Arama sonuçları

Çok Programlı Lise'ye sınavlı giriş

Çok Programlı Lise'ye sınavlı giriş

Çok Programlı Anadolu (ÇPL) Liseleri öğrenci sayısının az olduğu bölgelerde, içinde genel lise, mesleki ve teknik eğitim ile imam hatip programlarını barındıran bir okul türü olarak kuruldu. 2013 yılında genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi ile öğrencileri üniversite sınavlarına hazırlayan ve sınavsız öğrenci alan okul kalmadı. Çocukları Anadolu ya da fen lisesi gibi sınavla öğrenci alan liselerden birine yerleşemeyen ailelerin tek seçeneği imam hatip ve meslek liseleri oldu. Ailelerin genel liselerin kapatılmasına ve çocuklarını yollayabilecekleri akademik eğitim veren okul kalmamasına tepkileri üzerine Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu liselerin sayısını artırma kararı aldı. Bugün bu liselerin sayısı 1900'ün üzerine çıktı.

2014 yılında ise tüm lise türlerine sınavla öğrenci alınmaya başlayınca bu okulların adına da mesleki ve teknik liseler ile imam hatip liselerinde olduğu gibi "Anadolu" ibaresi getirildi. Böylece okulların adı da Çok Programlı Anadolu Liseleri oldu.

Bu okullarla ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları şöyle:

ÇOK PROGRAMLI LİSELER NASIL ÖОRENCİ ALIYOR?

Çok Programlı Anadolu Liseleri 6 dersten yılda toplam 12 kez Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkezi olarak yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) Yerleştirme Puanı'na (YEP) göre öğrenci alıyor. Yerleştirme Puanı'nın oluşmasında sınav sonuçları yüzde 70 etkili olurken, 6., 7. ve 8. sınıf yılsonu başarı puanı yüzde 30 katkı yapıyor.

OKULLARA KAYITLAR NASIL YAPILIYOR?

Çok Programlı Liseler için de YEP'e göre tercih listesi hazırlamanız gerekiyor. MEB öğrencilerin tercihlerini dikkate alarak, puan üstünlüğüne göre bu okullara merkezi olarak yerleştirme yapıyor.

BU LİSELERDE YATILI OKUMAK MÜMKÜN MÜ?

Çok az sayıda lisenin pansiyonu var.

* Fotoğraf: MEB internet sitesi

01-05-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş