Arama sonuçları

Çocuklarda demir eksikliği nasıl önlenir?

Çocuklarda demir eksikliği nasıl önlenir?

 

Çocuklarda demir eksikliği nasıl önlenir? Uzmanlar yeterli ve dengeli bir beslenmeyle çocuklarda demir eksikliğinin önlenebileceğini söylüyor. Gıda, beslenme ve sağlık konularında proje geliştiren Sabri Ülker Vakfı iGrow adını taşıyan yeni bir uygulamayla çocuk büyümesini ve gelişimini yakından takip fırsatı sunuyor. Program 1 yaş sonrası çocukların büyümesinde ve gelişiminde önemli rol oynayan demir eksikliği sorununun çözümü için de öneriler getiriyor.

ÇOCUKLARDA DEMİR EKSİKLİĞİ NASIL ÖNLENİR?

Bir yaş sonrası dönemde çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olması nedeniyle demir gereksinimi artıyor. Tüketilen besinlerin yeterli demir içermemesi sonucu bu dönemde, çocuklarda demir eksikliği veya demir eksikliği anemisi görülebiliyor.

GÜNLÜK NE KADAR DEMİR ALMAK GEREKİYOR?

1 yaş sonrası çocukların yüzde 8’inde demir eksikliği gelişebiliyor. Bu nedenle 1 yaş sonrası çocukların demir içeren besinleri tüketmesi büyük önem taşıyor. Yürümeye başlayan 1-3 yaş arasındaki çocuklar günlük 7 mg; 4-8 yaş arası çocuklar ise günlük 10 mg demire gereksinim duyuyor. Demir hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde bulunuyor. Ancak hayvansal kaynaklı besinlerde bulunan demir vücutta daha iyi kullanılıyor. Baklagiller gibi demirden zengin bitkisel kaynaklı besinleri C vitamini kaynağı sebze ve meyveler, meyve suları ve salatalarla birlikte tüketmek demirin vücutta kullanımını arttırıyor.

HANGİ BESİNLER DEMİR İÇERİYOR?

Çocuklar yemek konusunda seçici olabilir, hatta bazı besinleri reddedebilir. Bu durumda çocuğa sabırla yaklaşmak, ona örnek olmak ve besinleri onunla birlikte hazırlamak ve hoşuna gidecek şekilde sunmak size yardımcı olabilir.

İşte çocukların günlük demir alımını desteklemeye yardımcı olabilecek seçenekler:

  • Demir içeriği zengin kırmızı eti, köfte olarak sunabilirsiniz, böylelikle çocuğunuz köfteyi daha kolay çiğneyebilir ve yutabilir.
  • Bitkisel demir kaynağı olan baklagilleri, haşlanmış olarak çorbalarda kullanabilirsiniz. Ayrıca nohut veya kuru fasulye köfteleri de yapabilirsiniz.
  • Yumurta sarısı da demir içerir. Çocuğunuz yumurtayı tek başına tüketmeyi sevmiyorsa, sebzeli veya peynirli omlet olarak sunmayı deneyebilir veya sandviçleri süslemede kullanabilirsiniz.

01-04-2019


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş