Arama sonuçları

CERN’in gerçek verilerini kullanarak deney ve analizler yaptılar

CERN’in gerçek verilerini kullanarak deney ve analizler yaptılar

Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi ve İzmir Amerikan Koleji öğrencileri, okullarında yaptıkları iki günlük atölye çalışmalarının ardından Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) çevrim içi bağlanarak parçacık fiziğinin sırlarını çözmeye çalıştı. Her yıl 60 ülkeden 13 binden fazla öğrencinin katıldığı CERN Masterclass’a katılan öğrenciler, farklı ülkelerdeki okullar ile eş zamanlı gerçekleşen atölyelerde, CERN’in gerçek verilerini kullanarak deney ve analizler yaptılar.

GERÇEK VERİLERİ KULLANDILAR

Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı Üsküdar Amerikan Lisesi (UAA) ve İzmir Amerikan Koleji’nin (ACI) öğrencileri, SEV Genel Müdürü ve Fizik Profesörü Prof. Dr. Güray Erkol, Özyeğin Üniversitesi’nden Doç. Dr. Alper Hayreter ve Doç. Dr. Bora Işıldak, Bursa Teknik Üniversitesi’nden Dr. Hüseyin Dağ ile iki gün boyunca Parçacık Fiziği Atölye Çalışmaları gerçekleştirdiler. Öğrenciler, bu atölyelerde, İstanbul ve İzmir’deki kampüslerinde parçacık fiziği alanındaki en güncel çalışmalar hakkında bilgi edindiler ve Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) gerçek verilerini kullanarak deney ve analizlerin bir parçası oldular. Atölyelerde maddenin en küçük yapı taşları olan kuarklar ve leptonlar arasındaki etkileşimleri öğrenip, bu etkileşimlerin parçacık hızlandırıcılar ve dedektörler aracılığıyla nasıl gözlemlendiğini, bu gözlemlerin nasıl anlamlı bilgiler haline dönüştürüldüğünü öğrendiler.

BİLİMİN KALBİNE BAĞLANDILAR

Çalışmalarını internet üzerinden bir çizelgeye kaydeden liseliler, atölye etkinliklerinin ardından canlı olarak Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’ne (CERN) bağlandılar. UAA ve ACI öğrencileri; her yıl 60 ülkede 13 binden fazla lise öğrencisinin, bir gün boyunca parçacık fiziğinin gizemini çözmek için katıldığı CERN: International Masterclass çalışmalarının bir parçası oldular. Farklı ülkelerle eş zamanlı olarak gerçekleşen atölyelerde katılımcılar video konferanslar aracılığıyla deneyim paylaşma ve CERN’de görevli bilim insanlarına sorularını iletme fırsatı buldular.

“GELECEĞE HAZIRLIYORUZ”

CERN: International Masterclass kapsamında öğrencilerin atölye çalışmalarına katılan ve Parçacık Fiziğine Giriş dersini veren Fizik Profesörü ve SEV Genel Müdürü Prof. Dr. Güray Erkol, şunları söyledi: “Sağlık ve Eğitim Vakfı olarak hedefimiz; akademik gelişimin yanı sıra, bilim, edebiyat, spor ve sanat gibi farklı alanlarda bilgi ve becerilere sahip, geleceğin yetkinliklerini bugünden kazanmış bireyler yetiştirmektir. Öğrencilerimizin daha lise sıralarındayken yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfederek kariyerlerine yön vermelerini istiyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz CERN Masterclass: Uluslararası Parçacık Fiziği Atölye çalışmalarında, bilime ilgi duyan öğrencilerimizi, konunun uzmanı çok değerli hocalarımız ile bir araya getirdik. Bu atölye çalışmaları sayesinde öğrencilerimiz parçacık fiziği alanındaki en güncel  çalışmalar hakkında bilgi edinme ve CERN’in gerçek verilerini kullanarak ilgili deney ve analizlerin bir parçası olma şansını elde etti.”        

11-03-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş