Arama sonuçları

Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına göz atın

Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına göz atın

Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına göz atın. Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) son oturumu Edebiyat Coğrafya Sınavı (LYS-3) olacak. Hem Türkçe Matematik (TM) hem de Türkçe Sosyal (TS) puanları ile tercih yapacak adayların girmesi gereken LYS-3 ise 18 Haziran Pazar günü yapılacak. LYS-3 sabah saat 10.00'da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 120 dakika sürecek. LYS-3'te, Türk Dili ve Edebiyatı Testi ile Coğrafya-1 Testi yer alacak.  

Türk Dili ve Edebiyatı Testi'nde 56 soru bulunacak ve 85 dakika cevaplama süresi verilecek.  Coğrafya-1 Testi'nde ise 24 soru yer alacak ve adaylara 35 dakika tanınacak. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. 

EDEBİYATTA 2 COĞRAFYADA 1 AÇIK UÇLU SORU 

LYS-3'te de adayların karşısına kısa cevaplı açık uçlu soru çıkacak. Bu sorular Türk Dili ve Edebiyatı Testi'nde 2, Coğrafya-1 Testinde ise 1 soru olarak yer alacak. Adaylar bu sorunun cevabını cevap kağıdının ilgili alanında bu ön ve arka yüzü olabilir, yazacak ve kodlayacak. Cevap kağıdının değerlendirilmesinde kodlanan bilgiler optik okuyucu tarafından okunacak. Ancak doğru yazılmasına rağmen, yanlış ya da eksik kodlanan cevap değerlendirmeye alınmayacak, yani yanlış kabul edilecek. Adaylar, LYS-3’te ilk testin (Türk Dili ve Edebiyatı Testi) cevaplama süresi içinde ve ikinci testin (Coğrafya-1 Testi) ilk  15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak. 

GÜNCEL EDEBİYAT KONULARI ÇIKIYOR 

Son yıllarda Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) olduğu gibi LYS-3'te de adayların karşısına güncel edebiyat soruları çıkıyor. Özellikte Cumhuriyet dönemi yazarlarına ilişkin sorular sınavda dikkat çekiyor. Uzmanlar da bu sorulara dikkat çekerek, bu konuların tekrar edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

UZMANLAR SORULARLA İLGİLİ NE DİYOR?

Final Eğitim Kurumları, Fen Bilimleri Eğitim Kurumları, Uğur Okulları ve Nesibe Aydın Okulları uzmanlarının LYS-3'te yer alan Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya-1 testlerine ilişkin yorumları, dikkat etmeniz gereken noktalar ve yapılan hatalarla ilgili uyarıları şöyle: 

YGS KONULARINI UNUTMAYIN

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Son yıllarda Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularından çok soru soruluyor. Adaylar son tekrarlarında Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına ağırlık vermeli. Açık uçlu sorularda yazarların isimleri sorulabilir bu yüzden yazılışlarına dikkat edilmeli. Edebiyat sınavında YGS Türkçe konularından da 20-25arası soru geliyor. Öğrenciler en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar. 2017 LYS-3 oturumunda Edebiyat sınavında sorulacak 56 sorunun yaklaşık 20-25 soruluk bölümü lise Dil ve Anlatım dersi müfredatından, 30-35 soruluk bölümü ise Türk Edebiyatı dersi müfredatından olacak. Bu bölüm YGS’nin benzeri olacak. Hızlı okuma hata yaptırıyor. 

Hata hem "Nasılsa yaparım" gibi kendine güvenmekten ya da "Yapamam, bakmayayım" diye başlayan özgüven eksikliğinden kaynaklanıyor. Edebiyat sınavında yapılan hataların başında; eser adına bakıp sadece sanatçıya, yazara  odaklanıp soruyu yanıtlamaları geliyor. Bu tür sorularda dönem özelliklerini, sanatçının özelliklerini bilmek gerekebilir. Soruları çözerken soruyu eksiksiz okuyup soru kökünü çok iyi anlamaları da önemli.

COĞRAFYA-1: Güncel olan hükümet politikaları ile ilgili konularda sorular gelebilir. Örneğin Türkiye’nin nüfus politikası. Soru içinde anahtar kelimeleri arayın. Tablo, grafik gibi soruları adaylar ya çözemiyorlar ya da ikinci plana atıyorlar. Uzun sorularda (paragraf) ipucu fazla olmasına rağmen adaylar bu tarz soruları okumaktan kaçınıyor. En çok hata yer kavramı sorularında çıkıyor. Önemli yerleri bilmiyorlar. Grafik ve tabloyu verilen bilgileri okumadan ve anlamadan çözmeye çalışıyorlar. Lise müfredatının tümünü kapsayacak sorular çıkacak. Türkiye coğrafyası tekrarı yapılabilir. YGS konularının da çıktığını unutmayalım o yüzden YGS konuları da tekrarlanmalı. LYS müfredatı konularından da en fazla ağırlık verilmesi gereken konular; Bölge Çeşitleri ve Sınıflandırılması, Ekosistem ve Madde Döngüsü, Ülkeler Coğrafyası, Doğal Kaynakların Sınıflandırılması ve Kullanımlarında Çevre Duyarlılığı, Çevre ve Toplum. 

TESTLERİN ETKİSİ NASIL OLACAK? 

TM ile TS puanlarının hesaplanmasında kullanılacak olan LYS-3 testlerinin puan türlerine göre getireceği puan katkısı da farklı olacak. TM puan türünde 3 farklı puan bulunuyor. Bunlardan ekonomi, işletme gibi bölümlere girerken kullanılan TM-1 puanının oluşmasında edebiyat sorularının ağırlığı yüzde 20 olurken, hukuk gibi bölümler için kullanılan TM-3 puanında bu oran yüzde 28 olacak. Aynı soruların coğrafya, arkeoloji gibi bölümler için hesaplanacak TS-1 puanında ağırlığı  yüzde 15, ama halkla ilişkiler, sanat tarihi, gazetecilik gibi TS gibi puanıyla öğrenci alan bölümlerde ise yüzde 25 olacak. LYS'lerin tüm oturumlarında testlerdeki soruların ağırlığı okumak istediğiniz bölümlere ve puan türlerine göre farklı etkiye sahip olacak.  

 

 

16-06-2017


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş