Arama sonuçları

Çocuklara tablet yerine Maarif’e kaynak

Çocuklara tablet yerine Maarif’e kaynak

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye Maarif Vakfı’na kaynak aktarılmasını eleştirdi. Karabıyık, 4 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’deki Cumhurbaşkanı Kararı ile vakfa 1 milyar 231 milyon 98 bin lira daha kaynak aktarılacağını ifade etti. Karabıyık, şöyle dedi:

BUGÜNE KADAR 2 MİLYAR 834 MİLYON TL AKTARILDI

“Bu karar ile 2016 yılında kurulan Türkiye Maarif Vakfı’na kuruluşundan bu yana toplamda 2 milyar 834 milyon 98 bin lira kaynak aktarılmış olacaktır. Türkiye Maarif Vakfı’na 2020 yılı sonuna kadar MEB bütçesinde toplam 1 milyar 603 milyon lira aktarıldığı unutulmamalı.”

Bu kaynakların uzaktan eğitime erişimi olmayan çocuklar için ayrılması gerektiğine değinen Karabıyık, ancak bununla ilgili girişimde bulunulmadığını söyledi. Karabıyık, çocuklar arasındaki eşitsizliklerin salgın sürecinde daha da derinleştiğine dikkat çekerek, şöyle dedi:

“Bunları gidermek yerine Türkiye Maarif Vakfı’na 1 milyar 231 milyon 98 bin lira ek kaynak aktarılması kararı alındı, bu siyasi bir tercihtir. Ülke genelinde uzaktan öğretim sürecinde internet ya da tablet eksiği nedeniyle MEB 2 milyon öğrencimize ulaşamazken ve yaklaşık 5 milyon öğrenci, uzaktan eğitime yeterli erişim sağlayıp etkin kullanamazken, bu kadar büyük bir kaynağın öncelik olarak Türkiye Maarif Vakfına aktarılması ne kadar doğrudur? Aktarılan kaynak ile 1 milyon 641 bin tablet alınabilmektedir. MEB salgın sürecinde bağışlarla birlikte çocuklarımıza sadece 500 bin tablet dağıtabilmiştir. Öncelikli olarak uzaktan öğretime katılamayan çocuklarımızın ihtiyaçları karşılanması gerekmektedir. Bunun için doğru olan, Türkiye Maarif Vakfı’na bir kanyak aktarılacaksa bile, öncelikli olarak öğrencilerin ve öğretmenlerin tüm eksiklerinin karşılanması, 138 bin 393 öğretmen açığına kadrolu öğretmen atanması ve derslik ihtiyaçlarının giderilmesi için MEB’e 2021 yılında yeterli bir bütçe verilmesiydi. Böylece, uzaktan eğitime erişemeyen öğrencilerin sorunlarını çözmek için, onlara tablet almak için bağış beklemek durumunda kalınmazdı. Zaten Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Maarif Vakfı’nın iki paralel Bakanlık gibi görünümü de doğru değildir. Doğru olan, yeterli bir kaynağın 2021 Bütçesinde Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılmış olmasıdır. MEB gerekli tüm harcamaları buradan yapabilmelidir. Bir ülkede eğitim politikaları ne kadar siyasetten uzak, öğrenciyi merkezine alan, çağdaş ve eğitim çıtasını yükseltme hedefiyle yapılırsa, o ülkenin o kadar kalkınacağı unutulmamalı, atılan adımlar bu doğrultuda olmalıdır.”

 

05-02-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş