Arama sonuçları

‘Bütüncül Esenlik’ ile geleceğe yetişecekler

‘Bütüncül Esenlik’ ile geleceğe yetişecekler

‘Bütüncül Esenlik’ ile geleceğe yetişecekler. Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı Üsküdar SEV İlköğretim Kurumları, Türkiye’de bir ilke imza attı. Güvenli öğrenme ortamı sayesinde öğrencilerinin sağlıklı ve mutlu bireyler olarak hayata atılmalarını hedefleyen Üsküdar SEV, bütünsel ve çok boyutlu esenlik programı olan Well-being in School Excellence (WISE) programını hayata geçirdi. Program 4 yaşından itibaren uygulanmaya başlanacak.

WISE programı ile ilk kez öğrencilerin üç temel alandaki (Fiziksel, Sosyal-Duygusal ve Akademik) esenliği tek bir çatı altında toplandı. Gelişmiş ülkeler seviyesindeki yaklaşımlarla tasarlanan well-being programı, tüm müfredata ve uzaktan eğitim sürecine entegre edildi. Program sayesinde öğrenciler belirsizlikler karşısında yılmadan yollarına devam edebilecek, akademik öğrenimlerinin yanında, sağlıklı beslenmeyi de doğal afette ne yapması gerektiğini de öğrenip içselleştirecek.

‘BÜTÜNCÜL ESENLİK’ İLE GELECEĞE YETİŞECEKLER

Üsküdar SEV Direktörü ve Ortaokul Müdürü Saliha Aslan, öğretme ve öğrenmeyi yüksek esenlik ile bütünleşik ve tamamlayıcı süreçler olarak ele almak gerektiğini söyleyerek şöyle dedi: “Öğrencilerimizi dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi esenlik bilinciyle yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bu nedenle sistemli, bütüncül bir yol haritası hazırladık. WISE programı, öğrencilerin üç temel alanda (Fiziksel, Sosyal-Duygusal ve Akademik) gelişimlerini ele alıyor. WISE programının farkı, bugüne kadar çeşitli programlarla ele alınan üç temel alandaki çalışmaları tek çatı altında toplamış olmasıdır.

Eğitim ve öğretimin bir bütün olmasından, çocuğun her anlamda iyi olma halinden sorumluyuz. Özellikle bu pandemi döneminde çocukların iyiliğinin, esenliğinin ne kadar değerli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Bu nedenle ileri medeniyetler seviyesinde bir yaklaşım olan well-being anlayışını okulumuzda uygulamaya başlıyoruz. Well-Being programımız kapsamında öğrencinin tüm boyutlarda esenliği için detaylı bir okul planı oluşturduk. Tecrübeli ve değerli eğitimciler tarafından tüm detayların yer aldığı bir rehber kitapçık hazırlandı. Çocuklara bütünsel, çok boyutlu bir bakış açısıyla yaklaşılıyor.

Afet ve acil durum bilinci, sağlıklı beslenme, yaşam boyu sporun önemi, arkadaş ilişkileri, yaratıcılık, planlı çalışma ve zamanı doğru yönetme gibi kazanımları bütün müfredata yayıyoruz. Öğrencilerimizin sadece belli derslerde değil tüm okul yaşantısında bu tür kazanımlar edinmesini hedefliyoruz. Sosyal sorumluluk, dijital güvenlik ve doğru kullanım, belirsizlik ve zorluklar karşısında adaptasyon becerisi gibi farklı içeriklerdeki tüm çalışmalarımızı uzaktan eğitim sürecine de entegre ediyoruz. Öğrencilerimize seslerini özgürce duyurabildikleri, farklı fikirleri cesaretlendiren entelektüel bir ortam oluşturuyoruz.”

ÇEVRİMİÇİ DEPREM TATBİKATI

Aslan, uzaktan eğitim sürecinde WISE programı kapsamında birçok çalışma yaptıklarına dikkat çekiyor: “Örneğin afet bilinci kapsamında çevrimiçi deprem tatbikatları yaparak öğrencilerimizin ve ailelerin evde de bilinçlenmelerini sağlıyoruz. Sanal geziler, öğrencilere psikolojik danışmanlık oturumları, velilerimize yönelik teknoloji kullanımı gibi konularda çevrimiçi çalışmalar düzenliyoruz. Derslerin dışında uluslararası çalışmalar, sosyal sorumluluk çalışmaları, spor turnuvaları, bilimsel projeler gibi tüm okul sonrası etkinliklerin de programda yer almasını sağlıyoruz. Ayrıca öğrencilerin yanı sıra, veli, öğretmen, destek kadroları ve hizmet ekipleri de programa dahil oluyor.”

ANAOKULUNDAKİ KAZANIMI

İŞ HAYATINDA DA KULLANACAK”

Well-being in School Excellence (WISE) programı sayesinde 4 yaşında anaokuluna ayak basan öğrencilerin, 14 yaşına geldiğinde bu kazanımları içselleştirmiş, farkındalık kazanmış olacağını belirten Aslan, şunları aktarıyor: “Aslında bizim burada ektiğimiz bütün tohumlar yetişkin olduklarında iş, arkadaşlık ve aile hayatlarında da kullanacakları kazanımlar. Bu kapsamlı program sayesinde öğrencilerimiz farklı fikirleri projelendirme, çevresine ve dünyaya hem yüz yüze hem de sanal ortamda saygılı olma, kazanma-kaybetme duygusu, belirsizlik veya zorluklar karşısında dirayetli olma ya da sağlıklı beslenmenin, fiziksel aktivitenin önemi, afet durumlarında doğru davranışlar gibi birçok alanda bilinç kazanıyor.”

ÜÇ TEMEL ALAN NEDİR?

Fiziksel Esenlik; sağlıklı beslenme, önleyici sağlık, afet ve acil durum bilinci, fiziksel aktivite, fiziksel ve dijital güvenlik gibi kavramları kapsıyor.

Sosyal-Duygusal Esenlik ise; empati, belirsizlik ve zorluklarla başa çıkabilme, aidiyet kavramlarını kapsıyor.

Akademik Esenlik; motivasyon, sabır, azim kavramlarıyla birlikte yaratıcılığı ve üretkenliği kapsıyor

18-12-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş