Arama sonuçları

Din eğitiminde ‘sınırlar’ aşıldı

Din eğitiminde ‘sınırlar’ aşıldı

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, ilk kez imam hatip okullarının dışına çıktı. Müdürlüğün, tüm il milli eğitim müdürlüklerine yazı göndererek, “Ramazan Günlükleri” projesine destek olunmasını istediği öğrenildi.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi kapsamında MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yetkilerinde 8 Nisan’da yapılan değişiklikler ile müdürlüğün adeta özerkliği ilan edildi. Hafızlık eğitimine yönelik yetki ve karar tamamıyla Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne verilirken müdürlüğün merkezden herhangi bir izin almaksızın üniversiteler ile kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilmesinin önü açıldı.

İmam hatip okullarından sorumlu olan müdürlüğün, akademik eğitim veren liselerin faaliyet alanlarına müdahalesinin önü de kararnameyle açılırken müdürlüğün ramazan ayı bahanesiyle “Etkinliğe destek” talebinde bulunduğu bildirildi.

RAMAZAN VESİLESİYLE

MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül imzasıyla hazırlanan, “Ramazan Günlükleri” isimli yazı, müdürlüğün imam hatip okulları dışındaki okullara müdahalesini ortaya koydu. Yazıda, “Ramazan vesilesiyle birlik ve beraberlik duygularını pekiştirmek” amacıyla “Ramazan Günlükleri” isimli proje hazırlandığı belirtilerek, “Faaliyetlerin okullara duyurulması, imkanlar ölçüsünde ve gönüllülük esasına göre gerçekleştirilmesinin sağlanması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim” denildi. Yazıya bir de link yerleştirildi ve projeye destek veren etkinliklerin ilgili linke yüklenmesi gerektiği ifade edildi.

CHP Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Mustafa Adıgüzel, yazıya yönelik BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. Müdürlüğün paylaştığı linkte yer alan bir videonun fen lisesinde çekildiğini belirten Adıgüzel, “Örgün eğitim veren düz liselerde ülkemizde yaşayan her inanç grubundan ailelerin çocukları eğitim görmektedir. Bu örnekte arka fonda Ordu Fen Lisesi yazıyor. Yarın da bir başkası çıkar kendi inanç ve kültürüne göre etkinlik yapar” dedi.

Müdürlüğün yazısında, etkinliğe yönelik, "Milli birlik ve beraberliği güçlendirme" gerekçesinin ileri sürüldüğünü ifade eden Adıgüzel, şunları kaydetti:

“Milli birlik kavramı içerisinde ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes vardır. Müslüman ya da diğer dinlere mensup ya da diğer mezhep ve inanç kesimlerine herkesi içine alır. Böyle bir etkinliği milli birliğe beraberliğe katkı yapıyormuş gibi sunmak gerçekçi değildir. Hatta ayrıştırıcı bile olabilir. Resmi yazıda geçen, ‘Okul kültürü ile Ramazan bereketini birleştirmek’ tanımı da manidardır. Ülkemizde her birey dini düşünce ve inançlarında özgürdür. Bir kamu kurumu eliyle bir kısmına kurumsallık kazandırıp diğer kısmını görmezden gelmek ayrımcılıktır. Yazıda, ‘Gönüllülük esasına’ göre denilmesine rağmen etkinliklerin internet portalından takip edilmesi talimatı zaten onu gönüllülükten çıkarıp pratikte mecburiyete çevirmektedir. Toplumu böldüler, şimdi de milli eğitimi ve öğrencileri bölüyorlar.”

11-04-2022


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş