Arama sonuçları

'Çocuk ile tatil'e çıkmaya hazır mısınız?

'Çocuk ile tatil'e çıkmaya hazır mısınız?

Çocuklarıyla tatile çıkmak aileler için onlarla iyi zaman geçirmek açısından keyifli olduğu kadar endişe yaşamalarına da yol açar. Oysa tatile çıkmadan önce yapılacak küçük bir planlama ve hazırlık ile keyifli bir tatil geçirmek hiç de imkansız değildir.

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, ailelere çocukları ile birlikte çıkacakları tatilde nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda şu önerilerde bulunuyor: 

ÇOCUK DOSTU KONAKLAMALAR TERCİH EDİN 

Önce dikkatli bir planlama yapılmalı. Tatile nasıl gidileceği ve nerede kalınacağı çok iyi araştırılmalı. Özellikle tatilde çocuklara uygun yemek, oyun ve aktiviteler sunacak çocuk dostu konaklama mekanları ilk tercih olmalı. Bebeğin memeden kesilmesi ve ek gıdaya geçiş gibi büyük değişiklikler tatil öncesine denk getirilmemeli. 

ARABA İLE YOLCULUK 

Yolculuğa araba ile yolculuğa çıkılıyorsa mutlaka bebek ve çocukların güvenliği ön planda tutulmalı. Çocuklar kesinlikle kucakta değil, araba koltuğunda oturmalı. Uzun seyahatlerde bebeğin sıkılabileceği göz önünde bulundurulup, ilgisini çekebilecek yeni oyuncaklar alınmalı. Sıcaktan rahatsız olmalarını önlemek için araba camlarına güneşlik takılmalı. 2 saatte bir mola vermek bebeği rahatlatır. 

UÇAKLA SEYAHAT

Uçak seyahatlerinde ise özellikle iniş ve kalkışa dikkat edilmeli, basınçtan dolayı bebeğin yaşayacağı kulak ağrısının önüne geçebilmek için bebek emzirilmeli, emmiyorsa biberon ya da emzik verilmeli. Daha büyük çocukların ise herhangi bir şey çiğnemesi kulaklarını rahatlatacaktır. 

YAZ HASTALIKLARI 

Tatilin tadını kaçıran durumların başında hastalıklar gelir. Tatile çıkılmadan önce mutlaka çocuk doktoru ile görüşülerek bir ilk yardım çantası hazırlanmalı. Bu çantada ateş ölçer, ateş düşürücü şurup ve fitil, burun damlası, yara bandı, steril gazlı bez, antiseptik solüsyon, sinek kovucu losyon, alerji, ishal ilacı ve mutlaka bir güneş koruyucu krem bulunmalı.

GIDA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT 

Sıcakla birlikte artan besin zehirlenmelerine karşı dikkatli olunmalı. Gıdalar açıkta bekletilmemeli, sebze ve meyveler iyice yıkanmalı. Süt ve süt ürünleri, özellikle de dondurma çocuklara yedirilmeden önce tazeliğinden emin olunmalı. Tatile çıkılmadan önce çocuğun doktoru ile son bir durum değerlendirmesi yapılması, olabilecek küçük kazalara karşı müdahale bilgisi alınması ve eksik aşıların tamamlanması daha huzurlu bir tatil yapılmasınaolanak sağlayacaktır. 

KIYAFET SEÇİMİ

Tatilin uzunluğu hesaplanarak yedek kıyafet, bebek bezi ve ıslak mendil uygun sayıda alınmalı. Değişebilecek hava koşullarına karşı bavulda kazak ve hırka da bulundurulmalı. Kıyafet seçerken açık renkli ve pamuklu olmasına dikkat edilmeli, geniş kenarlı şapkalar alınmalıdır. UV filtreli güneş gözlükleri çocukların olumsuz etkilenmesini önleyecektir. 

GÜNEŞE VE HAVUZA KARŞI ÖNLEMLER 

Güneşin dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında çocuklar güneşe çıkarılmamalı, diğer saatlerde de 3 yaş altında olanlar için mineral filtreli güneş kremleri, daha büyüklerde de yine çocuklara uygun kimyasal filtreli güneş kremleri kullanılmalı. Denize ya da havuza girip çıktıkça güneş kremi yinelenmeli. Islak mayoyla vakit geçirmelerine müsaade edilmemeli. Deniz ve havuzda su yutmamalarına dikkat edilmeli. Deniz ve havuzda çocuklar yalnız bırakılmamalı, mutlaka ebeveyn gözetiminde yüzmeli. Havuz kenarında kaymaz tabanlı terlik ve ayakkabılar tercih edilmelidir.

Şule YILMAZ

info@pervinkaplan.com

pervinkaplanblog@gmail.com 

01-07-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş