Arama sonuçları

Dövme ve boya yaptıracak ne yapacaksınız?

Dövme ve boya yaptıracak ne yapacaksınız?

Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Okan, aileler için cilt sağlığı rehberi olacak bilgiler içeren “Krem: Cilt  Sağlığının ABC’si” adlı kitabında; günümüzde hayli erken yaşlarda başlayan ergenlik dönemiyle birlikte kozmetik kullamı ve dövme yaşının da düştüğüne dikkat çekiyor. Okan’ın ailelere önerileri ve uyarıları şöyle:

DÖVME İSTİYORSA İYİ DÜŞÜNÜN

Çocukların sık başvurdukları geçici dövme ve Hint kınası, bazen istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Hint kınası ve geçici dövmelerde bulunan parafenilendiamin maddesi, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Maddenin temas ettiği alanda kızarıklık, sulantı, kaşıntı ve ödem gibi bulgular görür. Bazen tüm vücutta alerjik tepki görülebilir. Kaşıntı sonrası enfeksiyon gelişebilir ve lenf bezlerinde büyüme görülebilir.

Duyarlı kişide ilk dövme yapıldığında reaksiyon görülmemesine rağmen ikinci temasta tepki görülür. Çocuk eğer dövme sonrası kızarıklık, sulantı, kaşıntı gibi bulgular tarif ediyorsa aileler çocuklarını bir defa daha asla yaptırmaması konusunda uyarmalıdırlar.

ÖNCE TEST SONRA BOYAYA İZİN

Geçmişinde geçici dövme sonrası alerjik reaksiyon tarif eden kişilerde saç boyalarına karşı alerjik tepki görülme olasılığı yüksektir. Çocuklarda saç boyatma yapılacaksa, boyamadan önce ön kolun iç yüzüne test edilmelidir. Alerjik bünyeli çocuklarda saç boyama işlemi yapılacaksa bu yüzden tedbirli davranılmalıdır.

Ayrıca boyada bulunan alerjeni tespit etmek amacıyla yama testine başvurulur.  Test sonucuna göre, boyanın içeriğinde yer alan alerjik madde hastaya belirtilerek, o maddeyi içeren saç boyalarını hastanın kullanmaması konusunda bilgi verilir.

KÜPE 5 YAŞINDAN SONRA

Kız çocuklarına küpe takılmadan önce ailelerin birtakım tedbirler almaları gerekir. Çocukların kulaklarındaki küpeyi koparıp ağza götürebilme riskleri olduğundan küpe takmaya 5 yaşından büyük kız çocuklarında başlanmalıdır.

Küpe takılırken güvenilir yerde kulağın delinmesine dikkat edilmelidir. Kirli elleri kulağa götürme, küpenin fazla baskı yapması kulakta enfeksiyon gelişmesine neden olur. Kulakta ağrı, kızarıklık, şişlik ve ödem görülür. Küpelerin içeriğinde yer alan nikel ve kobalt maddesi, duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kulakta kaşıntılı, sulantılı yaralar gelişebilir. Bu sebepten dikkatli olunmalıdır.

ERGENLİK ÖNCESİ AĞDA YERİNE KREM

Ergenlik öncesi kız çocuklarında görülen fazla tüyler, çocukları psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir. Ergenlik öncesi görülen fazla tüylenme, hormonal bir bozukluktan kaynaklanabileceği gibi, yapısal ya da ailevi olabilir.

Ergenlik öncesi kız çocuklarında kılların uzaklaştırılabilmesi amacıyla tıraşlama ve kıl dökücü kremler öncelikle önerilmelidir.

NEMLENDİRİCİ SÜRÜN

Kıllar alındıktan sonra vücuda nemlendirici losyonlar sürülmelidir. Koltuk altı kıllarını tıraşlamanın ayna karşısında olması için çocuklar bilgilendirilmelidir.

Ağda bu yaş grubu için üçüncü seçenektir. Ağdanın cildi tahriş edebilme, kıl kökü iltihabına neden olma gibi yan etkileri vardır.

İstenmeyen kıllardan kurtulmanın en etkili yolu olan lazer epilasyon ise 16 yaşından küçüklere kesinlikle önerilmez.

ALERJİYE DİKKAT EDİN!

İçeriğinin en az yüzde 95’i doğal maddelerden üretilmiş, kimyasal ve çevre kirliliği yaratan (tarım ilaçları, suni gübreler, genetiğiyle oynanmış organizmalar) maddeler barındırmayan, ülkede resmi olarak tanınan bir akreditasyon kurumu tarafından organik sertifikası verilmiş, doğal özler sayesinde içinde büyük oranda aktif içerik bulunduran sağlıklı ürünlere; ‘organik kozmetik ürünler’ denilmektedir.

Organik ürünlerin içeriğinde mineral yağları, parafinler, paraben, isotiyazolin, benzoik asit gibi maddeler yer almamaktadır. Organik ürünlerin etkinliğiyle yapılmış çalışma sayısı azdır. Dermokozmetik ürünlere göre bilimsel araştırma sayısı daha kısıtlıdır. Organik ürün kullanılacaksa dermatolojik olarak onaylanmıştır ibaresi olmalıdır.

Alerji riskleri diğer ürünlere göre daha az olsa da yine de kesin yoktur denilemez.  Ancak çocuklar için bu kozmetik ürünler daha güvenilirdir. Organik içerikli kozmetik ürünlerin kısa sürede tüketilmeleri gerekir; içeriklerinde kimyasal koruyucu madde içermemesi bunun sebebidir.

KOZMETİK SADECE ESTETİK DEĞİLDİR!

Çocuklarda kozmetik ürünler, bazı durumlarda tedavinin tamamlayıcısıdır. Atopi, seboreik dermatit ve akneli çocuklarda; kozmetik bakım, tedavinin önemli bir parçasıdır, tıbbi tedaviyi destekler.

Atopik ciltler; kuru ve nemsiz özellikte olup, mikroorganizmalara karşı yatkındırlar. Atopik çocuklar; banyoda hafif sabunlar veya sabunsuz temizleyicileri tercih etmelidirler. Banyo köpüklerinden uzak durulmalı. Banyo sonrası tüm vücuda nemlendirici sürülmeli. Nemlendiricinin kokusuz olmasına, parfümsüz ve katkı maddesi içermemesine dikkat edilmeli.

DERİSİ KURUMASIN

Seboreik dermatit; çocukluk çağında sık rastlanılan bir hastalıktır. Bebeklik çağında konak olarak isimlendirilen bu durumda; öncelikli zeytinyağı ile kepekler yumuşatılır ve arkasından konak şampuanları kullanılır. Ergenlerde ise seboreik dermatit için hazırlanmış şampuanlar kullanılmalı. Kişiye uygun tedavi şeması düzenlenmeli. 

Akneli ergenlerde ise deriyi tahriş etmeden ve kurutmadan deri yüzeyindeki aşırı yağ, ölü hücreler, kir ve bakterileri uzaklaştıran temizleyiciler kullanılmalı.

GENÇ BEYLER JÖLEYİ ABARTMAYIN

Erkek çocuklar saçların güzel görünmesini sağlamak amacıyla saça jöle kullanmaktadır. Jöle, sık olmamak kaydıyla kullanıldığında saça zarar vermez. Fakat yoğun ve sık kullanıldığında saça zarar verir. Hem jölenin içinde bulunan kimyasallar hem de alkol bunun sebebidir. Saçların mat, sönük ve kırılgan olmasına neden olur. 

Zeynep Razaki

info@pervinkaplan.com

25-02-2016


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş