık tanınması anlamına gelecek, bu okullara yönelimi artıracaktır.”

11-06-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş