Arama sonuçları

Çocuğunuzun sosyo duygusal gelişimi (37-­48 ay)

Çocuğunuzun sosyo duygusal gelişimi (37-­48 ay)

Çatışmaların çözümü için anlaşma ve işbirliği yoluna gider (36-­48 ay)

Başkalarının duygu ve davranışlarını anlamaya başladıkça yarışmayı bırakıp arkadaşlarıyla oynarken işbirliği yapmayı öğrenir.

Çocuklarla daha fazla işbirliği yapar (36-48 ay)

Bu dönemde başka çocukların onlara eşlik etmelerinden hoşlanırlar. Yan yana oynamak (paralel oyun) yerine tıpkı emekleme döneminde olduğu gibi onlarla ilişkiye geçer. Bu değişim doğal olarak gerçekleşir. 3 yaştakiler oyun zamanının çoğunu, hayali oyunlarla geçirir. Bu tür oyunlar da işbirliği gerektirir. Sırayla oynamayı, paylaşmayı, birlikte yeni oyunlar oluşturmayı öğrendikçe dikkat etme, iletişim ve başkalarına uygun tepkiler verme gibi önemli sosyal beceriler geliştirmeye başlar. Hayali oyunlar farklı roller almayı gerektirdiğinden çok karmaşık sosyal fikirleri de keşfeder. Örneğin sosyal statü, güç, düşmanlık gibi.

Paylaşma duygusu artar (36­-48 ay)

Paylaşma duygusu emekleyen yaş grubu için yabancı bir kavram olsa da, okul öncesi gruptakiler başkalarının duygu ve hareketlerini anlamaya başlar. İstedikleri oyuncakları çekerek veya çığlık atarak istemek yerine paylaşmaya teşvik edildiğinde ve diğerlerinin de eşit hakkı olduğu öğretildiğinde oyuncağı kibarca isteyebilir.

Oyunda anne baba rolü alır (36­-48 ay)

Bu yıllarda çoğu çocuk kendi cinsiyetiyle özdeşleşir. Erkekler babalarıyla, büyük kardeşleriyle, kızlar da anneleriyle ve diğer kızlara ilgilidir. Evcilik oynarken erkekler doğal olarak baba rolünü, kızlar da anne rolünü alır. Kendi ailelerinde veya çevrelerinde gördükleri farkları yansıtırlar. Araştırmalar cinsiyetle ilgili özelliklerin kültür veya aileden etkilendiğini gösterir. Anne baba çalışsa ve sorumlulukları eşit paylaşsa bile, çocuklar geleneksel erkek kadın rollerini arkadaşlarının ailelerinde, TV'da ve kitaplarda görür. Çocuklar sosyal baskı ve beklentilerin farkındadır. Cinsel kimlikleri ana sınıfına başladıklarında daha da gelişir.

Bağımsız davranışlar gösterir (36­-48 ay)

Çocuğunuz zamanla bağımsız davranışlar gösterir. Kendi seçimlerini yapmak ister. Kendi kendine yettiğini ve ne kadar becerikli olduğunu kanıtlamak ister. Yürürken anne veya bakıcısının önüne geçer, kendi kıyafetlerini yemeklerini seçmek ister. Otoriteyi zorlamaya başlar.

Kendini bir bütün olarak algılar (36­-48 ay)

3 yaşında “Ben, sen, benim” gibi zamirleri öğrenir. Kendi vücudunun, sahip olduklarının, haklarının nerede bittiğini ve başkalarının haklarının nerede başladığını anlamada hala güçlük çekse de, anne babalarının farklı ihtiyaçları ve duygularıyla ayrı insanlar olduklarını anlamaya başlar.

Hayal ile gerçeği ayırt edemez (36-­48 ay)

Bu dönemde onun için hayal ve gerçek net değildir, bu ayırımı yapamayabilir.

Hayali arkadaşları vardır (42­-48 ay)

Bu dönemde kendi yarattığı hayali arkadaşları vardır. Zaman zaman onlarla konuştuklarını duyarsınız.

* Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynaklarından yararlanılarak hazırlanmıştır.

Fotoğraf: Alya Kavin Suna ޞengül

Uyarı: Fotoğrafın kullanım hakkı pervinkaplan.com'a aittir, kaynak belirtilerek de kullanılamaz

15-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş