Arama sonuçları

Daha fazla imam hatip okulu açacağız

Daha fazla imam hatip okulu açacağız

Daha fazla imam hatip okulu açacağız. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu imam hatip okullarının daha çok açılacağını söyledi. Çavuşoğlu, "Eskiden ilçelerde fen lisesi kurulamıyordu, şimdi Alanya'da da Manavgat'ta da diğer ilçelerde de fen liseleri var. Ama siz eğer, imam hatip liselerinden, ortaokullarından rahatsız olduysanız, onu da söyleyeyim daha fazla imam hatip ortaokulu, lisesi açacağız. Bu eğitimde çarpıklık değildir, dinde de çarpıklık değildir" dedi.

Çavuşoğlu, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Ticaret ve Sanayi Odasınca (MATSO) yaptırılan, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Turizm Fakültesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, bir sene önce temelini attıkları fakültenin açılışını yaptıklarını söyledi.

EĞİTİMDE YATIRIM NE KADAR YAPILSA DA AZ

Eğitime ne kadar yatırım yapılırsa yapılsın az olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Ülkemizin içinden geçtiği zorlu süreçte bile hep birlikte eğitime önem veriyoruz" diye konuştu.

Ülkede, birlik beraberlik içinde eğitime önem vermek gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, şu değerlendirmede buundu: 

"Gelecek nesilleri FETÖ gibi hastalıklı örgütlerin elinden kurtarmak için eğitime her zamankinden daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Gelecek nesillerimizi Mustafa Kemal Atatürk'ün de hedef gösterdiği, ülkemizi muasır medeniyetler üzerine çıkarmak için eğitimeçok önem vermemiz lazım. Tıpkı bizim yaptığımız gibi Sayın Baykal, 15 senedir yaptığımız gibi. 2002 yılında sizin de bakanlık yaptığınız, üyesi olduğunuz partinin iktidarda olduğu dönemde eğitime ayrılan miktar 11 milyar liraydı. 2017 bütçesinde eğitime ayrılan miktar 122 milyar lira. 11 milyar, 122 milyar lira. Şimdi siz, 'Oran, yüzde ne?' diyeceksiniz. Hemen onu da veriyorum Sayın Baykal, 2002'de sizin bütçeden ayırdığınız oran yüzde 8 idi, 2017 bütçesinden eğitime ayrılan oran yüzde 20. Aradaki fark bu, dolayısıyla önce gerçekleri söyleyelim ama daha fazla ihtiyaç var dersek ona katılırız. Evet daha fazla ihtiyaç var."

Herkesin ihtiyacına göre okullar açılmasından rahatsız olmamak gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, isteyen herkesin çocuğunu istediği fakülteye, liseye, ortaokula gönderebilmesi gerektiğini söyledi.

DAHA FAZLA İMAM HATİP OKULU

Çavuşoğlu,Türkiye'de hiç olmayan değişik dallarda okullar açıldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Eskiden sosyal bilimler fakültesi yoktu, şimdi var. Denizcilik, spor lisesi yoktu, artık var. Eskiden ilçelere fen lisesi kurulamıyordu, şimdi Alanya'da da Manavgat'ta da diğer ilçelerde de fen liseleri var. Ama siz eğer, imam hatip liselerinden, ortaokullardan rahatsız olduysanız, onu da söyleyeyim daha fazla imam hatip ortaokulu, lisesi açacağız. Bu eğitimde çarpıklık değildir, dinde de çarpıklık değildir. Gittiğim tüm ülkelerde dışişleri bakanlarına, başbakanlara soruyorum. 'Sizin ülkenizde radikalleşmiş bir tane Türk var mı?' diye soruyorum. Hepsinin cevabı 'Hayır'. Çünkü oralarda bizim yurt dışındaki vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın din eğitimini, Diyanet İşleri Başkanlığımız aracılığıyla yapılıyor. Dolayısıyla Türkiye laik bir ülkedir ama eski zihniyetteki laiklik değildir. Yani herkesin özgürlüğünün, dini ve inanç özgürlüğünü yaşadığı, hiç mezhep ayrımı yapmadan yaşadığı bir Türkiye'dir. Özgürlüğün sadece bir grubu olmaz, laiklik de yasak getirme anlamında değildir. Herkes özgürce, istediği kıyafetle istediği okula gidebilmelidir. İşte bizim Türkiye'de yapmak istediğimiz bu, yurtdışındaki vatandaşlarımızın da yaşadığı budur. Bu çarpıklık değildir ama mezhepçilik, ayrımcılık ve özellikle de teröre destek verme konusunda partiniz için yaptığınız özeleştiriye ben de katılıyorum, size çok teşekkür ediyorum."

350 BİN SURİYELİ EĞİTİMDE

Çavuşoğlu, Türkiye'de 190'dan fazla üniversite olduğunu, bunların üçte ikisinin devlet üniversitesi olduğunu belirterek, "Türkiye üniversiteye sahip olmayan ilimiz kalmadı. Sayın Baykal'a teşekkür ediyorum. Bazıları diyor ki 'Sayı önemli değil, daha az açalım.' Bence daha fazla üniversite açalım." ifadesini kullandı.

Her okulun eğitim kalitesini giderek yükselteceğini anlatan Çavuşoğlu, Türkiye'deki 103 devlet üniversitesinin 200'e çıkarılmasını gerektiğini vurguladı. Özel üniversiteleri de teşvik etmek gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, devletin yaptığı kadar dersliği, okulu, sınıfı hayırsever insanların desteğiyle iş dünyasının da yaptığını aktardı.

Çavuşoğlu, 350 bin civarında da Suriyeliye eğitim verdiklerini vurgulayarak, "Keşke geriye kalan 500 bine de doğru dürüst okullarda verebilsek. Bunun için çalışıyoruz şimdi, o çocuklara da eğitim vermemiz lazım. Suriyelinin geleceğini de düşünmemiz lazım." dedi.

Bu blog AA abonesidir

 

25-12-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş