Arama sonuçları

Dönüşüm Süreci Neler Getirecek?

Dönüşüm Süreci Neler Getirecek?

 

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tartışmalar ülke gündemini uzun süredir meşgul ediyor. Eğitim sistemimiz içinde yarım asırdan beri var olan ve son yirmi beş yılda oldukça yaygınlaşan dershaneler, bir çok kesimi ilgilendirdiği için bu tartışmanın boyutları da büyük. Tartışmalar geçen yıl 14 Mart’ta Meclis’ten geçen bir kararla noktalandı. Dershaneler 1 Eylül 2015’te kapanacak ya da okula dönüşecek. Kurucular, dershanelerini kapatarak yollarına anaokulu, ilkokul, ortaokul ya da Temel Lise olarak devam edecekler.

YUMUޞAK BİR GEÇİŞž SAОLANACAK

Bu kararın verildiği tarihte faal olan 3 bin 800 civarındaki dershaneden yaklaşık 2 bini dönüşüm için başvurdu. Milli Eğitim Bakanlığı dönüşüm okulları için diğer özel okullardan farklı bir standartlar yönergesi oluşturdu. Dershaneler mevcut binalarında laboratuvar, görsel sanatlar dersliği, bilişim dersliği ve kapalı spor alanı oluşturma gibi değişikliklerle okul ruhsatı alabiliyor. Bu okullar 2018-2019 öğretim yılı sonunda taahhüt ettiği bir özel okula dönüşecek. Yeni standartlarda başka binalara taşınacak. Böylece dershanelerin özel okula dönüşümü yumuşak bir geçişle sağlanacak.

Eğitim sistemimizdeki her yeni adım gibi dershanelerin dönüşümü de ilgili kesimlerce tartışılıyor. Dershaneler öncelikle kapanmaya büyük tepki gösterse de dönüşüme yeni bir heyecanla sarıldı. ޞimdi Anadolu'nun her köşesinde yeni okullar filizleniyor. Daha çok Temel Lise'ye dönüşmeyi tercih eden sektör, sınav hazırlığında deneyimli, ama okul çalışmalarında yeni olan kadrolarını da hizmet içi eğitimlerle lise öğretmenliğine hazırlıyor. Seminerler, konferanslar düzenliyor. Bu çalışmalara dershanelerin bağlı olduğu dernekler de katkıda bulunuyor.

SINAVA HAZIRLIKTA BOޞLUK OLUޞACAK

Ülkemizde yüksek katılımlı sıralama ve seçme sınavları devam ederken dershanelerin kapatılması, hazırlık alanında büyük bir boşluk oluşturacaktır. Özellikle resmi okullarımızın yaklaşım ve birikim açısından bu ihtiyacı gidermekte zorlanacağı açıktır. Belki uzun bir süreçte bu alt yapı oluşabilir,ama önümüzdeki birkaç yıl bu eksiklik ciddi şekilde hissedilecektir. Bu anlamda, dönüşüm okullarının yıllar boyu oluşturdukları birikimle bu açığı kapatacağı kanısındayım. Yaşamın hiçbir alanı boşluk kabul etmez. Bu ihtiyaç meşru kurumlarla karşılanmazsa yasal olmayan kişi ve oluşumlarca karşılanır. Halk deyimiyle "merdiven altı"na kayar. Zaten şimdiden bu açıktan yararlanmak isteyen fırsatçıların mekânlar tuttuğunu, ekipler oluşturduğunu gözlemliyoruz.

OKULLARDA KALİTE YARIޞI HIZLANACAK

Dershanelerin boşluğunu kısmen de olsa doldurmak için, dönüşüm okulları doğru bir karar ve önemli bir adımdır. Bu okullar özellikle resmi okulların yükünü hafifletecek, bu okullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı azalacaktır. Okullardaki kalite yarışını hızlandıracak, öğretmenlerin kendilerini yenilemelerine ve daha iyi bir hazırlıkla sınıfa girmelerine katkıda bulunacaktır. Eğitim sistemimize sağlayacağı en büyük katkı ise, okullaşmada özel sektörün payını artırmak olacaktır. Eğitimde özel sektörün payı yüzde 4’ün altındadır. Bu oran gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında oldukça geridir. Dönüşüm sürecinin sonunda özel sektörün payı en az ikiye katlanacak ve önemli bir eşik aşılmış olacaktır.

ÖDÜN VERİLMEZSE BAޞARILI OLUR

Bu okulların başarılı olması kaliteli ve disiplinli bir eğitim anlayışıyla gerçekleşir. Yıllarca dershanecilik yapan kadroların yeni formata adapte edilmesi bir çaba gerektirir. Öğretmenler dersleri daha ayrıntılı işlemek, konuları uygulama, proje ve performanslarla genişletmek zorundadır. Okullarda testlerin yanı sıra açık uçlu sorularla yapılan yazılı sınavlar da devreye girecektir. Öğrencilere not verilecek, performans değerlendirmeleri yapılacaktır. Yani artık dershanedekinden daha kapsamlı uygulamalar gereklidir. Dershane döneminde haftada en fazla 16 saatte aktarılan program şimdi 35 saatte verilecek. Bu nedenle öğretmenlerin bu yeni duruma hizmet içi eğitim programlarıyla hazırlanması gerekir. Sınıf içi disiplin ve okul disiplini, öğrencilerin devam-devamsızlık durumu daha dikkatli takip edilmelidir. Bu okullar başarılı olursa kalıcı bir okul türü olarak devam da edebilir. Sözün özü, sektör işine dört elle sarılır kaliteden ödün vermezse, dönüşüm okulları eğitim sistemimizin önemli bir boşluğunu dolduracaktır.

BAޞARI AYRINTIDA GİZLİ

Bu süreçte özel ve resmi okulların da dershanelerin işlevini karşılayacak çalışmalar yapması gerekiyor. Dersleri okul dışında takviye etme imkânının kalmadığı dikkate alınmalı, dersler daha etkin işlenmeli ve takviye kursları düzenlenmelidir. Daha çok örnek soru çözerek, konuların kalıcı biçimde öğrenilmesi için daha fazla titizlik göstererek, kalitede yarışmalıyız.Yeni sürecin okul öğretmenlerimizi de hareketlendireceğine, yeni bir motivasyon oluşturacağına inanıyorum.

Dönüşümün başarısı ayrıntılarda gizli. Kaliteyi düşürmeden,ticari kaygıları ön plana çıkarmadan ülkemizin eğitim öğretim düzeyini bir basamak da olsa yukarıya çıkarmayı başarabilirsek, süreçten Türk eğitim sistemi kazançlı çıkar. Aksi durumda eğitimde fırsat eşitliği ciddi biçimde yara alır. Zamanın, taşları yerine oturtmada inanılmaz bir büyüsü olduğuna inanıyorum. Niyetler samimiyse sonuç da hayırlı olur.

 

 

 

19-02-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş