Arama sonuçları

Eğer öğretmen mutsuzsa ne olur?

Eğer öğretmen mutsuzsa ne olur?

Öğretmenlerin öğrencilerin üzerindeki ne kadar büyük etkileri olduğu tartışılmaz. Onların yaşamlarını nasıl olumlu yönde değiştirdiklerine ilişkin her birimizin anlatacağı onlarca örnek vardır. Fedakar öğretmenler öğrencilerinin koşullarını olumlu hale getirmek için aşkla çırpınır durur.

NEDEN İSTİFA ETMEK İSTİYORLAR?

Ancak geçtiğimiz günlerde Öğretmenler Günü nedeniyle yapılan bir araştırmanın sonuçları beni endişelendirdi. Türk Eğitim Sen'in Türkiye'nin çeşitli illerinden 21 bin 313 öğretmen ile yaptığı anket öğretmenlerin mutsuzluğunu gösteriyor.

Öğretmenlerin yarıdan fazlası yüzde 56.4'ü mesleğinden istifa etmeyi düşündüğü zamanlar olduğunu dile getiriyor. İstifayı düşünmelerine neden olan gerekçe mesleklerini sevmemeleri değil. En büyük nedenleri torpille yapılan atamalar, siyasi baskı, adam kayırmacılık ve yandaşlık olarak sıralıyorlar.

GEÇİNEMEDİĞžİ İÇİN BOYACILIK YAPIYORLAR

Yaklaşık yüzde 28'i geçinemedikleri için boya, badana, garsonluk, taksi şoförlüğü yaptıklarını söylemelerine rağmen, istifa gerekçeleri arasında "ekonomik sıkıntıları" ilk sırada saymıyor.

Onlar sadece mesleklerinde sadece "siyasi görüşleri" nedeniyle haksızlıklarla karşılaşmaktan mutsuzlar. Ailesinden ayrı yaşamak zorunda kaldıklarını söyleyen öğretmenler bile istifa etmeyi düşünme gerekçeleri arasında bunu göstermiyor.

TORPİLLE ATAMADAN BIKMIޞ DURUMDALAR

 "Kayırmacılık" devlet okullarındaki yönetici atamalarında yaşandığını söylüyorlar. Yöneticilerin artık Proje Okulları da gerekçe göstererek torpille atanması, öğretmenler arasında ayrımcılık yapılmasından dolayı mutsuzlar. Okul yöneticilerinin torpille atandığını düşünen öğretmenlerin oranı yüzde 87.9.

SUBJEKTİF DEОERLENDİRME YAPILIYOR

Bir de aday öğretmenlikten asil öğretmenliğe geçişte ilk kez bu yıl uygulanan "performans kriterleri" onları endişelendiriyor. Çünkü ankete katılanların yaklaşık yarısı bu tür değerlendirmelerin tamamen subjektif olduğunu söylüyor.
İşte tüm bu araştırmadan çıkan sonuçlar mesleklerini sevseler bile öğretmenlerin "torpil, kayırmacılık ve haksızlıklar' yüzünden nasıl da mutsuz olduklarını anlatıyor. Beni de endişelendiren nokta onların bu mutsuzluğu oldu.

Sisteme güveni ve inancı kalmayan, adaletin olmadığını düşünen bu mutsuz öğretmenler  gelecek için öğrencilerini nasıl yetiştirecekler?

 

Bu yazı Habertürk Gazetesi’nde Pervin Kaplan’ın köşe yazısı olarak da yayımlanmıştır 

24-11-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş