Arama sonuçları

Dengesiz beslenmede fatura şişman gençler

Dengesiz beslenmede fatura şişman gençler

Yetersiz ve dengesiz beslenme, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çocuklarda şişmanlığın artmasına neden oluyor. Yapılan araştırmalara göre, çocuk ve gençlerin yüzde 20.5'i şişman. Bunun önüne geçmenin yolu ise çocukluk çağında verilecek beslenme eğitiminden geçiyor. 

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı ve  Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen "Yemekte Denge Eğitim Projesi"  kapsamındaki ilk çalıştay, İstanbul'da gerçekleştirildi. 

“Yemekte Denge Eğitim Projesi ve Beslenme Eğitiminin Gerekliliği” konulu çalıştayda, geleceğin sağlık  sorunlarına yönelik ulusal ve global çözüm yaklaşımları paylaşıldı.  Dünya genelinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin neden olduğu sağlık sorunları nedeniyle toplumu bilinçlendirmenin öneminin değerlendirildiği çalıştayda,  erken yaşta eğitimin, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılmasında ve dengeli beslenme üzerindeki etkisine dikkat çekildi. 

Toplantıda konuşan Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş, WHO, UNICEF ve Dünya Bankası’nın ''Çocuk Malnütrisyonu (yetersiz  ve dengesiz beslenme) Eylül 2015'' raporuna  işaret ederek, ''Dünyada 41 milyon çocuk fazla kilolu, Türkiye’de ise 0-5 yaş ve 6-18 yaş grubundaki çocuk ve gençlerin  yüzde 20.5’i şişman" dedi.  Rakamların dengeli beslenme eğitiminin çocuk yaşlarda gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulayan Mutuş, şöyle konuştu: ''Türkiye’de sağlıklı yaşam ve beslenme konusunda referans kurum olma hedefimizle, bu rakamlardan yola çıkarak ülkenin en kapsamlı beslenme eğitimi projesi olan Yemekte Denge Eğitim Projesi’ni hayata geçirdik. Projenin 5.yılında geldiğimiz nokta hepimiz için umut verici. Yapılan eğitim öncesi ve sonrası araştırmalarımızda, çocuklarda sağlıklı beslenme tercihlerinin olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz. Hedefimiz projenin Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına girerek Türkiye’de daha fazla çocuğa ulaşması.”  

İNGİLTERE OBEZLİKTEN ŞİKAYETÇİ

İngiltere Beslenme Vakfı (BNF) Eğitim ve IT Direktörü Roy Ballam'da,  İngiltere ve Galler’de yürütülen eğitim projeleri kapsamındaki çocuk sağlığı araştırmalarına dair verileri paylaştı. Ballam,  ülkesinde  4-5 yaş grubundaki her 5 çocuktan, 10-11 yaş grubunda da her 3 çocuktan1’inin fazla kilolu ya da obez olduğuna işaret etti.  Yetişkinlerde de bu oranın yüzde 25'lere yükseldiğine  dikkati çeken Ballam, obezitenin artması nedeniyle vakıflarının da katkılarıyla İngiltere genelinde ilköğretim okulları aracılığıyla 3 milyona yakın çocuğa, dengeli beslenme prensiplerini aktaran “Gıda-Hayatın Gerçeği projesinin uygulandığını anlattı.

YEMEKTE DENGE EĞİTİMİ, MEYVE VE SEBZE TÜKETİMİNİ ARTIRDI

Çalıştayda, 2011 yılından  beri Türkiye’de 10 ilde  500 okulda 1 milyon öğrenci, öğretmen ve ebeveyne ulaşan  Yemekte Denge Eğitim projesi kapsamında gerçekleştirilen , “Besin Tüketim Sıklığı ve Miktarı’’ konulu araştırmanın ön bulguları da ele alındı. Buna göre, projenin uygulandığı illerdeki öğretmen ve öğrencilerde dengeli beslenme konusunda olumlu değişiklikler gözlendi. 2014-2015 eğitim-öğrenim yılında, çocukların yumurta, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri ile tahıl tüketim miktarlarında artış gözlemlendi. Aynı zamanda çocukların  spor yapma sıklıklarında da anlamlı artış kaydedildi.

Türkiye’nin en kapsamlı ve sürdürülebilir beslenme eğitim projelerinden biri olan Yemekte Denge Eğitim Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı arasında 2010 yılında imzalanan protokolle, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında başladı. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılmasını hedefleyen projeyle, çocuklara "her şeyi yiyebilirsin, tek yapman gereken dengeyi nasıl kuracağını öğrenmek" mesajı veriliyor. Ayrıca bu bilgilerin çocuklara ulaşması için de ebeveynler ve öğretmenlerle ortak hareket ediliyor.

Şule YILMAZ

info@pervinkaplan.com

 

07-04-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş