Arama sonuçları

'Dönüşümlü eğitim' mi başlayacak?

'Dönüşümlü eğitim' mi başlayacak?

'Dönüşümlü eğitim' mi başlayacak? Sağlık Bakanlığı’nın okulların açılmasıyla ilgili yayımladığı rehbere göre okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde öğrenci planlaması yapılacak. Bu durumda 40 metrekarelik alana 10 öğrenci düşeceğine göre 30 öğrenci ne olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) kararıyla 2020-2021 eğitim öğretim yılı 31 Ağustos'ta başlayacak. Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu ise "Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi" hazırlayarak, okullar açıldığında hangi önlemlerin alınacağını belirledi. Rehbere göre okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak. Sınıflarda da öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacağı belirtiliyor. Ayrıca öğrenciler çapraz oturma düzenine geçecek.

'DÖNÜŞÜMLÜ EĞİTİM' Mİ BAŞLAYACAK?

Peki bu ne anlama geliyor?

Devlet okullarında bir sınıfın metrekaresi 40 metre kabul edildiğinde ki, birçok okulda bu şekilde bu rehbere göre aynı anda bu sınıfta en fazla 20 öğrenci olabilir. Bu da sıralarda tek başına oturdukları takdirde sağlanabilir. Yani sınıftaki sıra sayısı azaltılacak. 

Bu yıl yenilenen yönetmeliğe göre Anadolu liselerinde sınıf mevcutları 40’a çıkarıldı. Bazı okullarda toplam öğrenci sayısı 1200'ü aşıyor. Bu durumda 40 kişilik sınıfta 20 öğrenci okula gelecekse geri kalan 20 öğrenci ne olacak? Zaten birçok okulda ikili eğitim yapılıyor. Bu kez üçlü, dörtlü eğitim mi olacak? Aynı anda öğrenciler teneffüse çıkamayacaksa nasıl planlama yapılacak? Örneğin bu yıl bazı Anadolu liselerinde sadece 12 tane 9'ncu sınıf şubesi açılacak.

SIRAYLA MI OKULA GELECEKLER?

Seçeneklerden birisi dönüşümlü olarak öğrencilerin okula gelmesini sağlamak mı? Yani 20 öğrenci okulda ders alırken, geri kalan  öğrenciler uzaktan eğitim mi alacak? Bu durumda gruplara bölünen öğrenciler iki günde bir okula mı gelecek? Derslik açığı dikkate alındığında bu nasıl sağlanacak? Ayrıca 4 metrekareye 1 öğrenci kuralı nasıl işleyecek? Tüm okulda kapalı alana göre mi yoksa açık alan da dikkate alınarak mı bu yapılacak?

ÖZEL OKULLARDA İKİLİ EĞİTİM Mİ BAŞLAYACAK?

Özel okullar da bu rehbere uygun hareket etmek zorunda. Bu okullarda da yönetmeliğe göre sınıflar ilkokul, ortaokul ve lisede en fazla 24 kişilik olabilir. Bu durumda bazı özel okullarda ikili eğitim başlar mı? Şu andaki yönetmeliğe göre anaokullarında 1.5 metrekareye 1 öğrenci, ilk, orta ve lisede 1.2 metrekareye 1 öğrenci düşmek zorunda.

Gördüğünüz gibi birçok soru işareti bulunuyor. Bu soru işaretlerinin giderilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın açıklama yapması gerek. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bu standartların nasıl uygulanacağına ilişkin açıklama merakla bekleniyor.

07-07-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş