Arama sonuçları

Denklik gözden mi geçirilmeli?

Denklik gözden mi geçirilmeli?

Denklik gözden mi geçirilmeli? Yükseköğretim Kurulu (YÖK) geçen günlerde yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından alınan 4 bin 122 diplomaya denklik verdi.

Lisansta en fazla denklik belgesi 405 ile tıp için verildi. Tıp programı dışında en fazla denklik belgesi, hukuk, işletme, mimarlık, iç mimarlık, psikoloji, ilahiyat, Arap dili ve edebiyatı, diş hekimliği ve inşaat mühendisliği alanlarında düzenlendi.

BirGün'den Volkan Ateş'in haberine göre, Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Özgür Bozdoğan bu uygulamanın piyasacı bir anlayışla yapıldığını kaydetti. Bozdoğan şunları söyledi: “YÖK tarafından yapılan bu uygulama yükseköğretimin piyasalaşması ve bu alanda faaliyet yürüten şirketlerin işlerinin kolaylaştırılacağı anlamına gelmektedir. Kamunun temel görevlerini piyasaya devreden ve tüm kamu hizmetlerinin ticarileşmesi gerektiğini savunan yaklaşım, yükseköğretim alanında da devreye girmiş ve üniversite eğitimini parasını ödeyebilen için ayrıcalığa dönüştürmüştür. Ülke içerisinde aynı eğitim için yeterli puanı alamayan öğrenciler, parasını ödeyerek aynı eğitimi farklı ülkelerde almakta ve YÖK’te alınan diplomaların denkliğini onaylayarak bu durumu meşrulaştırmaktadır.”

YÖK’ün öğrencilerin mağdur olmaması için önlem alması gerektiğini ifade eden Bozdoğan “Öğrencilerimizin kuşkusuz farklı ülkelerde yükseköğretim almaları temel bir haktır ve bunun yasaklanması veya sınırlandırılması düşünülemez bile. Üniversitenin en önemli özelliklerinden biri de ülkelerin sınırları ile sınırlandırılamaz olması ve evrenselliğidir. Bu anlamda YÖK denklik işlemlerinde titiz davranarak, kural ve koşulları ayrıntılı, açık ve kamuoyu tarafından bilinir hale getirmelidir.”

05-02-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş