Arama sonuçları

‘EBA adaleti’: Yaklaşık 4 milyon öğrenciye uğramadı

‘EBA adaleti’: Yaklaşık 4 milyon öğrenciye uğramadı

'EBA adaleti': Yaklaşık 4 milyon öğrenciye uğramadı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) geçtiğimiz 19 Haziran’da EBA kullanımı ile ilgili yaptığı açıklamada ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerini kapsayan uzaktan eğitim süreci boyunca 7 milyon 383 bin 213 öğrenci, 1 milyon 30 bin 516 öğretmenin EBA'yı aktif kullandığını açıkladı. Aynı açıklamada, “EBA, 18 milyon öğrenci için 7 gün 24 saat kullanılabilir alt yapıya da kavuştu” denildi.

EBA’yı aktif olarak 7 milyon 383 bin 213 öğrenci kullandıysa, ilkokul,ortaokul ve lisede açıköğretimdahil okuyan 16milyon 544 bin 47 öğrenciden 9 milyon 160 bin 834’nün (%55,37) EBA’yı aktif olarak kullanmadı. İlkokulları dışarda bıraktığımızda bile 3 milyon 893 bin 456 (%34,56) ortaokul ve lise öğrencisinin EBA’yı aktif kullanmadığını bu sayılar gösteriyor. MEB’in okulöncesi eğitim ile ilgili herhangi bir veri açıklamamış olmasını da bir kenara kayderek şu soruyu sormak gerekiyor. İstatistiklerde okul öncesi eğitimde görülen ve sayıları 1 milyon 500 bini bulan çocuklar EBA’nın neresinde? “

 

'EBA ADALETİ': YAKLAŞIK 4 MİLYON ÖĞRENCİYE UĞRAMADI

2018-19 MEB istatistiklerine göre öğrenci sayıları şöyle:

İlkokul: 5 milyon 267 bin 378

Ortaokul: 5 milyon 627 bin 75

Lise: 5 milyon 649 bin 594

 

SINAVA HAZIRLIK İÇİN EBA KULLANILDI MI?

 

Milli Eğitim Bakanlığı açıklamasının bir bölümünde sınavlara hazırlanan öğrencilerin EBA’yı sevdiğini söylemekte ve şöyle devam etmekte:

“Ayrıca 8. ve 12. sınıf öğrencileri için YKS ve LGS'de sorumlu oldukları konuları kapsayan programlar hazırlandı. Üniversiteye hazırlık sürecindeki sınıfların kullanımı için bir süre önce hizmete alınan ve yapay zekayla güçlendirilen EBA Akademik Destek Modülü uzaktan eğitimde öğrenciler tarafından yoğun talep gördü. EBA Akademik Destek, 1 milyon 170 bin 168 öğrenci, 189 bin 477 öğretmen de EBA Akademik Destek'i aktif olarak kullandı.” 

Bu verilerde bize, milyonlarca öğrencinin sınavlara hazırlık amaçlı olarak düzenlenmiş olan akademik destek programlarına katılım sağlamadığını göstermektedir.

 

BU SÜRECE KATILAMAYAN ÖĞRENCİLER

 

Her iki veriyi birlikte ele aldığımızda, ders içeriklerinin ve akademik destek programlarının bu kadar kısa zaman aralığında hazırlanarak öğrencilerin hizmetine sunulmuş olması olumlanması gereken bir çabadır. Bu çabanın yanı sıra hizmetin öğrencilere erişim süreçlerinde yer alanbütün eğitim emekçilerinide ayruca kutlamak gerekmektedir. Ancak, bunun bir başarı hikayesi olup olmadığı tartışmalıdır. Çünkü bu süreçlere katılmayan ya da çeşitli nedenlerle katılamayan milyonlarca öğrencinin varlığı üzerinde düşünülmesi ve değerlendirme yapılarak nedenlerinin araştırılması gereken bir tabloyu karşımıza çıkarmaktadır.

 

HAYAT BOYU ÖĞRENME(ME)

 

Temel eğitim, ortaöğretim ve hayatboyu öğrenme Milli Eğitimin eğitim öğretim yapılan üç temel sütununu oluşturmaktadır. O nedenle örgün ve yaygın eğitim bu üç temel sutun üzerinden planlanıp programlanmaktadır. MEB’in 19 Haziran 2019 tarihinde yaptığı açıklamanın hiçbir yerinde korona sürecinde yaygın eğitim kurumlarına devam eden yurttaşların EBA’dan yararlanma durumu ile ilgili herhangi bir bilgilendirme bulunmamaktadır. Bu bağlamda hayatboyu öğrenmenin; mesleki eğitim, halk eğitim, bilim ve sanat, rehberlik araştırma merjkezleri ile kız teknik olgunlaşma enstitüleri ve çeşitli meslek kurslarına devam eden 8 milyon 244 bin 635 yurttaşın EBA’yı aktif olarak kullanıp kullanmadıkları da bilinmemektedir.

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLMAYAN ÇOCUKLAR

 

Türkiye’de yaşayan ve sayıları yaklaşık 750 bini bulan TCvatandaşı olmayan çocuk kamu okullarında eğitim almaktadır. Salgın süreci ile birlikte bu çocukların eğitimlerinin akıbeti de belirsizliğe girmiş oldu. EBA’yı aktif olarak takipedip etmedikleri daha doğrusubarınma mekanlarında uzaktan eğitimi olanaklı kılacak teknolojik alt yapının bulunup bulunmadığı, bilişim araçlarına sahip olup olmadıkları bir muamma. TC vatandaşı çocukların eğitim derdine derman olmaya çalışan MEB, TC vatandaşı olmayan çocukları unutmuş gibi görünmektedir. Oysa yüz yüze ya da uzaktan, eğitim bu ülkede yaşayan bütün çocukların hakkı.

Sonuç olarak, iletişim ve bilişim teknolojileri kullanılarak eğitime erişip yararlanma noktasında fırsat eşitliğini ve adaleti sağlamanın iddia edildiği gibi çokta kolay olmadığını deneyimleyerek yaşamış olduk. Deneyimleyerek yaşadığımız bu olgunun yanında, EBA’ya aktif katılım sağlamayan ve dolayısıyla ikinci dönem eğitimlerinden yoksun kalan milyonlarca öğrenci için geriye dönük tekrar veya telafilerin yarar sağlayıp sağlanamayacağı da ayrı bir tartışma konusudur.

An itibarıyla salgınla ilgili oluşan göstergeler tehdit ve tehlikenin hem küresel hem de ulusal ölçekte sürmekte olduğunu göstermektedir. Böyle devam ettiği sürece okulları açmak ve yüz yüze eğitim yapmak olanaklı olmayacak gibi görünmektedir. Dolayısıyla yaz dönemi taraf olan bütün muhatapların katılacağı uzaktan eğitimin yanında teknolojik destek, kapsayıcılık, yeni içerikler ve programlara devamı takip edecek farklı alteratif yöntemlerin arayışını içerecek araştırma ve tartışmaların yapılacağı bir dönem olarak değerlendirilmelidir.

 

 

 

    

 

  •  

 

30-06-2020


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş