Arama sonuçları

Din dersi dayatmasına tepkiler sürüyor

Din dersi dayatmasına tepkiler sürüyor

Din dersi dayatmasına tepkiler sürüyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin yapılacağı tarihi açıklamasının ardından kimi vakıf, dernek ve cemaatlere bağlı kuruluşların dini içerikli kimi derslerin seçilmesi için yoğun bir kampanyaya başladığını kaydeden Eğitim-Sen ve Veli-Der ve Öv-Der Ankara şubeleri konuya ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

BirGün'de yer alan habere göre, Ankara Eğitim Sen Şubeleri adına Ankara Eğitim Sen 2 No’ lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü tarafından yapılan basın toplantısında, “Dini derslerin seçilmesi için elinden gelen her türlü çabayı ortaya koyan bu kuruluşların istedikleri dersleri seçtirmeyi siyaseten elde edilmiş bir başarı olarak gördükleri açıktır. Bu dönem, yaşanan salgından dolayı seçmeli derslerin belirlenmesi daha da karmaşık ve sorunlu hale gelmiştir. Öğrencilerin, kendilerine tanınan süre içerisinde ders seçimini yapmalarının oldukça güç olduğu açıktır” denildi.

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmaları ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ etmelerinin hatırlatıldığı açıklamada, “Her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, Ankara genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrenci, veli ve öğretmenlerin Eğitim-Sen ve Veli-Der ve Öv-Der Ankara şubelerine ulaşabileceği bildirildi.

Basın açıklamasının tamamı şöyle:

“Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihlerinin 4-22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacağını açıkladı. Bu açıklamanın hemen ardından kimi vakıf, dernek ve cemaatlere bağlı kuruluşlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da, dini içerikli kimi derslerin seçilmesi için yoğun bir kampanyaya başladı. Seçmeli dersler sadece öğrencilerin alacağı dersleri değil aynı zamanda da okulda bulunan öğretmen normlarını ve dolayısıyla da yeni atanacak öğretmenlerin alanlara dönük kontenjanlarına kadar çok fazla alana etki etmektedir. Dini derslerin seçilmesi için elinden gelen her türlü çabayı ortaya koyan bu kuruluşların istedikleri dersleri seçtirmeyi siyaseten elde edilmiş bir başarı olarak gördükleri açıktır. Bu dönem, yaşanan salgından dolayı seçmeli derslerin belirlenmesi daha da karmaşık ve sorunlu hale gelmiştir. Öğrencilerin, kendilerine tanınan süre içerisinde ders seçimini yapmalarının oldukça güç olduğu açıktır.

‘MAĞDURİYETLER ARTIYOR’

Zamanında ders seçimini yapamayan öğrencilerin yerine dersleri okul yönetimlerinin belirleyecek olması yaşanması muhtemel mağduriyetleri artırmaktadır. Bunun anlamı derslerin büyük bir bölümünün sendikal siyasal yakınlığa göre atanmış yöneticiler eliyle belirlenecek olmasıdır. Uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilerin ders seçimi yapmasının da mümkün olmadığının ayrıca altını çizmek gerekmektedir.

MEB, her ne kadar seçmeli derslerin öğrencilerin ilgi ve isteklerine göre belirlenmesi gerektiğini ifade etse de geçtiğimiz yıllar içinde eğitimde yaşanan yoğun siyasal kadrolaşmanın ve yandaş atamaların bir sonucu olarak bazı dini içerikli derslerin seçilmesi için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeye çalışıldığı açıktır. Söz konusu derslerin seçilmesi için faaliyet sürdüren bu dini vakıf, dernek ve cemaatler ülkenin eğitim politikasının belirlenmesinde etkin olmak için oldukça yoğun bir çaba içerisindedir.

Yıllardır iktidarın eğitim politikalarını belirleme noktasında dayanak olarak kullandığı ve yaptıkları protokoller mahkeme kararı ile defalarca iptal edilen vakıf, dernek, sivil toplum örgütü ve cemaatlerin ( Ensar, Tügva,Türgev, Eğitim Bir Sen, İlim Yayma, İHH vb.) Eğitimi Destekleme Platformu (EDP) adı altında Vali, Kaymakam, Milli Eğitim Müdürleri, Müftüler, kurum amirleri ile düzenli toplantılar gerçekleştirdikleri, Türk Milli Eğitimi’nin ve öğrencilerimizin gelecekleri ve eğitim faaliyetleri üzerinde kararlar alma haklarını kendilerinde buldukları, broşürler bültenler yayınladıkları, sosyal medya hesaplarındaki boy boy resimlerle hiç çekinmeden bu faaliyetleri yürüttükleri ortadadır.

‘ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ HIZLA BİR KARANLIĞA DOĞRU SÜRÜKLENMEKTEDİR’

Geçtiğimiz yıllarda bazı okul yöneticilerinin öğrenci ve velilere bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmaları ve sadece seçilen dersleri imzalamaları için velilere tebliğ etmeleri, din eğitimi içerikli derslerden zorunlu paketler hazırlamaları, yukarıda bahsettiğimiz meşru olmayan toplantılarda alınan kararların bir yansıması olarak karşımızda durmaktadır. Anlaşıldığı üzere yine bu dernek ve vakıflar, kendilerini yasaların üzerinde görmektedirler. Acı olan taraf bu olmakla birlikte Milli Eğitim sistemimizin içler acısı hali de gözler önünde durmaktadır. Eğitim sistemimiz; bilimsellikten, araştırmacılıktan, sorgulayıcı yaklaşımdan, sanattan, spordan ve üretimden uzaklaşarak, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini hızla bir karanlığa doğru sürüklemektedir.

Eğitim Sen Ankara Şubeleri ve veli dernekleri olarak kamuoyunun bir kez daha dikkatini çekmek ve ilgilileri uyarmak isteriz.

Geçmişte defalarca yapıldığı gibi veli ve öğrenciler adına ders seçen okul yöneticileri, suç işlediklerini bilmeli ve ona göre hareket etmelidir. Seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun, mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiyor; eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın, seçmeli derslerin belirlenmesi sürecini yakından takip edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ankara genelinde ders seçimi konusunda sorun yaşayan tüm öğrencilerimiz, velilerimiz ve öğretmenlerimiz bizlere ulaşabilir.

Seçmek özgürlüktür ve haktır. Öğrencilerimizin hakları ve ortak geleceğimiz için sürecin takipçisiyiz."

13-01-2021


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş