Arama sonuçları

Cumartesi artık eğitim günü oldu

Cumartesi artık eğitim günü oldu

Cumartesi artık eğitim günü oldu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu yıl hafta sonu yapılan ücretsiz kurslara katılım sayılarını 30 Haziran 2017 günü açıkladı. Buna göre artık cumartesi gününü fiilen "eğitim gününe" dönüştürmüş durumda. Ek ders gelir tuzağı sayesinde cumartesi günü öğretmenler açısından da çalışma günü oldu. 

TAKVİME 32 GÜN DAHA EKLENDİ

Hafta sonları açılan bu kurslar 6 ile 8 saat arasında değişiyor. Öğretmenler aldıkları aylıklarındaki yetmezliği ve bütçelerinde oluşan açıkları kapatabilmek adına hafta sonu kurslarına katılmak zorunda kalıyor. Ekim ayının ilk haftasında başlayan kurslar hemen her hafta sonu gerçekleştiriliyor. Böylece yıllık çalışma takvimine 32 gün daha eklenmiş oluyor. Mezunlar ise Halk Eğitim Merkezleri'nde açılan kurslara katılıyor. 

8 MİLYON ÖĞRENCİ EĞİTİM ALDI

Bakanlık açıklamasında “Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla başlatılan ücretsiz destekleme ve yetiştirme kurslarında bu yıl yaklaşık 8 milyon 636 bin öğrenci eğitim aldı" deniliyor. Açıklamadan anlaşılacağı gibi yaz döneminde de bu kurslar açılabilecek. Bakanlık neredeyse 365 günü okul günü olarak ilan edecek gibi görünüyor. Bakanlık, durmak yok yıl boyu derslere devam anlayışı ile eğitimin niteliğinin yükseltileceği öngörüsü içinde ise bunun doğru bir yol olmadığını söylemeliyim. 2016-2017 eğitim öğretim yılında ortaokul ve lise öğrencilerinin derslerde edindikleri kazanımları pekiştirmelerine katkı sağlamak, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirmek amacıyla başlatılan ücretsiz destekleme ve yetiştirme kurslarının birinci ve ikinci döneminde sanat ve spor içerikli derslere ilgi yoğun oldu. 4 Haziran´da sona erecek kurslarda bu yıl toplam 8 milyon 635 bin 939 öğrenci eğitim aldı. Çocukların sınav maratonu içerisine sıkışıp kalmış, sürekli ders çalışan ve sosyal yönden kendini eksik bırakmış bireyler olmalarının önüne geçmek amacıyla açılan sanat ve spor içerikli derslerde beden eğitimi ve spor, drama, görsel sanatlar, müzik ve yazarlık gibi sosyal etkinlik içerikli derslerde toplam 1 milyon 854 bin 310 öğrenci kurs aldı.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN DERS OLDU

Destekleme ve yetiştirme kurslarının birinci döneminde 569 bin 257 öğrencinin devam ettiği beden eğitimi ve spor, en çok tercih edilen ders oldu. Bunu 119 bin 160 öğrenci ile görsel sanatlar izledi. Müziği 99 bin 894, dramayı 9 bin 722, yazarlık ve yazma becerilerini 5 bin 70, iki boyutlu sanat atölyesi dersini 761, Türk ve Batı müziği çalgıları dersini 325 ve bilişim teknolojileri ve yazılım dersini ise 212 öğrenci tercih etti. Kursların ikinci döneminde öğrencilerin kültür, sanat derslerine ve spora ilgisi arttı. 652 bin 462 öğrenci beden eğitimi ve spor, 144 bin 821 öğrenci görsel sanatlar, 124 bin 319 öğrenci de müzik dersini aldı. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersine 103 bin 984, dramaya 12 bin 869 öğrenci, yazarlık ve yazma becerileri dersine 7 bin 183, iki boyutlu sanat atölyesi dersine 2 bin 298, Türk ve Batı müziği çalgıları dersine ise bin 973 öğrenci katıldı.

Destekleme ve yetiştirme kurslarının yaz dönemi ise 3 Temmuz´da başlayacak. Ücretli öğretmen başvurularının il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince onaylanması 12-18 Haziran, öğrenci başvuruları 19-25 Haziran, kurs sınıf ve şubelerinin oluşturulması ise 26 Haziran-2 Temmuz tarihleri arasında tamamlanacak. Kurslar 27 Ağustos´ta sona erecek.”

ÜCRETSİZ OKUL DERSHANELERİ OLDU 

Yukarıda açıklanan rakamlar her ne kadar sanat ve spor etkinliklerine katılımı içerse de diğer dersler için açılan kursların hazırlayıcı ve tamamlayıcı kurslara dönüşme gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Özel öğretim kurslarına katılmanın ve dershanelere gitmenin önünü kapatmayı amaçlayan bu uygulama sonrasında kursları “ücretsiz okul dershanesi” diye tanımlanan öğretim faaliyeti olarak nitelemek mümkündür. Rakamlardan anlaşıldığı kadarı ile kurslara katılanların yüzde 21,47’si yukarıda açıklaması yapılan kurslara katılırken, yüzde 78,53’ü dökümü açıklanmayan diğer derslere katıldığı anlaşılmaktadır. Ortaokul ve liselerde örgün öğretime 8 milyon 815 bin 284 öğrenci devam etmektedir. Bu verilerden bakıldığında ortaokul ve lise öğrencilerinin büyük bir bölümü hafta sonu açılan bu kurslara katılmış olmaktadır.

Sonuç olarak, doğru olan ve olması gereken öğrencilerin eğitim öğretim süreçlerine dair öğrenme etkinliklerinin tamamını belirlenen iş takvimi çerçevesinde yürütülen programlar dahilinde öğrenmeleridir. Yukarıda yer alan spor ve sanata dair etkinlik sayıları, bu sayıların çokluğu veya azlığı çocukların ve öğretmenlerin hafta sonlarında ya da yaz tatillerinde okulda olmalarını haklı çıkarmamaktadır. Ayrıca bu durumu bir övünç ve başarı göstergesi olarak sunmamayı anlamak da olanaklı değildir. Cumartesi ya da Pazar günlerini eğitim sürecine katan bu uygulama eğitim sisteminin nitelik ve bilimsellik yönünden yetersizlik ve yetmezlik içinde olduğunu ortaya koymaktadır. Bütün eğitim düzeylerinde ikili eğitime son verilip, öğretmenlerin aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çekilerek uygulamaya son verilmelidir. 

 

01-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş