Arama sonuçları

CHP'li Balbay: TEOG’da organize işler mi var?

CHP'li Balbay: TEOG’da organize işler mi var?

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Ali Balbay Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavındaki tam puan alan öğrenci sayısının binlere ulaşmasındaki sırrı sordu. 

Medyaege'de yer alan habere göre Balbay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, “Bu yıl önceki yıllara oranla tam puan alan öğrenci sayısında büyük yükseliş var. Kimi kolejler ve özel kurumlar tam sayfa ilanlarla 700-800 hatta binin üzerinde öğrencilerinin tam puan aldıklarını duyurmakta. Bu olağanüstü artışın, büyük başarının arkasındaki gerçek nedir? Bir yılda hangi tür reformlar yapıldı ve öğrenciler bu sıçramayı yaptı?” diye sordu.

10 ÖĞRENCİ AYNI SINIFTAN

Balbay TEOG’a ilişkin şunları söyledi: “2016-2017 eğitim-öğretim dönemi TEOG için öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük  ve İngilizce derslerinden sınav oldular. Bu sınav sonuçları 31 Mayıs 2017 tarihinde açıklandı. Örneğin, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü  TEOG  sınav sonuçlarına göre Batman ilinde 60 öğrencinin 120 sorunun tamamını doğru yaptığını, bunlardan 16 öğrencinin aynı okuldan ve 10 öğrencinin de bu okuldaki aynı sınıftan çıktığını duyurdu. Ayrıca okulun 15 öğrencisinin 120 sorunun 119’unu doğru yaptığı ifade edildi. Kimi kolejlerde tam sayfa ilanlarla tam puan alan binlerce öğrencileri olduğunu duyuruyor. Burada bir terslik yok mu? Ya her okul kendi öğrencilerine bir kolaylık sağladı. Ya da örgütlü kimi yapılar organize bir şekilde bir çalışma yürüttü. Bakanlığın tüm bu kuşkuları giderecek bir çalışma yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir.”

KUŞKU VERİCİ DEĞİL Mİ?

Balbay öğrencilerin başarısını gölgelemek istemediğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitim uzmanları her ders için zorluk, kolaylık, yoruma dayalı, bilgiye dayalı, konular arası ilişkilendirmelere dayalı, kimi seçeneklerin yanıltıcı özellikler içerdiği, soruların bilimsel düşünmeye teşvik ettiği ya da yoruma dayalı günlük hayatımızdan örnekler içerdiği gibi çok çeşitli tespit ve değerlendirmeleri var. Şimdi bu kadar tam puan almış öğrencinin uzmanlarca ortaya konan kriterlerden etkilenmeden aynı düşünmüş aynı cevapları vermiş olmaları kuşku verici değil mi? Eğer hiçbir şaibe yoksa bu öğrencilerimizi, okul ve öğretmenlerimizi ayrıca kutlamamız, onlara teşekkür etmemiz gerekmez mi?” diye konuştu.

BAŞARI SIRALAMASINI NEDEN AÇIKLAMIYOR?

Milli Eğitim Bakanlığının son yıllarda sınavlardaki başarı sıralamalarını vermemesini de eleştiren Balbay şöyle konuştu:“Bakanlık TEOG’la birlikte üniversite sınav sonuçlarının illerimiz açısından başarı sıralamasını neden açıklamıyor? Her sınavda bir başka ilimiz ve başka başka okullarımızın başarısı ortaya çıkıyor. Bu durum girilen sınava yönelik şaibe söylentilerine ve pek çok usulsüzlüklerin olup olmadığı kuşkusunu yaratıyor. Bakanlık buna meydan vermemeli. Her sınav için illerimizin başarı sıralamasını düzenli olarak kamuoyuna duyurmalı” dedi. 

BU SORULARA YANIT İSTEDİ

Balbay Bakan İsmet Yılmaz’dan şu sorularına yanıt istedi:

-Bu yılki olağanüstü artışın, büyük başarının arkasındaki gerçek nedir? Bir yılda hangi tür reformlar yapıldı ve öğrenciler bu sıçramayı yaptı?

-Öğrencilerimizin başarılarını gölgelememekle birlikte, TEOG 1’de örneğin Batman – Atatürk Ortaokulu’ndan bir öğrencinin birinci gelmesine karşın, TEOG 2’de ilin 60 öğrencisinin, aynı okuldan 16, aynı sınıftan 10 öğrencinin birinci gelmesinin arkasındaki sır nedir?

-Yine aynı sınıftan 5 öğrencinin 119, 6 öğrencinin 118 ve okuldan da 15 öğrencinin 119 soruyu doğru yapması kuşku verici değil midir?

-Eğitim uzmanlarının yukarda belirttiği pek çok faktör aynı okul öğrencilerinin seçenek tercihlerinde hiç mi farklı etki göstermemiştir?

-Bu sonuçlar sınavlarda bir usulsüzlük yapılmasından mı yoksa öğrencilerin başarısı mı olduğunu ortaya çıkarmak için inceleme/değerlendirme yapacak mısınız?

-Ülkemizde yapılan çeşitli sınavlara ilişkin soru - cevap hırsızlığı ve kopya skandalları sonucu hak gaspları yaşandığı olumsuz örnekler varken, ortaöğretim düzeyinde yapılan TEOG’a varsa böyle bir şaibenin karışması öğrenci ve veliler ile eğitim camiasını nasıl etkileyecektir?

-Batman öncelikli ve diğer illerimizde farklı yapılar tarafından böyle bir organizasyon olup olmadığına ilişkin bir çalışmanız sözkonusu olacak mı?

-Sonuçlara göre illerimiz açısından başarı sıralaması nedir?

-TEOG tarihinde böyle emsal başkaca başarılar mevcut mudur?

02-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş