Arama sonuçları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sözleşmeli-kadrolu öğretmen ayrımını kaldırıyoruz, aynı haklara sahip olacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sözleşmeli-kadrolu öğretmen ayrımını kaldırıyoruz, aynı haklara sahip olacaklar

Milli Eğitim Şûrası, 7 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde toplandı. Şûranın açılışı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan öğretmenlere yönelik şu mesajları verdi.

Öğretmenlik sadece bilgileri, sınıfta öğrencilere aktarmak değil. Öğretmenlik bilgi ve irfanla çocukları, gençleri geleceğe hazırlama mesleğidir. Öğretmen evladı gibi gördüğü öğrencilerine sadece öğretmez, değer kazandırır, ufuk çizer, sadece akla değil, öğretmenler kalbe ve duygulara da hitap eder.

ÖĞRETMENLERİN ŞARTLARINI İYİLEŞTİRİYORUZ

Biz tüm öğretmenlerimizden önemli görevler bekliyoruz. Öğretmenlerin özlük haklarını artırmayı, çalışma şartlarını iyileştirmeyi ihmal etmiyoruz. Başkaları öğretmenlerimizi tehditle meşgulken, biz 24 Kasım Öğretmenler Günü’re müjdemizi verdik. Çalışmaları tamamlanan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu meclisimizin takdirine sunacağız.

ÖĞRETMENLİK KARİYER MESLEĞİ

Bu sayede öğretmenlerimiz kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanunana kavuşacak. Yeni mali sosyal ve özlük hakları da sağlayacak. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlanacak. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için hak, görev ve sorumlulukları netleştiriyoruz.

ADAYLIK KALDIRMA SINAVI

Öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayacağız. 

Öğretmenlikte 10 yılını dolduran sınava girecek ve uzman öğretmen olacak. Eğitimini tamamlayan sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlerimiz hem bir derece alacak maaşları bin TL artacak.Yüksek lisans yapan öğretmenler sınavdan muaf tutulacak.

10 yıllık uzman öğretmenler, eğitimlerini tamamlayıp, sınava girerek başöğretmen unvanı alacak. Maaşları da 2 bin TL artacak. Doktora Yapmış öğretmenler bu sınavdan muaf tutulacak. Böylece öğretmenlerimize kariyer basamaklarında ilerleme imkanı sunarken lisans üstü eğitim için de çok önemli teşvikler vereceğiz.

Böylece öğretmenlere kariyer basamaklarında ilerleme imkanı sunulacak.

Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergelerini 3600’e çıkarıyoruz.

SÖZLEŞMELİ-KADROLU ÖĞRETMEN

Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını ortadan kaldırıyoruz. Mecburi hizmet hariç, özlük hakları, atamalar, mazeret tayinleri başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenlerimiz kadrolu öğretmenlerimizle aynı haklara sahip olacaklar

Tüm bu hususları içeren öğretmenlik meslek kanunun en kısa sürede Meclis’e sunulmasını sağladık.

LİSEYE PROFESÖRLER GELSİN

Ortaöğretimde porfesörlerimiz gelsinler okul müdürü olsunlar farklı bir zerginlik kazandıracatlar. Ortaöğretimde de profesörlerimizden okullara müdür olanlar var. Bunu yaygınlaştırmanın önemli olduğuna inayorum.

KARARLAR YOL GÖSTERİCİ OLACAK

Şura’nın en geniş katılımla eğitimin tüm paydaşlarını buluşturmasına önem veriyoruz. Bugüne kadar 19 kez düzenlenen şura milli eğitimimiz camiamız, öğrenci, öğretmen ve veliler açısından öemli tavsiye kararlarının alındığını bir mecra olmuştur. Bu şura da önümüzdeki döneme dair yol haritası anlamında kararların alınacağı bir toplantı olacaktır.

Dünyamız yeni teknolojilerin imkana girmesiyle birlikte yeni bir zaman diliminin içindeyiz. Koronavirüs salgını nedeniyle şahit olduklarımız bize bunu en acı şekilde hatırlattı. Coğrafi konum, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun tüm insanlığın aynı gemide olduğunu gösterdi.

Her alanda güçlü altyapıya sahip olmanın önemine şahit olduk. Gelişmiş ülkeler sağlık alanında sorunlar yaşarken, biz hiçbir insanı sahipsiz bırakmadık. Teknolojinin sahip olduğu imkanlardan istifade ederek eğitimin aksamasına izin vermedik.

SALGINDAN SONRA DA DEVAM ETTİRECEĞİZ

Başarıyı salgından sonra da devam ettirmek istiyoruz, bunun yolu da eğitimden geçiyor. Eğitim meselemize çok geniş vizyoner bir yaklaşımla yaklaşmak gerek, gençlere sadece dünün Türkiye’sinden düneün meselelerinden yola çıkarak bir vizyon kazandıramayız.

Günümüzün öğrencilerini dünün öğrencileri gibi yetiştirmeye kalkarsak, istikbalimizin elimizden gitmesine engel olamayız.

TEK SESLİ TEK BOYUTLU EĞİTİM SİSTEMİ

Tek sesli, tek boyutlu eğitimi sürdüremeyiz. Temelinde makbul vatandaş olan eğitimin bizi geleceğe taşıması mümtün değildir. Eğitimde başarının anahtarı analiz etmek, sorgulamaktır. Bilgili, sorgulayan, erdemli gençler yarınımızın teminatıdır. Bu değerlerle ne kadar donatırsak o derece eğitimde başarılı oluruz. Bir neslin kurtuluşunu ancak maarifinin yükselmesinde aramak lazım. Bir taraftan köklerimizle bağımızı güçlü tutarken, diğer taraftan da gözümüzü ufuktan ayırmadan süreci yürütmek önemli.

Eğitim öğretim başta olmak üzere mazeten atiye sağlam, muhkem köprüler kurmanın gayretinde olacağız.

BÜTÇEDEN EN FAZLA PAY EĞİTİME

19 yıl önce ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde en çok önem verecek 4 alandan biri olacağını söylemiştik ve bu sözü tuttuk. Bütçede en fazla eğitime ayırdık. Ülkemizin dört

713 bin 624 öğretmeni öğrenciyle buluşturup, okulların kadro ihtiyacını giderdik. Şu anki öğretmenlerin yüzde 73’ü bizim iktidarımız döneminde atandı. Bugün öğretmen başına rüşen öğrenci sayısı OECD ortalamasını yakaladık.

İSTEYEN ÖĞRENCİ ÖĞRENİYOR

4-4-4 ile zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık. Kendi kabiliyetlerine ve istiklerine uygun dersleri seçiyor. İsteyen her öğrenci okullarda Kuranı Kerim ve Peygamberimizin hayatını öğrenebiliyor.

Ders kitaplarını ücretsiz dağıtarak, aileleri büyük sıkıntıdan kurtardık, artık ders kitapları peşinde koşulmuyor.

BİZ TEKSİR KAĞITLARIYLA OKUDUK

Biz teksir kağıtlarıyla okuduk, teksir makinelerinden o mürekkebin dağıldığı, almak isteyip de alamadığımız notlar bizim için felaketti. Üst sınıflardaki abilerimiz bize o notları vermezdi. Kitapçıdan sıraya girer, bir hafta sonrası için defter verirlerdi. Biz bunları yaşadığımız için artık bu nesle bunları yaşatmayacağız dedik. Sıraların üzerine kuşe kağıtlardan kitapları koyduk. Aynı acıyı bu nesil yaşamasın istedik.

Özellikle alt gelir grubundaki vatandaşlara yük olmaya başlayan yardımcı kitap konusunda da bakanlığımız tarafından hazırlanıyor ve ücretsiz dağıtılıyor.

Oku öncesi eğitimi süratle yaygınlaştırıyoruz. Mesleki eğitimdeki gibi. Büyük şehirlerde eksikliği hissedilen okul öncesi eğitim kurumlarını artırıyoruz.

KIZ ÇOCUKLARI BİZİM DÖNEMİMİZDE

Kız çocuklarının önündeki engellerin kaldırılması attığımız başka adım. Sözde ilerici, özgürlükçe ama özde faşisk ve jakobenlerin hışmına uğrayan kızlarımız oldu. Üniversitelerin kapılarındaki ikna odaları kuruldu.

2007’de 18/22 yaş erkeklerin yükseköğretim okullaşma yüzde 22.4, kızların yüzde 19.7. Bu oran bugün erkekler için 40.5, kızlarda yüzde 46.3 düzeyine yükseldi.

Bizim iktidarımız döneminde kızlar erkeklerden daha fazla eğitimden faydalanmaya başladı. Bizim iktidarımızdan önce kadın öğretmen sayısı yüzde 50 altında iken bu oran yüzde 60’ı buldu. Artık öğretmenler odasından tıp fakültelerine, barolardan siyasete kadar her alanda kadınlar daha çok temsil ediiyor. Kadınların hayatın farklı kulvarlarında üstlendikleri rolleri de artacak.

01-12-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş