Arama sonuçları

Ders saatleri azaltılacak, dijital beceriler derslere sızacak

Ders saatleri azaltılacak, dijital beceriler derslere sızacak

Ders saatleri azaltılacak, dijital beceriler derslere sızacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tüm kamuoyunun merakla beklediği eğitimde makro planı açıkldı.  2023 Eğitim Vizyonu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla açıklandı. 

Selçuk 3 yıllık bir süreci kapsayacak makro planın eğitim sistemini bütün bileşenleriyle dönüştüreceğini söyledi. Selçuk, "Bunu da mutabakat sağlayarak yapacağız" dedi.

İşte Selçuk'un açıklamasından satır başları:

DERS SAATLERİ AZALTILACAK, DİJİTAL BECERİLER DERSLERE SIZACAK

Esnek, modüler, daha az ders saati ve çeşidinin olduğu bir müfredat hazırlanacak. Bütün derslerde dijital becerilerin verilmesi konusunda çalışma yürütülecek.

Eğitimde çok yol aldık. 16 yıldır nicel dönüşüm yaptık. Çok yol aldık ama daha çok yolumuz var. Çünkü dünya çok farklı yere doğru gidiyor. Bugün tekillik çağı. Bu çağda, dijital, biyolojik ve fiziksel olan 3’ü biraya geldi. Bu çağ bizim çocukları bekliyor. Ama Türkiye’nin çok yol alması gerekiyor. Bunun için de yeni beceriler, yeni yüzyılın becerileri gerekiyor. Bu becerilerin eğitim sistemi içine sızması gerekiyor. Bu çocuklarımızı geleceğin dünyasına ulaştırmamız gerek. Bizim gibi ama bizden farklı çocuklar yetiştirmeliyiz.

İLKOKULDA DERS SAATLERİ AZALTILACAK

İlkokulda ders saatlerinin azaltılması öğleye kadar dersler bitecek, tasarım ve beceri atölyelerinde olacaklar.

Her okula tasarım ve beceri atölyesi kurulacak.

DERS ÇEŞİTLİLİĞİ AZALACAK

Türk eğitim sisteminin belkemiği ortaöğretimde kırılıyor. Anglo Sakson ülkelerde Japonya'da gibi 5-6 ders var bizde 15-16 ders var. Bir çocuk nasıl hobilerinden vazgeçer diye düzenlenmiş. Bunu dönüştürmek gerek. Ortaöğretimdeki ders çeşitliliğinin yarıya yakın azaltılması lazım.

 

OKUL YÖNETİCİLERİNİN YETKİ VE SORUMLULUKLARI ARTACAK

Okul yöneticilerimizin yetki ve sorumluluklarını kısmen artırıyoruz. Önümüzdeki süreçte tüm yöneticilerimizin ehliyet ve liyakat temelli olması konusunda ülke çapında bir bakış açısını da paylaşmış olacağız

LİSEYE GEÇİŞ SINAVI NE OLACAK?

Sınava kademeler arası geçiş demiyoruz. Sınav bizim için ikincil planda olması gereken unsur. Zamanla sınava giren öğrenci ve okul sayısını azaltır, okullar arasındaki imkan farklılıklarını azaltırsak sınav baskısı azalacak. Sınav sayısı, adı, tekniğinden çok sistem ne kadar iyi onunla ilgileniyoruz.

Erken çocuklukla meselesi en çok bütçe ayırdığımız konuların başında geliyor.

 

ALAN SEÇİMİ 9'UNCU SINIFA ALINACAK

 

Alan seçimini 9’uncu sınıfa alacağız. Her çocuğu uluslararası sertifikasyon verilecek.

MESLEKİ EĞİTİMDE HAMLE ZAMANI

Bir başka kritik nokta mesleki eğitim. Bunu çözmeden yükseköğretimdeki yığılmayı önleyemeyiz. Mesleki eğitimde bir hamle zamanı.

Farklı lise türleri açılacak

Okul mahalle spor kulüpleri kuruyoruz.

ÖĞRENME ANALİTİĞİ PLATFORMU KURULACAK

Veriyi kullanmak politika geliştirirken bizim açımızdan son derece kritik. Bu yüzden de öğrenme analitiği platformu oluşturuyoruz.

MİZACA GÖRE EĞİTİM Mİ GELİYOR?

Mesleki eğitim dahil tüm kademelerde ilkokuldan itibaren bilgi, yeterek ve mizaç gibi tanınası için bir yapı kuruyoruz. Sınıf öğretmenleri burada önemli olacak.

 

 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da 2023 Eğitim Vizyonu ile ilgili konuşuyor:

Önümüzdeki dönemde Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılacak. Öğretmenlerin çalışma şartlarını düzenliyoruz. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. 6 yıl olan sözleşme süresini 3-1 toplam 4 yıla indiriyoruz. Pedagojik formasyon şartı kaldırılıyor. Bu eğitimi bakanlık kendisi verecek. Tüm öğretmenlerin bilgi ve becerileri meslek içi eğitim verilecek. Anaokulu eğitimi zorunlu hale getirilecek

 

 

 

 

23-10-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş