Arama sonuçları

Çocuğunuzun sosyo duygusal gelişimi (49-­60 ay)

Çocuğunuzun sosyo duygusal gelişimi (49-­60 ay)

Arkadaşları gibi olmak ister (48­-59 ay)

4 yaşındakiler için arkadaşları düşüncelerini, davranışlarını etkilerler ve onlar gibi olmak ister. Başka ailelerin farklı değerleri ve fikirleri olduğunu öğrendiğinde bu bilgiyi bazı şeyleri evde talep ederek dener. Örneğin, yasak TV programlarını izlemek, kendi evlerinde izin verilmeyen yiyecekleri yiyebilmek gibi.

Arkadaşlarını memnun etmeye çalışır (48­-59 ay)

4 yaşında arkadaşları farklı davranışların, değerlerin, yaşam biçiminin göstergeleridir. Arkadaşlarını ailesini, eşyalarını, evlerini göstermek için evlerine davet eder. Onları memnun etmeye ve buna uygun yeni davranışlar sergilemeye başlar.

Gerçekle, fanteziyi birbirinden ayırt edebilir (48­-59 ay)

Gerçekle uydurma arasındaki farkı öğrenmeye başlar. İkisi arasında gidip gelir. 3 yaştaki gibi kafaları karışmaz.

Dans, şarkı ve oyundan hoşlanır (48-59 ay)

Dans etmekten şarkı söylemekten ve oynamaktan hoşlanmaya başlar.

Kurallara daha fazla uyar (48­-59 ay)

5 yaşına yaklaşırken çocuk basit bir ahlak duygusuna sahiptir. İyi ve kötü kavramlarını keşfetmeye çalışır. Anne babayı memnun etmek ya da cezadan kaçmak için katı bir şekilde kurallara uyar. Sonuçlar her şeyden daha önemlidir. Değerli bir şeyi kaza ile bile kırdığında kendisinin kötü olduğunu düşünür. Kaza ile kötü davranış arasındaki farkı anlamasına yardımcı olunması gerekir.

Bazen talepkar, bazen de işbirlikçi olur (48-­59 ay)

4 yaşında beklenmedik duygusal tepkileri kontrol altına alabilir. Karşı gelme, itiraz duygularını kontrol edebilmede hala güçlük çeker. Aile kurallarına uymayabilir, anne veya bakıcısını rahatsız etmek için kötü davranabilir, kaba konuşabilir. Kötü davranışlar, küçük yaşlardaki sınırları test etmeden farklı olarak bu dönemde bilinçli yapılır. Bu değişimlere rağmen annesini veya kendilerine bakan kişiyi memnun etmeye çalışır. Bunu yapmak için belli şeyleri yapması gerektiğini, belli şekilde davranması gerektiğini bilir.

* Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) kaynakları kullanılarak hazırlanmıştır.

Fotoğraf: Eyüboğlu Eğitim Kurumları

19-02-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş