Arama sonuçları

Dershane Kaosunda Ortaya Çıkan Sorular Nedir?

Dershane Kaosunda Ortaya Çıkan Sorular Nedir?

Dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili yasayı Anayasa Mahkemesi'nin iptalinin ardından hem özel okul, hem veli, hem öğrenci hem de dershane kurucularının yanıt aradığı onlarca soru çıktı. Bu soruları sizler için derledik, bazılarının yanıtlarını bulduk, bazı sorular ise hala yanıt bekliyor. İşte yanıtlanan sorular:
1- PARAMI GERİ ALIR MIYIM?
Temel liseye 6 bin TL ile 16 bin TL arasında ücretle kayıt yaptıran veliler çocuklarını bu kurumlara göndermekten vazgeçerse ücretlerini geri alacak mı? Bu soruyu yönelttiğimiz Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Cem Gülan, "Veli ayrılmak isterse parası iade edilmek zorunda. Yalnızca öğrenim ücretinin yüzde 10'unu okul isterse kesebilir."
2- ÇOCUОUM OKULUNA GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
Özellikle lise son sınıf öğrencileri başta Anadolu liselerinden üniversite sınavlara daha iyi hazırlanmak için temel liselere geçti. Temel liseden vazgeçen eski okullarında kontenjan varsa geri dönebilir.
3- TRANSFER EDİLEN ÖОRETMENLER NE OLACAK?
Özel okullar sınavlara hazırlık kursları için aylık 2 bin 500 ile 6 bin TL arasında değişen ücretlerle dershane öğretmeni transfer etti. Bu öğretmenlerle bir yıllık sözleşme imzalandı. "Bu öğretmenler ne olacak?" sorusuna bazı okul sahipleri "Bir yıl bizim kurslarımızda çalışabilir" yanıtı veriyor.
4- OKULLARDA HAZIRLIK KURSUNA ÖDENEN ÜCRET GERİ ALINACAK MI?
Özel hatta bazı devlet okulları TEOG ve üniversite sınavlarına öğrencileri hazırlamak için "sınav hazırlık kursları" açma kararı aldı. Bazı okullar velilerden 1.500 ile 6 bin TL arasında ek ücret aldı. Dershaneler kapanmadığına göre veli parasını geri isteyebilir. Ama okul "Ben okulumda takviye kursunu açık tutuyorum, çocuğunu yolla" diyerek, bu ücreti iade etmeyebilir. Tamamen okulun insiyatifine kalmış.
5- SAATİ 80 TL'DEN 600 SAATLİK ANLAޞMA
Bazı okullar saati 80 TL'den dönüşecek dershanelerden öğrencilerini sınavlara hazırlaması için 600 saatlik ders anlaşması ve yıllık ortalama 16 bin TL'lik döküman alımı sözleşmesi yaptı. Bu sözleşmeler iki tarafı iyi niyetiyle fesh edilebilir.
YANITI KESİN OLMAYAN SORULAR
-6 TEMEL LİSELERİN STATÜSÜ YASAL MI?

Özel okul temsilcileri temel liselerin iptal edilen yasaya dayanılarak çıkarılan yönetmeliğe göre kurulmasına için verildiğini söyleyerek, "Yasa iptal edildiğine göre yönetmeliklerinin de geçerliliğini yitirmiş olması gerekmiyor mu?" diyor. Mahkemenin gerekçeli kararı ortaya çıkarsa bu sorunun yanıtı verilebilir yorumları yapılıyor.
7- TEMEL LİSEDEN GERİ DÖNÜŞž VAR MI?
Dershaneden temel liseye dönüşen tekrar dershane olabilir mi? Bu kesin değil. Ama bir kurucu, "Temel lise olan 907 kurumun büyük çoğunluğu izin verilirse tekrar dershane olur. Dershane varken öğrenci neden gelsin? Dönmemize izin verilmeli. Gerekirse öğrenci kaydı yapmayız. Elimizde hem okul hem dershane ruhsatı var" diyor.
8- DEVLETTE KURSLAR NE OLACAK?
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı devlet okullarında hem TEOG hem de üniversite sınavları için verilen "takviye kursların" süreceğini açıkladı, bu kurslarda ders veren öğretmenlerin ek ücretleri de 9 TL'den 18 TL oldu. Ancak veliler okullardaki bu kurslar yerine çocuklarını dershaneye göndermeyi tercih ederse bu kurslarda ders vermek üzere seçilen okul öğretmenleri ne olacak? Bu kurslar öğrenci bulabilecek mi?
9- ÖОRETMENLERİN DURUMU NE OLACAK?
MEB, 6 yıl dershanede sigortalı çalışan öğretmenlerin KPSS şartı aranmadan sözlü sınavla atanacaklarını açıklamış ve başvuruları 1 Temmuz'da alınmaya başlamıştı. Bu öğretmenlerin durumları belirsiz. Bazı öğretmenler ne olacak?
10- DÖNÜŞžENLERE VERİLEN TEޞVİK NE OLACAK, TAZMİNAT YOLU AÇIK MI?
Temel liseye dönüşen kurumlardaki öğrencilere geçen yıl 3 bin TL teşvik verildi, bu yıl da süreceği açıklandı. Özel okul teşviği temel lise için sürecek mi? Birçok aile bu teşviğe güvenerek çocuğunun kaydını yaptırdı. Ayrıca iptal edilen yasada dönüşen kurumlara 25 yıllığına arazi kullanım hakkı ile MEB binalarının kiralanması gibi teşvikler vardı. Bu teşviklerden yararlanan oldu mu ve yararlanan olduysa bunlar iade edilecek mi? 400 dershane kapandı, temel lise olmak için ortalama 150 bin TL harcayarak dönüşen kurumlar "maddi zarara uğradıkları" gerekçesiyle bakanlığa tazminat talebinde bulunma hakları var mı?

Bu yazı Pervin Kaplan imzasıyla Habertürk Gazetesi’nde de yayımlanmıştır.

Fotoğraf: Uğur Dershanesi 

16-07-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş