Arama sonuçları

Çocuğunuz okula başlamaya hazır mı?

Çocuğunuz okula başlamaya hazır mı?

Çocuğunuz okula başlamaya hazır mı? 66 aylıkları zorunlu 1’e başlatan 4+4+4 eğitim yasasında değişiklik yapılmasıyla birlikte artık eylül ayının sonunda 69 ayını dolduran çocuklar 2019-2020 öğretim yılından itibaren 1’nci sınıfa başlıyor.

Bu yeni düzenlemeye göre 2013 yılının ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında doğan ve dolayısıyla Eylül 2019 itibarıyla 72-80 ay aralığında olan çocukların ilkokul 1. sınıfa kaydı zorunlu oldu. Aynı yılın ekim, kasım, aralık aylarında dünyaya gelen 69-71 aylık çocuklar için de ilkokul 1. sınıfa kayıt zorunlu olacak ama bu velinin isteğiyle bir yıl ertelenebilecek.

ÇOCUĞUNUZ OKULA BAŞLAMAYA HAZIR MI?

Okul öncesi, 1'ler, 5'ler ve 9'lar için uyum eğitimi ise bu yıl okulların erken açılması nedeniyle sadece iki gün olarak 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak.

5 Eylül’de yaklaşık 3.7 milyon öğrencinin 1 milyon 202 binini ilk kez okula başlayan minikler oluşturacak.

Peki çocuğunuz okula başlamaya hazır mı? Okul olgunluğuna erişti mi?

Tüm eğitimcilerin üzerinde durduğu okul olgunluğu nedir?

İşte bu tanım şöyle yapılıyor:

Çocuğun bedensel, bilişsel, duygusal ve sosyal anlamda ilköğretimin gerekliliklerini karşılamaya hazır olması. 

Peki okula başlama yaşına ulaştığının göstergeleri nedir? Çocuğunuzun hangi özelliklerini dikkate alarak, “Okul olgunluğuna erişti” diyeceksiniz?

Bu soruya da yine uzmanlar yanıt veriyor. Okul olgunluğu için en önemli özellik ise çocuğunuzun öz bakım becerilerine sahip olması.

 

ÖZBAKIM BECERİLERİNE SAHİP OLMALI

Öz bakım becerilerine sahip olmak. Kendi başına yemek yemesi, giyinebilmesi, düğmelerini ilikleyebilmesi, tuvalete tek başına gidebilmesi, ellerini yıkayabilmesi ve pabuçlarını giyebilmesi gibi okulda da bunları tek başına yapabilecek durumda olması. Yani bunları “anne” diye seslenmeden tek başına yapabilmesi.

MOTOR KAS GELİŞİMİNİ TAMAMLANMIŞ OLMALI

İnce ve kaba motor kas gelişimini tamamlaması da yer alıyor. Yani kalem, makas tutup tutamadığı, merdiven çıkıp çıkamadığı, zıplayıp zıplayamadığı, tek ayak üzerinde durup duramadığı, çatal, bıçak kullanabilmesi, çöp adam çizip çizemediği bu gelişimler arasında yer alıyor.

 

İLGİSİNİ TOPLAYABİLİYOR MU?

Örneğin kendi başına ortalama 20 dakika bir etkinlikle uğraşıyor mu? Başladığı işi tamamlayabiliyor mu? Kendini ifade edebiliyor mu?

 

ANNESİZ OLABİLİYOR MU?

Yanında annesi olmadan başka çocuklar ve yetişkinlerle birlikte olabiliyor mu? Yaşıtlarıyla olumlu iletişim kurabiliyor mu? Örneğin onlarla paylaşma, sırada bekleme gibi ilişkiler kurabiliyor mu?

İşte tüm bunlar çocuğun okula başlamaya hazır olup olmadığını gösteriyor.

03-09-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş