Arama sonuçları

Üniversiteler arası yatay geçiş nasıl oluyor?

Üniversiteler arası yatay geçiş nasıl oluyor?

Üniversiteler arası yatay geçiş nasıl oluyor? Diplomanızı başka bir üniversiteden alın. Bölümünüzü başka bir üniversitede bitirme şansınız bulunuyor. Öğrenim gördüğünüz yükseköğretim kurumundan başka bir yükseköğretim kurumuna okuduğunuz alana ya da eşdeğer bir programa yatay geçiş yapma hakkınız var.

ÜNİVERSİTELER ARASI YATAY GEÇİŞ NASIL OLUYOR?
 

Okuduğunuz bölüme ya da benzeri bir programa başka bir üniversitede devam edebilirsiniz. Buna da kuramlar arası yatay geçiş deniyor.  Bunun için de istenen not ortalamasını tutturmanız..Ancak tüm yatay geçişlerde olduğu gibi bunun da kuralları bulunuyor.

İşte kurumlararası yatay geçiş ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları:

KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞž İÇİN NOT ŞARTI VAR MI?

Kurumlararası yani üniversiteler arası  yatay geçiş yapabilmek için kayıtlı olduğunuz programdaki not ortalamanızın 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

İLİŞİĞİM KESİLDİYSE YATAY GEÇİŞ YAPABİLİR MİYİM?

Başarısızlık veya disiplinsizlik nedeniyle ilişiğiniz kesildiğiyse başvuru yapamazsınız.

MERKEZİ YERLEŞTİRME PUANIYLA GEÇİŞ YAPABİLİR MİYİM?

Not ortalamasının yanı sıra taban puan ile de geçiş yapabilirsiniz. Burada da kural programlar arası geçişte olduğu gibi geçmek istediğiniz üniversitede bu bölüme en son giden öğrencinin taban puanına eşit ya da ondan yüksek taban puanına sahip olmak. Ancak burada unutmamanız gereken nokta şu. Kurumlar arası yatay geçişte başvuru yapanların yerleştirilmesi önce not ortalamasına göre yapılacak. Sonra boş kontenjan kalırsa taban puanla yerleştirme olacak. Yani not ortalaması daha önemli.

KURUMLARARASI YATAY GEÇİŞ NE ZAMAN YAPILIR?

Daha önce sınırlamalar vardı. Ancak YÖK, Ek-1 Madde değişikliği yaparak burada sınırlamayı kaldırdı. Buna göre öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı, geçmek istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere yatay geçiş için başvuru yapabilir

BÖLÜM VE ALAN SINIRLAMASI VAR MI?

Evet var. Kurumlar arası yatay geçişte her alan ve bölüme başvuru yapamazsınız. Geçiş, aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılıyor.

EޞDEОER DİPLOMA PROGRAMI NEDİR?

İsim ve içerikleri çok benzer ya da aynı olan, içeriklerinin en az yüzde 80’inin birbiriyle örtüştüğü programlar.

YATAY GEÇİŞž KONTENJANI NASIL BELİRLENİR?

YÖK’ün belirlediği kontenjanlar doğrultusunda ayarlanır. Fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları son yarıyılda programla ilişiği kesilen ve yatay geçiş ile gelmiş öğrencilerin farkını geçmeyecek şekilde ek kontenjan belirleyebilirler. Bu kontenjanlar haziran sonunda, önlisans diploma programlarının ilave yatay geçiş kontenjanları ise en geç aralık sonunda YÖK’e bildirilir.

YABANCI DİLDEKİ PROGRAMA GEÇMEK İSTERSEM NE YAPACAОIM?

Yabancı dil şartını yerine getirmeniz ve bunun için istenen sınavlara girmeniz gerekiyor. Kurumun kendi yaptığı sınav, Yabancı Dil Sınavı (YDS), TOEFL veya IELTS gibi sınav sonuçlarıyla da yabancı dil yeterliliğinizi ispatlayabilirsiniz. Bu sınavda da geçiş yapılacak kurumun belirlediği taban puanı veya üzerini almanız gerekir.

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ARASINDA YATAY GEÇİŞž YAPARSAM MEVCUT BURSUMU KAYBEDER MİYİM?

Evet kaybedebilirsiniz. Geçiş yaptığınız programlarda burs verip vermeme kararı geçilen vakıf üniversitesine ait olacak.

DEVLETTEN VAKIF ÜNİVERSİTESİNE GEÇİŞž YAPABİLİR MİYİM?

Evet. Fakat burs alıp almama konusunda vakıf üniversite karar verir.

BAޞKA ޞEHİRDEKİ ÜNİVERSİTEYE GİDEBİLİR MİYİM?

Evet, başka şehirlerdeki programlara geçişle ilgili bir engel yok. Tek şart not ve taban puanı tutturabilmek..

FAZLA BAޞVURU OLURSA NE OLACAK?

Puan ve başarı sırasına göre önde olan öğrenciler tercih edilir.

AÇIKÖОRETİM VE UZAKTAN EОİTİM PROGRAMLARINA NASIL BAޞVURABİLİRİM?

Kontenjan sınırlanması bulunmayan açık veya uzaktan öğretim programlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, ilgili yükseköğretimine eylül ayının ilk haftasında direk başvuruda bulunur.

YATAY GEÇİŞž KONTENJAN VE TAKVİMİNİ NASIL ÖОRENEBİLİRİM?

Önlisans programlarında yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimleri ikinci yarıyıl için ocak ayı, üçüncü yarıyıl için de temmuz ayında ilan edilir. Lisans programlarında da ara sınıflar için yatay geçiş kontenjanları temmuz ayı içerisinde ilan edilir.

YATAY GEÇİŞžTEN PİŞžMAN OLURSAM GERİ DÖNEBİLİR MİYİM?

Yatay geçişten pişman olunması halinde geri dönüş için her kuruma göre değişen belli bir süre vardır. Önce geçilen yükseköğretim kurumuna yatay geçişin iptali için ve halihazırda devam edilen kuruma ise kayıt yinelemek için birer dilekçe vermek gerekiyor.

BAޞVURUMUN GEÇERLİ OLDUОUNU NASIL ANLAYACAОIM?

Başvurusu geçerli olan adayların isimleri, puanlarına göre sıralanmış şekilde başvurulan yükseköğretim kurumunun internet sayfasında yayınlanır.

YURTDIޞINDA OKUYORUM, YARARLANABİLİR MİYİM?

Evet, yararlanabilirsiniz. Bunun için öğrencinin yurtdışında okuduğu kurumun YÖK tarafından tanınması ve yatay geçiş için başvurduğu üniversite tarafından eşdeğerliğinin onaylanması gerekiyor.

YURTDIޞINDAN NASIL YATAY GEÇİŞž YAPABİLİRİM?

İki şekilde yapılır:

Adayların not ortalaması ve geçmek istediği programla ortak dersleri varsa bunlardaki başarısı üniversite senatosu tarafından belirlenen kriterlere göre değerlendirilir ve yurtdışı yatay geçiş kontenjanı kapsamında yatay geçişleri sağlanır.

İkinci yol ise, ÖSYS veya eşdeğer bir sınavdan aldıkları puan ve yatay geçiş kontenjanları doğrultusunda bu öğrenciler kurumlar arası yatay geçişe başvurabilirler. Yerleştirme sınavından alınan puanın, başvurulacak kurumun istediği taban puana eşit veya ondan daha yüksek olması haline başvuru yapılabiliyor. Bu öğrencilerin tüm derslerinde başarılı olması şartı aranmaz ve başvuruları yurtdışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.

Fotoğraf: İstanbul Bilgi Üniversitesi 

20-07-2018


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş