Arama sonuçları

Dijital oyunlarda ‘kriminal saatler’: 02.00-05.00

Dijital oyunlarda ‘kriminal saatler’: 02.00-05.00

Pandemi ile birlikte uzaktan eğitimin yaygınlaşması çocukların ekran karşısında geçen sürelerinin artmasına ve “sanal tehditlere” maruz kalmalarına da neden oluyor. Uzmanlar ise aileleri “kriminal saatler” konusunda uyararak, çocuklarını takip etmeleri önerisinde bulunuyor.

Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Tehlikeli Dijital Oyunlar ve Çocuklarımız’ seminerinde Uğur Okulları velileri ile buluştu. Dijital oyunların çocuklara bir ödül ya da ceza olarak sunulmaması gerektiğini söyleyen Eraslan, dijital dünyanın olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuzluklarına da dikkat çekti.

Eraslan, dijital tehlikeli oyunlara karşı farkındalık olması gerektiğini söyleyerek, bu oyunların bağımlığa da neden olduklarını söyledi. Eraslan’ın ebeveynlere önerilerini ve uyarıları şöyle oldu:

ŞİDDET İÇEREN OYUNLAR TEHLİKE

Karşımızda milyonlarca dolarlık bir endüstri var. Çocuklarda bağımlılığa neden olan bu oyunlar nedeniyle Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında dijital oyun cinayetleri işleniyor. Şiddet içeren dijital oyunlar eğitimli ya da eğitimsiz herkes için bir tehlike. Bu nedenle aileler, dijital dünya ile ilgili öncelikle kendileri bilgi sahibi olmalı ve dijital güvenliği çocuklarına erken yaşta anlatmalı. Özellikle küçük yaştaki çocukların internetteki faaliyetlerini gözlemlemek önem taşıyor. Oyun, çocuğa bir ödül ya da ceza olarak sunulmamalı.

HANGİ ÇOCUKLAR OYNUYOR?

Araştırmalara göre bu oyunları en çok bağlantı ve ilişki problemli yaşayan, içine kapanık çocuklar oynuyor. Rekabet ihtiyacı, sosyalleşme, yalnızlık hissi, benlik saygısının düşük olması gibi çocuğun kendine bağlı faktörler oyun bağımlılığını tetikleyebiliyor.

EV ORTAMI ETKİLİ OLUYOR

Bunun yanı sıra ev ortamındaki ilgisizlik, tutarsızlık, şiddet, sosyal çevredeki olumsuz rol modeller ve dijital teknolojiye erişim kolaylıkları da çocukları tehlikeli oyunların tuzağına düşürüyor. İşte bu noktada ebeveyn ve çocuk ilişkisi hayat kurtaran bir faktör. İnsanlar tehlikeli dijital oyunlar oynadıklarında, tıpkı uyuşturucu kullanımında olduğu gibi dopamin ve seratonin hormonları salgılanıyor. Dopamin salınımı yoluyla beyindeki ödül merkezinin uyarılması bağımlılık yapıyor. Öldürme duygusu dijital oyunlarda böyle harekete geçiyor. Bu oyunları oynayan çocuklarda saldırganlık düzeyinde artış yaşanıyor. Düşmanlık ve öfke duyguları gelişiyor.

KRİMİNAL SAATLERE DİKKAT

Hayatını ekran başında geçiren bir kitle var . Öyle ki bilgisayarsız, tabletsiz ya da internetsiz kalma korkusu yaşıyorlar. Ayrıca aile ve sosyal ilişkileri olumsuz etkileniyor. Hatta oyuncular gerçeklik algısını kaybedebiliyor. Oyundaki kahramanla özdeşleşenler ve bu avatarların gücüne sahip olduklarına inananlar var. Aileler, mutlaka çocuklarının internet bağlantılarını takip etmeli. Özellikle ‘kriminal zaman dilimi’ olarak adlandırılan ve 02.00 ila 05.00 saatleri arasını kapsayan sürede online suç bağlantılarının gerçekleştiğini bilmeli.

 

22-03-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş