Arama sonuçları

Çocuğunuz soru sormuyorsa endişe edin

Çocuğunuz soru sormuyorsa endişe edin

Çocuğunuz soru sormuyorsa endişe edin. Çocuklar neden soru sorar? Uzmanlara göre çocukların çok ve sık soru sorması gerek. Çünkü bu öğrenmek istediklerini gösterir. Eğer çocuklar soru sormuyorsa o zaman da endişelenmek gerekiyor. Çocukların gelişimsel özelliklerinden birinin de meraklı olmak olduğunu söyleyen uzmanlar, “Çocuk sorup öğrenmek istemiyorsa o zaman ebeveynleri ve öğretmenleri sorgulamak gerekiyor” dedi.

ÇOCUKLAR NEDEN SORU SORAR?

İstanbul Aydın Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan Alabay, çocukların, özellikle de gelişme dönemlerinde akla hayale gelmeyecek sorular sormasının son derece doğal ve gerekli bir davranış olduğuna dikkat çekiyor. Alabay, bu sorulara geçiştirici ve doğru olmayan yanıtlar vermemeleri konusunda da ebeveynleri uyarıyor.

BİLMİYORUM DEMEKTEN ÇEKİNMEYİN

Sorunun cevabının bilinmemesi durumunda “Bilmiyorum”denmesinden çekinmemek gerektiğini söyleyen Alabay, şöyle konuşuyor:

 “‘Bilmiyorum’ yanıtının ardından, bilmediğiniz soruların cevaplarını çocuğunuz ile birlikte araştırma yaparak öğrenmeyi de teklif etmek gerekir. Kitaplar araştırılmalı, o alanda uzman kişilere danışılmalı veya internetten doğru bilgilere ulaşılmalı. Derlenen bilimsel gerçekliği olan yanıtlar da çocuklarla paylaşılmalı. Eğer imkân varsa çocuğun gelişim seviyesine uygun videolar izletilebilir.  Bu durum çocukların merakını tazeler veçocuk, daha üst düzey konuları merak etmeye başlar.

MERAK ETMEYEN BİR ÇOCUK MU?

Merak etmeyen, sorular sormayan ve çevresini araştırıp keşfetmek istemeyen bir çocuğun durumundan şüphe edilmesi gerektiğini ifade eden Alabay şunlara dikkat çekiyor:

“Öncelikle şüphe duyulacak kişilerin başında çocuğun ebeveynleri ve öğretmenleri gelir. Çünkü birçok ebeveyn ve öğretmen çocuğa karşı sergilemiş olduğu yanlış davranışlardan dolayı çocukların merak duyguları zedelenir. Çocuğun sorularına ‘Bu nasıl bir soru?’, ‘Büyüyünce öğrenirsin’,‘Sen de ne kadar çok soru sordun’ şekilde cevaplar vererek, çocuğun merakını görmezden gelen ebeveyn ve öğretmen sayısı oldukça fazladır. Aynı zamanda ebeveyn tutumları da çocukların merak duygularını etkilemektedir. Örneğin otoriter, kısıtlayıcı ve ilgisiz anne baba tutumlarına maruz kalan çocuklarında merak duyguları zedelenir.

ÖĞRETMENLER NE CEVAP VERİYOR?

Çocukların merak ettiği bilim sorularına, okul öncesi öğretmenlerinin vermiş oldukları cevapların incelenmesi amacıyla,122 okul öncesi öğretmenine çocukların merak ettiği soruları yönelttik ve öğretmenlerin vermiş olduğu yanıtları inceledik. Araştırma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin yalnızca yüzde 20-30’unun bilimsel gerçeklikte yanıtlar verdiği, geri kalan öğretmenlerin ise bilimsel gerçekliğe dayalı olmayan cevaplar verdiğini tespit ettik.

ÖĞRETMEN BİLİR Mİ?

Bu araştırmada bir diğer çarpıcı sonuç olarak da, çocukların sorduğu sorulara ‘Bilmiyorum, araştıracağım’ şeklinde cevap veren öğretmenlerin oranının oldukça düşük olması. Öğretmenlerin her şeyi bilmesi elbette mümkün değil. Özellikle çocukların merak ettikleri evren hakkında tüm soruların cevapları bilim insanları tarafından bile hala çözülebilmiş değil. Fakat eğitimciler olarak çocukların sorgulama ve araştırma yapmaları ve merak ettikleri soruların üzerine gidebilmeleri için, bilmiyor isek ‘bilmiyorum’ demekten kaçmamalıyız. Bu çocukların karşında küçükdüşmek değil, aksine araştırarak çocukların sorularına cevap bulmaya çalışan araştırmacı bir öğretmen davranışıdır. Önemli olan kısım sadece bilmiyorum demek değildir tabii ki... Bilmiyorum dedikten sonra çocukla birlikte bu konu hakkında araştırmalar yapıp, çocuğun gelişimine uygun olarak eğitim sürecinde etkinliklerle çocuğun merak ettiği bilim sorularına yanıtlar verilmeli.

01-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş