Arama sonuçları

Devlet yurdundaki öğrencilere ‘sınırlı’ internet: Dersleri takip edemiyorlar

Devlet yurdundaki öğrencilere ‘sınırlı’ internet: Dersleri takip edemiyorlar

Covid-19 tedbirleri kapsamında üniversitelerde hibrit eğitim modeli uygulanırken, devlet yurtları öğrencilere kişi başı aylık 16 GB internet hakkı veriyor. Birçok öğrenci, derslere giremediğini söylüyor.

BirGün'den Yağmur Beril Varol'un haberine göre, üniversitelerde 2021-2022 öğretim döneminin güz yarıyılı, Covid-19 salgınında alınan önlemlerle başladı. Yükseköğretim Kurulu'nda (YÖK) alınan karara göre; üniversiteler, derslerin uygulanış şeklini, salgının seyrine göre kendileri belirliyor; hibrit eğitim, yüz yüze ya da uzaktan eğitim yapabiliyor. Derslerin bir kısmı yüz yüze bir kısmı online olarak sürdürülüyor. Ancak hibrit eğitim modeli, beraberinde birçok sorun da getirdi.

DERSLERE GİRMEYE YETMİYOR

İzmir’de devlet yurtlarında kalan öğrenciler internet bağlantı hızının, çevrimiçi gerçekleşen derslere girebilecek kadar yeterli bir seviyede olmadığından şikâyetçiler. Yurtların öğrencilere kişi başı aylık 16 GB internet kotası sağladığını belirten öğrenciler, internet kotasının yeterli olmadığını söylüyor. Öğrenciler ayrıca, derslere katılabilmek için kendi internetleri kullandıklarını ve bu durumun da onları maddi açıdan mağduriyet yaşadıklarını aktarıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği birinci sınıf öğrencisi, sorunlarını şöyle anlatıyor: “Derslerin bazıları çok uzun sürüyor. Bazı dersler bir buçuk, iki saat sürebiliyor. Mesela salı günleri 8.30’da başlayan ders 12.30’a kadar sürüyor. Daha sonra 13.00’den 5’e kadar süren sürekli süren bir çevrimiçi ders sistem var. Bizim kullanmamız için kişi başı verilen kota 16 GB internet. Öğrenci olarak onların lüks olarak gördüğü şeyleri bir kenara bıraksak bile derslere girmek için bile yeterli değil. Ders kapsamanda hocalarımız bir takım belgeseller izlememizi söylüyorlar ancak bunları yurdun interneti ile izlemek imkânsız.”

DEVLETİN VERDİĞİ KOTA

Mağduriyetlerini yurt yönetimini bildirmelerinin sonrasında yurt yönetiminin, ‘Devlet bu kadar kota veriyor’ cevabını verdiğini söyleyen öğrenci şunları aktardı:

"Yurdun bize tanıdığı kota bittikten sonra ki neredeyse bitmesi 1 haftayı buluyor. Bizde o zamanlarda bilgisayarlarımızı kucaklayıp sürekli bir kafeye ya da pastaneye gitmek durumunda kalıyoruz ama tahmin edersiniz ki insanlar size internetlerini kullanmanıza kuru kuruya izin vermiyorlar. Bir şeyler yiyip içmeniz gerekiyor ki o kafede oturabilesiniz. Bir çay, kahve söyleyip saatlerce de oturamıyorsunuz öyle yaptığınız da patronun ya da garsonun kötü bakışlarıyla karşılaşıp rahatsız oluyorsunuz. Öyle günler oluyor ki ders kapsamında sunum hazırlamamız gerekiyor. Geçen hafta oda arkadaşım sunum hazırlayabilmek için yine kafeye gitmişti ancak yurda son giriş saatti 11 olduğundan sunumu hazırlayamadan döndü. Öyle olunca da biz sıra ile biraz biraz ona kendi internetimizi açtık.”

İNTERNET SORUNU BİTMİYOR

Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf olan bir başka öğrenci ise şöyle dedi: “Var olan interneti bile kullanamıyoruz çok kötü çekiyor. Sabahları derslerimizin olduğu saatlerde çekmiyor mesela gece 2-3 gibi çekiyor. Bu sebepten genel olarak kendi kotamı kullanıyorum olsa da olmasa da. Bu sebepten ayda fazladan 75 lira cebimden çıkıyor. Zaten yurdun bize verdiği kota en fazla ki haftada bitiyor.”

ÖĞRENCİLERE KENDİ CEBİNİZDEN KARŞILAYIN YANITI

Yurtların 16 GB Kotasında kaynaklı derslerine girmekte zorlanan Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü üçüncü sınıfta olan öğrenci de, şöyle dedi:

“Covid-19 tedbirleri gereği yalnızca 1 gün yüz yüze dersim olmakla birlikte 10 dersimin 8 tanesi online olarak gerçekleşiyor ancak barınmakta olduğum İzmir Zübeyde Hanım kız KYK yurdunda internet bağlantısı derslere girebilecek kadar yeterli bir hıza sahip değil. Bunun yanında bize tanımlanmış olan 16 GB internet kotası 1 ders için 1.5 GB internet gittiğini varsayarsam yalnızca 1 hafta boyunca derslerime girebilmeme yetebilecek düzeyde. Bunun yanında ödevlerimi, gerekli okumalarımı yapamayıp burada bulunmamın asıl amacı olan eğitim faaliyetlerimi gerçekleştiremiyorum. Öğrenci işleriyle konuştuğumuzda altyapısız bir interneti bağlatabileceğimizi önerdiler ancak bunun maliyeti 600 TL ve biz öğrenci olarak karşılayabilecek durumda değiliz. İnternetin iyileştirmesini ve kotanın yükseltilmesini talep ediyoruz.”

TEKNOLOJİ BAKANLIĞI İLE GÖRÜŞMELERDE BULUNDUNUZ MU?

Öte yandan CHP İzmir Milletvekilli Tacettin Bayır, öğrencilerin sorunu Meclis’e taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e 26 Ekim tarihinde soru önergesi verdi.

Bayır, Bakan Özer’e şu soruları yöneltti:

-Ülkemizde, internet bağlantı hızının yetersizliği ve kotanın yetmemesi ile ilgili, Bakanlığınıza gelen şikâyet var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?
-Söz konusu sorunların çözümü ile ilgili, Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelerde bulundunuz mu? Bulundu iseniz; hangi tarihlerde bulundunuz? Görüşmeler hangi aşamadadır?
-İnternet alt yapısı hazır olmayan veya yetersiz olan üniversitelerimiz var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?
-Ege Üniversitesi Zübeyde Hanım Kız Yurdunda kalan öğrencilerin sorunları ile ilgili, çözümünüz olacak mıdır?

28-10-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş