Arama sonuçları

Üniversitelerde yüz yüze eğitim için 'aşı' şartı

Üniversitelerde yüz yüze eğitim için 'aşı' şartı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri'nin ikincisinde Millet Kütüphanesi'nde gençlerle bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversite öğrencilerine aşı yapılmasıyla ilgili "Milli aşımızı yetiştirebilirsek herhangi bir endişemiz de olmayacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir öğrencinin güz döneminde üniversitelerde yüz yüze eğitime ilişkin sorusu üzerine, şunları kaydetti:

"Tabii şimdi üniversite öğrencilerinin bu noktadaki avantajları daha farklı, daha fazla. Yani üniversite öğrencilerimiz inşallah üniversitelere gitme noktasında avantajlı. Fevkalade bir durum olmazsa onların konumunun bu noktada farklı olacağını YÖK söylüyor, kendileriyle de bu konuda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ama bütün mesele aşı konusunu hele hele yerli milli aşımızı inşallah yetiştirebilirsek o zaman zaten bizim herhangi bir endişemiz de olmayacak. Çünkü üniversite öğrencilerimize diyoruz ki, aşılarını yapalım, aşılarını yaptıktan sonra da zaten yol açık."

"ÜNİVERSİTELERİMİZDE EŞİTSİZLİKLER MEVCUT"

"Üniversitelerimizde coğrafi konumdan ötürü, fiziki şartlar ve kuruluş yıllarından itibaren yaşanılan eşitsizlikler mevcut. Örneğin Malatya'da kurulan bir üniversite ile İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimizde kurulan üniversiteler arasında farklılıklar var. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi öğrenmek istiyorum" sorusunu üzerine Erdoğan, göreve geldiklerinde 76 olan üniversite sayısını 207'ye yükselttiklerini hatırlattı.

Üniversite sayısının 76 olduğu dönemde, 67 vilayetin 30-35'inde üniversite bulunduğunu belirten Erdoğan, değişik yerlerden öğrencilerin bu illere geldiğini kaydetti.

Erdoğan, artık üniversitenin olmadığı bir ilin bulunmadığını dile getirerek, şöyle dedi:

"İlk etapta biz neyi başardık? Üniversite olmayan il kalmadığı için. Benim garip gureba, fakir fukara evladım kendisi için zor olan, çünkü kalkacak Kars'tan, Iğdır'dan, Hakkari'den, anasının babasının zaten parası pulu belli, oradan onun İstanbul'a gelip orada öğretim görmesi kolay mı? Değil. Çok sıkıntılar vardı, tabii bu şartlar içerisinde eğitim öğretim gördüler."

"ÜNİVERSİTE HARCINI KALDIRDIK"

"Bu konudan bakarsak, tabii ki belki dört dörtlük bir imkan yok ama ben şunu söyleyebilirim rahatlıkla, biz göreve geldiğimizde harç, biliyorsunuz biz kaldırdık" diyen Erdoğan, şunları söyledi:

"Dedik ki 'tamam, bundan böyle harcınızı biz tamamıyla ödüyoruz' ve bitirdik o işi. 45 liracık burs vardı. Ama şimdi burslara bakın, nereye geldi. Lisans öğrencilerinin aldığı bursa bakın, lisansüstü öğrencilerin aldıklarına bakın, öbür tarafta master, doktora, bu öğrencilerin aldıklarına bakın ve şu anda asgari ücrete kadar çıkardık. Yani dört dörtlük bir eşitlik parasal konuda belki yok ama bilimsel noktada artık üniversitelerimiz çok farklı bir dönemi yaşıyor. En azından şunu kimse diyemez, 'artık parasal olarak bu tür destekler verilmiyor, fakat işte çeşitli üniversitelerimizde imkanlar çok daha farklı bir konuma geldi, bunu bu iktidar sağladı veya sağlamadı.' Burada biraz bize de hak verilmesi lazım. Çünkü 207 üniversiteyi her yönüyle bir defa destekliyorsunuz."

Teknik üniversiteler için de birçok atılmış adımın bulunduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi: "Yani bu noktada da yine her türlü imkanı YÖK'ün talebiyle vesaireyle devlet olarak elimizden geldiğince bunu yapıyoruz. Eksikler yok mudur? Tabi ki vardır, bu eksikleri de bize iletildikçe gidermenin hep gayreti içerisinde olduk, yine gayreti içerisinde de yine inşallah olacağız."

20-05-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş