Arama sonuçları

Ders çalışmanın kolay ve etkili yolları nedir?

Ders çalışmanın kolay ve etkili yolları nedir?

Ders çalışmanın kolay ve etkili yolları nedir? Öğrencilikte en çok zorlandığımız şey ders çalışmak olsa gerek. Genelde bazı dersler ilgimizi çekerken bazı derslere de kafamız bir türlü basmaz. Ancak hep başarmamız, öğrenmemiz istenir. İşte tam da bu duruma yardımcı olacak bazı ipuçları işinizi kolaylaştırabilir. Her işte olduğu gibi ders çalışırken öğrenmek ya da öğrenilen bilgiyi korumak için uzmanların önerdiği bazı yöntemler vardır. Bunları uygulamaya geçirmek işinizi epeyce kolaylaştıracaktır.

DERS ÇALIŞMANIN KOLAY VE ETKİLİ YOLLARI NEDİR?

DERSİ DERSTE ÖĞRENMEK

Akademik başarısı yüksek öğrencilerin en iyi yaptıkları şeydir dersi derste öğrenmek. Özellikle yeni öğrenilen bir konuda öğretmenin yaptığı vurgular, çözüm yolları, verdiği örnekler evde kendi başına çalışarak ya da kitaptan okuyarak elde edilebilecek şeyler değildir. O nedenle öğrenmenin temel ilkesi dersi aktif dinlemek, anlaşılmayan yerleri geciktirmeden sorup öğrenmektir.

TÜM MATERYALLERİN HAZIR OLMASI 

Okula giderken ya da derse başlarken dersle ilgili tüm materyaller hazır olmalı. Defterini evde unutmuş, kitabı olmayan, kalemini, silgisini getirmemiş bir öğrenci kendi enstrümanını evde unutup sahneye çıkan bir müzisyene benzer. Bu dağınıklık yüksek performans almayı genelde engeller.

ANLATILAN KONUNUN MANTIĞINI KAVRAMAK

Derste ezber birçok yerde zorunlu ve gereklidir. Formüller, kurallar, yazarlar, eserler, tarihler, İngilizce, Latince sözcükler ve istisnalar ezberlenir. Bunları akılda tutmanın başka yolu yoktur. Ancak işlenen konunun içeriğini, anlamını, somut verilerle ilişkisini, önceki konu ile varsa bağlantısını kavramak, konunun akılda kalması ve gerektiğinde bağlantı kurup yorum yapma konusunda etkilidir. Konunun mantığı kavranmamışsa yoruma dayalı ya da farklı açıdan sorulan sorularda yapacak hamleniz olmayabilir.

ZAMAN YÖNETİMİNİ DOĞRU YAPMAK

Gün herkes için 24 saattir. Ancak bu zaman sürecini kullanmak verimliliği ve sonucumuzu ciddi şekilde etkiler. Birçok öğrenci zaman öldürmek konusunda farkına varmadan rekor kırar. Okuldan eve dönüşte biraz dinlenip yemek yedikten sonra önce günlük ders tekrarları ve verilen ödevler yapılıp günlük çalışma planındaki hedeflenen dersler çalışılabilinir.  Ders çalışma sürelerini 1 oturum için 50 dk. öğrenme-çalışma+10 dk. mola verilerek 2 ya da 3 oturum şeklinde ayarlanabilir. Ancak test çözerken sınav süresi kadar test sorusunu mola vermeden çözmek gerekir. Oturum sayısı hedefiniz ve azminize göre artabilir. Öte yandan bir konuya yoğunlaşarak ders çalışmak ne kadar verimliyse; molasız ders çalışmak ya da sık sık mola vermek o kadar verimi düşürür. 

 

DERS ÇALIŞIRKEN OLUMSUZ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMAK

 

Ders çalışırken olumsuz alışkanlıklardan kurtulmak: Zararlı alışkanlıklar ara sıra da yapılsa zararlıdır. Davranışların süreç içinde değişebileceği ilkesinden yola çıkarak değiştirilen her olumsuz davranış emeğinizin karşılığını almanızı sağlayacaktır.

Örneğin:

✓ Derse başlamayı ertelemek, ötelemek
✓ Bilgisayarda, sosyal medyada, mesajlaşmayla zaman öldürmek
✓ Yatarak, uzanarak, gezinerek ders çalışmaya çalışmak
✓ Plansız, zihinsel bir ön hazırlık yapmadan masaya oturup rastlantısal çalışmak
✓ Test çözerken süre tutmamak, her soru çözümünde cevap anahtarına bakıp test bütünlüğünü bozmak. Bu ve benzeri verimliliği düşüren davranışları bırakmak gerekir.

HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN

Hiç soru çözmezseniz hiç hatanız çıkmaz. Soru çözülüyorsa hata çıkacaktır. Önemli olan deneme sınavlarından sonra ya da test çözümü bittiğinde yanlış yapılan soruları inceleyip yanlışların nedenlerini bulmak ve bunları telafi etmektir. Her hatayı bir kazanıma çevirmek süreç içinde toplam başarıyı arttıracaktır. Aynı durum yapılamayıp boş bırakılan sorular için de geçerlidir.

DÜZENLİ TEKRAR YAPMAK

Üniversite sınavı başta olmak üzere genel merkez sınavlarında, genelde öğrenci tüm eğitim sürecinde öğrenilen temel derslerden sorumludur. Bu da sınav ayına kadar öğrenilen bilgilerin, sınav gününe kadar korunmasını da zorunlu kılar. Bunun için en sağlıklı yöntemler; öğrenilen konunun günlük tekrar edilmesi, konu tamamen bittiğinde test çözerek genel tekrarlarının ve son olarak da haftalık-aylık soru çözerek tekrarın kalıcılığı arttıracaktır. Yeni öğrenilen konudan yeterli ve bol soru, eski konulardan birkaç genel tekrar testi çözmek bilgilerin kalıcı bellekte saklanmasını sağlayacaktır. Unutmamak gerekir ki unutmayı durdurmanın en etkili yolu tekrardır.

GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN, UYKUNUZA DİKKAT EDİN

 

Öğrencinin hak ettiği başarıyı ve emeğinin karşılığını alması için doğru yöntemle ders çalışması öğrencilerin kazanması gereken temel davranış biçimidir. Nasıl bir spora başlandığında ya da bir enstrüman öğrenilmeye çalışılırken yapılması gereken, düzenli egzersizler, uyulması gereken kurallar varsa öğrenme süreci de böyledir. Tüm bunları yaparken fiziksel gücünüz de önemlidir. O nedenle güne kahvaltı ile başlamak, düzenli beslenmek, uyku düzenine de dikkat etmek gerekir.

ÖĞRENMENİN KEYFİNE VARMAK MÜMKÜN

Öğrenmek, bilmek paha biçilmez bir zenginliktir. Öğrenmenin keyfine varmak için gayretinizi arttırmanız, doğru yöntemle çalışmanız, sınav sonucunda hayallerinizi gerçekleştireceğinizi düşünüp gönülden istemeniz ve sınav takvimi yaklaşırken çalışma ritminizi arttırmanız engelleri aşmanız için yeterlidir.

Hangi statüde iseniz onun gereğini hakkını vererek yapmak vicdanınızı rahatlatır, mutluluk verir. Öğrenci statüsünde sizden beklenen öğrenmenizdir. Keyifle çalışmanız, yeni bilgiler öğrenmeniz ve hiç vazgeçmemeniz dileğiyle…

 

 

24-02-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş